Tradičná šošovicová polievka

Viete, prečo by ste na nový rok mali jesť šošovicu?
Tvar ich zrniečok totiž pripomína mince. Podľa ľudovej tradície sa vás potom budú po zvyšok roka držať peniaze. Či už tejto povere veríte alebo nie, šošovica je výživnou potravinou plnou bielkovín, vlákniny, minerálov a stopových prvkov, vrátane železa, fosforu a horčíka, takže by ste ju do jedálnička mali určite zaradiť počas celého roka.

Akú vybrať šošovicu?

Bežne sa môžete v obchodoch stretnúť s hnedou, červenou, zelenou a čiernou šošovicou . Jednotlivé druhy sa od seba líšia chuťou aj výslednou konzistenciou, preto ich pri varení nemožno zamieňať.

Pokiaľ ide o šošovicovú polievku, najlepší výsledok dosiahnete s hnedou alebo zelenou šošovicou, oba druhy totiž po uvarení dobre držia tvar. Červená šošovica má skôr kašovitú konzistenciu, takže sa viac hodí do indických jedál ako je šošovicový dhal alebo hummus. Vyskúšať môžete aj čiernu šošovicu, ktorá má pevnejšiu šupku, takže sa tak ľahko nerozvarí, oproti hnedej alebo zelenej šošovici má menšie zrniečka a ľahko orieškovú chuť. Počítajte však s tým, že ovplyvní farbu polievky.

Namáčať alebo nenamáčať?

Najväčšou výhodou šošovice je, že sa na rozdiel od iných strukovín nemusí vopred namáčať. Na zmäknutie jej stačí zhruba 15-30 minút, takže je ideálnou surovinou, ak chcete pripraviť rýchle, ale výživné jedlo. Pobyt vo vode však šošovici prospeje, vyplavia sa z nej totiž niektoré ťažko stráviteľné látky. Namočte šošovicu do teplej vody aspoň na 2 hodiny (ale nie dlhšie ako 12 hodín), potom vodu zlejte a šošovicu dôkladne prepláchnite.

Pár tipov na záver:

  • Najlepší výsledok dosiahnete, ak polievku osolíte takmer pred koncom - pokiaľ by ste pridali soľ hneď na začiatku, šošovica zostane tuhá.
  • Pokiaľ máte radšej husté polievky stačí rozmixovať časť šošovice, čím dôjde k zahusteniu.

Recept na tradičnú šošovicovú polievku

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 1 malá cibuľa
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 koreňový petržlen
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 hrnček GRIZLY Šošovice zelenej francúzskej
  • 1/2 kocky údeného tofu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeka zeleninového vývaru
  • 1 lyžica repkového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme na 8 hodín do vody. Cibuľu aj
zeleninu nakrájame na kocky a vo väčšom hrnčeku opražíme na oleji. Osolíme,
okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme aj zemiaky, tofu a šošovicu.
Spoločne varíme do zmäknutia šošovice aj zemiakov. Dochutíme cesnakom, prípadne dosolíme.

Grizly šošovica čierna Beluga 1000 g

1000 g
3,99 €
3,99 € / kg
0 Ks
Na sklade

GRIZLY Olej v spreji repkový omega 3 & 6 & 9 250 ml

250 ml
4,49 €
Dočasne nedostupné

GRIZLY Himalájska soľ ružová jemná 1000 g

Cena
pro PREMIUM

1,39 €
GRIZLY  Himalájska soľ ružová jemná 1000 g
1000 g
1,49 €
1,49 € / kg
0 Ks
Na sklade

GRIZLY Korenie čierne celé BIO 100 g

100 g
1,96 €
Dočasne nedostupné

Bujónka Zeleninová 220 g

220 g
4,90 €
22,27 € / kg
0 Ks
Na sklade

Grizly Cesnak granulovaný 50 g

50 g
1,69 €
33,80 € / kg
0 Ks
Na sklade

Vaše komentáre a doporučenia

K tomuto článku neboli pridané žiadne recenzie

Načítanie produktov
© 2014–2024 GRIZLY.cz - všetky práva vyhradené | Zásady cookies
Vytvorilo

Som tu nový/á

S PREMIUM získate:

Ikonka visačky

Výhodnejšie ceny

U vybraných TOP produktov

Ikonka náklaďáku

Doprava zadarmo

Už od 39 €

Ikonka dárku

VIP výhody

Garancia 100% spokojnosti

Chcem sa stáť Premium
Oslovenie

Vaše osobní údaje zpracováváme s cílem přizpůsobit naše poskytované služby Vašim individuálním potřebám. Využíváme primárně elektronické marketingové kanály, kde data analyzujeme a vyhodnocujeme relevantní výsledky. Údaje předáváme k analýze i třetím stranám ( např.: IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Jedná se o marketingové a analytické agentury. Osobní údaje můžeme zpracovávat po dobu 36 měsíců od jejich udělení. Souhlas je dobrovolný a máte právo na opravu a výmaz osobních údajů, stejně tak i kontrolu těchto údajů naší společností.

z Kliknutím na "Vytvoriť účet" súhlasíte s Obchodnými podmienkami a se Spracovaním osobných údajov.
Chránené službou reCaptcha od Google | Ochrana súkromia | Zmluvné podmienky