Kategórie

Laktózová intolerancia: Ako spoznať príznaky a čo jesť, keď vám mlieko spôsobuje problémy?

Laktózová intolerancia: Ako spoznať príznaky a čo jesť, keď vám mlieko spôsobuje problémy?

Ak vás po mlieku nadúva, trápi vás hnačka alebo kŕče, možno trpíte práve týmto ochorením. Ako ho rozpoznať, ako s ním bojovať a napokon, čo jesť pri laktózovej intolerancii?

Čo je laktózová intolerancia?

Laktózová intolerancia je čoraz častejšie skloňovaným pojmom – a to žiaľ v negatívnom zmysle. Ide o poruchu trávenia mliečneho cukru (laktózy).


Laktózovú intoleranciu si môžeme predstaviť ako neschopnosť tráviť laktózu – mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Príčinou vzniku takejto intolerancie je nedostatok enzýmu laktázy v tenkom čreve. Bez nej sa laktóza nedokáže rozložiť a spôsobuje nepríjemné tráviace problémy.


Výskyt laktózovej intolerancie vo svete je alarmujúci

Laktózová intolerancia sa vyskytuje vo všetkých spoločenských a etnických skupinách – od západu na východ, od severu až na juh. Jej frekvencia sa však v závislosti na regióne výrazne líši. Celosvetovo trpí týmto druhom intolerancie až 65 – 70 % dospelých ľudí..


- Najvyšší výskyt je v Ázii a Afrike – napríklad v Číne má laktózovú intoleranciu viac ako 90 % populácie, niektoré štúdie uvádzajú hodnotu dokonca 98 %, čo je takmer každý dospelý Číňaň.

- Naopak, v Európe je výskyt nižší. V Škandinávii či Pobaltí (Švédsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko a tak ďalej) trpí intoleranciou na laktózu len 5 – 15 % ľudí.

- V strednej a južnej Európe (vrátane Slovenska) má laktózovú intoleranciu približne 20 – 35 % obyvateľov, teda v priemere každý piaty až každý tretí dospelý obyvateľ tohto regiónu.


Významné rozdiely v štatistikách sú spôsobené najmä genetickými a evolučnými faktormi. V ranom detstve disponuje každý človek laktázou, aktívnym enzýmom štiepiacim laktózu. Postupne sa však jej produkcia vytráca. Najmä v Ázii či v Afrike je to znásobené faktom, že tamojší obyvatelia historicky nedomestikovali dobytok a nekonzumovali mlieko.



Alergia na mlieko vs. laktózová intolerancia – aké sú rozdiely?

Množstvo z nás si niekedy laktózovú intoleranciu zamieňa s alergiou na laktózu. Tieto dva problémy však treba striktne odlíšiť, keďže vo výsledku spôsobujú úplne rozdielne zdravotné riziko.


Už sme si povedali, že v prípade intolerancie na laktózu ide o nemožnosť rozložiť laktózu v tele. Tá tak kvasí v črevách, čo vedie k nadúvaniu, bolesti brucha, hnačke či iným tráviacim problémom. Príznaky zvyčajne nastupujú od 30 minút do 2 hodín od požitia laktózy. Najčastejšie medzi ne patria:

  • Nadúvanie
  • Bolesť brucha
  • Nevoľnosť
  • Hnačka

V prípade alergie je to o poznanie horšie. Keďže ide o imunitnú reakciu, môže byť život ohrozujúca. Niekedy je potrebná antihistaminiková liečba alebo adrenalínové pero. Príznaky alergie na mlieko zahŕňajú:

  • Opuchy
  • Vyrážky
  • Dýchavičnosť
  • Anafylaktický šok

Intolerancia na laktózu vzniká v dôsledku nedostatku enzýmu laktázy, čo vedie k tráviacim problémom po konzumácii mliečnych výrobkov. Dôležité je pritom povedať, že ide o neimunitnú reakciu. Naopak, alergia na mlieko je imunitnou odpoveďou organizmu na mliečne bielkoviny (napr. kazeín). Môže viesť k dýchacím problémom či anafylaxii.

Ako zistiť, či máte laktózovú intoleranciu?

Ak máte pocit, že vaše telo reaguje na laktózu nesprávne, môžete využiť bezbolestný neinvazívny test na diagnostiku laktózovej intolerancie u vášho doktora. Funguje na princípe množstva vodíka vo vydychovanom vzduchu.


Ak sa totiž laktóza dostane do hrubého čreva, podlieha spracovaniu baktériami a vzniká vodík. Ten sa cez črevnú stenu dostáva do krvného obehu a následne cez pľúca do vydychovaného vzduchu.


Po vypití koncentrovaného roztoku laktózy sa preto testovanému pomocou prístroja meria obsah vodíka vo vydychovanom prúde vzduchu. Tento test sa kvôli správnosti a stabilite výsledkov v priebehu niekoľkých hodín viackrát opakuje. Na základe výsledkov je následne intolerancia potvrdená, prípadne vyvrátená.


Čomu sa vyhnúť pri laktózovej intolerancii?

Zistili ste, že trpíte laktózovou intoleranciou? Nezúfajte. Pri správnej úprave jedálnička o nej nemusíte v podstate ani vedieť. Vašou hlavnou úlohou bude vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom laktózy, ktoré by vo vašom prípade mohli spôsobiť zbytočné podráždenie žalúdka.


Dôležité je pritom sledovať obaly potravín – laktózu totiž niekedy nájdete aj v takých jedlách, pri ktorých by ste to určite nečakali. Hovoríme napríklad o instantných či hrnčekových polievkách, saláme alebo dokonca liekoch.


Potraviny s vysokým obsahom laktózy

Potravina Obsah laktózy na 100 g
Plnotučné mlieko 4,8 g
Jogurt 3 až 5 g
Mliečna čokoláda 9 až 10 g
Čerstvé syry 2 až 5 g
Maslo 0,6 g

Čo jesť pri laktózovej intolerancii?

Znamená to, že si už nikdy nevychutnáte pohár mlieka či obľúbený syr? Vôbec nie! Stačí siahnuť po ich bezlaktózových, respektíve delaktózovaných verziách.


- Bezlaktózové mlieko bolo v procese výroby zbavené laktózy. Garantujeme vám, že na chuti to nespoznáte, no váš žalúdok sa vám poďakuje.


- Rastlinné alternatívy mlieka ako ovsené, ryžové či kokosové, výber je len na vás. Nielenže uľavíte svojmu tráviacemu traktu, ale do tela dostanete nové zaujímavé chute.


- Tvrdé syry. Čerstvé syry majú o poznanie viac laktózy, ako ich “tvrdší súrodenci”. Uveďme si príklad na dvojici talianskych gigantov. Zatiaľ čo v mozzarelle nájdete od 1 do 3 gramov laktózy na 100 gramov syra, v parmezáne je laktózy len 0,1 g.

Ovesné vločky Grizly

Ako liečiť laktózovú intoleranciu?

Dobrou správou je, že medicína ide neustále dopredu. Na trhu tak už dnes nájdete aj tablety s laktázou, ktoré môžete užiť pred jedlom, ak viete, že budete konzumovať laktózu.


Vyskúšať môžete aj postupné zvyšovanie laktózy vo vašom jedálničku. Zbytočne to však nepreháňajte – ak už problém máte, krabica mlieka naraz vám určite neprospeje. Siahnite radšej po menšom jogurte alebo kúsku syra a sledujte, ako naň bude vaše telo reagovať.


Prečo liečiť laktózovú intoleranciu?

Ako to už býva, dlhodobo prehliadať zdravotné problémy sa rozhodne nevypláca. Inak to nie je ani v prípade intolerancie na laktózu. Nielenže budú nežiadúce príznaky pretrvávať, ale môžu sa aj znásobiť. Ak teda nebudete svoju intoleranciu potláčať, môžu sa u vás objaviť:

  • Chronické tráviace problémy
  • Zhoršenie vstrebávania živín
  • Zápaly čriev
  • Riziko nedostatku vápnika a vitamínu D


FAQ – Často kladené otázky

Čo je laktózová intolerancia?

Porucha trávenia laktózy spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy. Vedie k tráviacim ťažkostiam po konzumácii mliečnych výrobkov.

Aké sú príznaky laktózovej intolerancie?

Nadúvanie, bolesti brucha, hnačka, nevoľnosť, únava, niekedy aj vyrážky alebo ekzémy na tvári. U detí môžu byť príznaky miernejšie, ale pretrvávajúce.

Ako zistím, či mám laktózovú intoleranciu?

Zistiť to môžete pomocou vodíkového dychového testu u lekára, eliminačnej diéty alebo domácich testov na laktózovú intoleranciu. Mierne formy sa často odhalia pomocou stravovacieho denníka – zapisujte si, čo jete, a zistíte, čo vám nerobí dobre.

Čo jesť a čo nejesť pri laktózovej intolerancii?

Pri laktózovej intolerancii je vhodné zaradiť bezlaktózové mliečne výrobky, rastlinné alternatívy, tvrdé syry. Vyhýbajte sa plnotučnému mlieku, čerstvým syrom, mliečnej čokoláde a hotovým výrobkom či polotovarom.

Je laktózová intolerancia bežná?

Áno, celosvetovo postihuje laktózová intolerancia až dve tretiny populácie. V niektorých oblastiach (Afrika, Čína) je úplne bežná a najčastejšie sa objavuje s vekom.

Aké ďalšie problémy môže laktózová intolerancia priniesť?

Okrem tráviacich ťažkostí môže laktózová intolerancia dlhodobo spôsobovať nedostatok živín, únavu, zápalové ochorenia čriev aj nerovnováhu vápnika.


Zdroj fotografií: Pixabay a Grizly


Autor článku

Lukáš Pancurák

Milovník cestovania, chutného jedla a času stráveného v dobrej spoločnosti. Dlhoročný novinár a copywriter. Keď neobjavujem nové miesta, pravdepodobne píšem a tvorím obsah. Rád si rozširujem obzory v najrôznejších oblastiach, keďže život je o nekonečnom vzdelávaní sa.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!