Čo takto dať si vločky

 

Môžete si prečítať:

  • Čo je to vločka a ako vznikla
  • Rozdelenie vločiek
  • Zloženie jednotlivých vločiek
  • Vlastnosti a výhody spôsoby využitia
  • Zhrnutie

Čo je to vločka a ako vznikla

Keď povieme slovo vločky, najčastejšie si vybavíme tie snehové, čo padajú z neba. My sa ale teraz zameriame na tie, ktoré si najradšej sypeme do misky v podobe zdravých raňajok a popíšeme si najskôr ich postup výroby. Vznikajú špeciálnym technologickým procesom zo semienok rastlín z čeľade tráv. Spôsoby výroby sa ľahko líši, ale v zásade dochádza k odstráneniu šupky čiže hrubého zrna a rozdrvenie vnútornej časti (jadra), aby boli vločky pre človeka chutné a ľahko stráviteľné.

Semienka rastlín, z ktorých vznikajú vločky, sa označujú ako obilniny alebo tiež pseudoobiloviny, podľa toho, o aký typ traviny sa jedná. V zásade sa ale ich pestovanie a využitie príliš nelíši. Už tisíce rokov sú nepostrádateľnou súčasťou ľudskej potravy. K najznámejším obilninám patrí ovos, pšenica, špalda (divoká / nešľachtená pšenica), jačmeň, raž, kukurica, ale aj proso (pšeno), cirok, teff (Milička) a ryža. Medzi pseudoobiloviny radíme najčastejšie amarant (láskavec), quinou (mrlík) a pohánku. Vločky sa dajú vyrábať aj z niektorých strukovín. Známe sú napríklad hrachové vločky a v neposlednom rade tiež sójové.

Rozdelenie vločiek

Mohlo by vás zaujímať, že niektoré vločky obsahujú lepok a iné sú bezlepkové. Pod značkou Grizly môžete nájsť niekoľko typov vločiek. Rozdelíme si ich na bezlepkové, kam patrí vločky pšenové, ryžové, teffové, amarantové, sójové a pohánkovej a "klasické", kam môžeme zaradiť vločky ovsené, pšeničné, špaldové, jačmenné a ražnej. Ovsené vločky sú asi najznámejšie a môžu sa dokonca špeciálny spôsobom upraviť na bezlepkové.

Všetky spomínané vločky si môžete kúpiť v BIO kvalite, z ktorých teffové, amarantové a sójové ponúkame iba BIO. Vločky sa tiež líšia tvarom, farbou, chuťou a vôňou. Ovsené, jačmenné, ražné a špaldové vyzerajú dosť podobne majú svetlohnedú farbu a orieškovú vôňu. Oproti tomu pohánkové sú tmavšie hnedé, sójové oranžové a ryžové biele. Tvar sa líši podľa typu a veľkosti semienka, napríklad pšenové sú veľmi jemné a drobné, ryžové pôsobia veľké a krehké a špaldové zase vyzerajú pevne.

Zloženie jednotlivých vločiek

Pre obilniny, ako aj vločky z nich vyrobené, je typický vysoký obsah komplexných sacharidov a zároveň nízky obsah tukov. Preto sú odporúčané ako zásadný prvok zdravej a vyváženej stravy. Tiež sa pýšia minerálnymi látkami, ako je draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo. Obsahujú významné hodnoty bielkovín, ale aj vlákninu a vitamíny skupiny B. Presný obsah tukov, sacharidov, bielkovín a energetickú hodnotu základných typov vločiek vám opisuje nasledujúca tabuľka:

Nutričné hodnoty vločiek / 100 g
 

Energetická

hodnota kJ / kcal

Tuky (g)

Sacharidy (g)

Z toho cukry (g)

Bielkovina (g)

Ovsené 1551 / 371 7 63 1,2 14
Žitné 1165 / 279 1,6 69 2 8,5
Ječné 1412 / 334 2 63 3 11
Špaldové 1530 / 362 1,5 68 6,5 14
Pšeničné 1289 / 304 1,8 60 3,6 12
Pohankové  1530 / 366 3 71 2 12
Ryžové 1489 / 354 2,5 74 0,5 7,5
Pšenové 1540 / 369 4 69 4 11
 

 

Vlastnosti a výhody

Na základe informácií o zložení, môžeme vločkám pripísať tieto významné vlastnosti a výhody pre ľudský organizmus:

  • Kvalitný zdroj sacharidov, ktoré majú za úlohu zaisťovať energiu pre telesnú aktivitu a správnu činnosť orgánov.
  • V kombinácii s bielkovinami výborne zasýtia a dodajú telu dôležitý stavebný materiál pre obnovu svalov a tkanív.

Ďalej obsahujú:

  • Rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy a tým znižuje glykemický index, a tak napomáha postupnému uvoľňovaniu energie a tým aj znižovanie cholesterolu v krvi. Ďalej prispieva k správnemu tráveniu.
  • Vitamíny skupiny B, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy.
  • Významné zastúpenie minerálnych látok ako je železo, ktoré účinne rozvádza kyslík po tele, vápnik, ktorý ovplyvňuje zdravie kostí a zubov, draslík, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu tekutín, horčík, zodpovedný za svaly a ich kontrakcie a fosfor, ktorý je rozhodujúci pre energetický metabolizmus.
  • Antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu buniek.

Spôsoby využitia

Ak vám nevadí tvrdšia chrumkavá chuť, skúste si ich nasypať len tak surové do jogurtu či mlieka. Zabezpečíte si takto maximálne hodnoty minerálnych látok a vitamínov. Pre zmäkčenie si ich môžete uvariť vo vode či mlieku alebo upiecť v rúre.

Niekto dokonca na prípravu vločiek využíva ryžovar alebo mikrovlnnú rúru. Dajú sa jesť na sladko i na slano, čo komu vyhovuje. Na sladko sa hodia predovšetkým na raňajky alebo ako dopoludňajšia desiata. Zo sladkých variantov úpravy doporučujeme domáce kašu, müsli alebo granolu, ktorú obvykle dochucujeme medom, ovocím a škoricou alebo orieškami. Skvelé sú tiež dezerty a ovocné koláče z vločiek. Naslano sa dajú dochutiť bylinkami, olivovým olejom, grilovanou zeleninou či syrom. Môžete si ich takto pripraviť ako prílohu aj hlavný chod. V našom magazíne prinášame recept na slanú granolu, ktorá je skvelá na ozdobu a ochutenie polievok, ale aj sladký jablkový koláč z vločiek a ďalšie tipy na prípravu zdravých a chutných pokrmov.

Zhrnutie

Snáď sme Vám týmto článkom odpovedali na otázku: "Prečo jesť vločky?" a tiež poukázali na veľa druhov, ktoré si aktuálne môžete kúpiť a ľahko pripraviť. Či už zvolíte akúkoľvek variantu, majte na pamäti, že sa jedná o výživný pokrm plný potrebnej energie pre každý deň.

 


 

Načítanie produktov
© 2014–2024 GRIZLY.cz - všetky práva vyhradené | Zásady cookies
Vytvorilo

Som tu nový/á

S PREMIUM získate:

Ikonka visačky

Výhodnejšie ceny

U vybraných TOP produktov

Ikonka náklaďáku

Doprava zadarmo

Už od 39 €

Ikonka dárku

VIP výhody

Garancia 100% spokojnosti

Chcem sa stáť Premium
Oslovenie

Vaše osobní údaje zpracováváme s cílem přizpůsobit naše poskytované služby Vašim individuálním potřebám. Využíváme primárně elektronické marketingové kanály, kde data analyzujeme a vyhodnocujeme relevantní výsledky. Údaje předáváme k analýze i třetím stranám ( např.: IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Jedná se o marketingové a analytické agentury. Osobní údaje můžeme zpracovávat po dobu 36 měsíců od jejich udělení. Souhlas je dobrovolný a máte právo na opravu a výmaz osobních údajů, stejně tak i kontrolu těchto údajů naší společností.

z Kliknutím na "Vytvoriť účet" súhlasíte s Obchodnými podmienkami a se Spracovaním osobných údajov.
Chránené službou reCaptcha od Google | Ochrana súkromia | Zmluvné podmienky