Kategórie

Magazín

Cirkadiánny rytmus: Ako na produktivitu pomocou jedla

Cirkadiánny rytmus: Ako na produktivitu pomocou jedla

Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte, no namiesto energie vás sprevádza únava? Káva nepomáha, hlava neposlúcha a produktivita v práci klesá k bodu mrazu. Nejde o lenivosť ani slabú disciplínu – často ide o narušený cirkadiánny rytmus. Čo to je a ako ho správne nastaviť?

Ako správne vybrať orechy? Grizly poradí

Ako správne vybrať orechy? Grizly poradí

Sú s nami v kuchyni, v batohu aj na stole. Orechy patria medzi najvýživnejšie potraviny vôbec, a preto by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku. Každý druh má inú chuť, textúru aj nutričné hodnoty. Teraz vám zhrnieme všetko, čo potrebujete vedieť – od pôvodu a kvality, cez benefity jednotlivých druhov až po tipy na skladovanie aj využitie v kuchyni.

Ochutnajte sušené ovocie z medvedej záhradky

Ochutnajte sušené ovocie z medvedej záhradky

Kde inde by ste si mali vybrať sušené ovocie než v pomyselnej Grizly záhradke. Naša ponuka je pestrá a na chuť si v nej príde každý milovník ovocia. Všetky tie vône, farby a chute sú veľkým lákadlom a len málokto im odolá.

Psyllium: Čo to je, účinky, správne užívanie a recepty

Psyllium: Čo to je, účinky, správne užívanie a recepty

Prijímate dostatok vlákniny? Ak patríte medzi reprezentatívnu vzorku, pravdepodobne nie. Jej nedostatok totiž môže spôsobiť zápchu, zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu, vysokého cholesterolu, srdcovocievnych chorôb aj rakoviny hrubého čreva. Týmto problémom môžete predísť užívaním psyllia – vlákniny v jej prirodzenej podobe.

Ako posilniť imunitu dospelých a detí

Ako posilniť imunitu dospelých a detí

Imunitný systém je zložitý, navzájom popretkávaný mechanizmus, ktorý má v popise práce zaistenie obranyschopnosti tela. Je veľmi dôležitou súčasťou nášho organizmu. Neoplatí sa ho zanedbávať. Práve naopak.

Zdravé desiaty do práce aj do školy

Zdravé desiaty do práce aj do školy

Školský rok je tu. Spolu s návratom detí do školy už mnohí premýšľame, akými desiatami ich zásobiť. Cieľom je najesť sa kvalitne a zdravo. Ale nielen v škole – dobrú desiatu si môžeme vychutnať aj v kancelárii či doma. Poďme sa preto pozrieť na tie najlepšie tipy na zdravé desiaty.

[POSTUP] Ako si pripraviť domácu granolu

[POSTUP] Ako si pripraviť domácu granolu

Zmes zapečených ovsených vločiek, orieškov, semienok a sušeného ovocia budete pravdepodobne poznať skôr pod názvom granola. Táto univerzálna pochúťka je skvelým základom na prípravu vyváženého jedla a ľahko si ju pripravíte aj u seba doma.

Mango Cheesecake: Ako si pripraviť svieži dezert doma

Mango Cheesecake: Ako si pripraviť svieži dezert doma

Horúce letné dni si doslova pýtajú niečo svieže, ľahké a plné ovocia – a presne takým je mango cheesecake. Tento moderný tropický dezert s jemne krémovou konzistenciou a šťavnatou chuťou manga je ako stvorený na oslavy pod holým nebom či sladké zakončenie grilovačky.

Mangova zmrzlina,

Mangova zmrzlina, "nice cream" bez výčitiek

Počas horúcich letných mesiacov spotreba zmrzliny obvykle raketovo stúpne. Ak s nami súhlasíte a v lete nedáte bez zmrzliny ani krok, určite vás poteší náš recept na domácu mangovú zmrzlinu. Je skvelá a navyše si ju pripravíte za pár minút.

Ovsená kaša na raňajky – rýchly a zdravý štart každého dňa

Ovsená kaša na raňajky – rýchly a zdravý štart každého dňa

Ovsená kaša už dávno nie je len nudným raňajkovým jedlom pre „fitnesákov“. Právom si získava čoraz viac priaznivcov – nielen vďaka svojej výživovej hodnote, ale aj jednoduchej príprave. A ak si ju dochutíte správnymi surovinami, poteší nielen vaše telo, ale aj chuťové poháriky.

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac, dezert, ktorý nesmie chýbať na žiadnej rumunskej oslave, je oveľa viac než len sladkosť – je symbolom štedrej pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento voňavý a nadýchaný koláč s rôznorodými plnkami z orechov, kakaa, želé alebo sladkého tvarohu je stálicou na sviatočných stoloch, pričom každá verzia odráža regionálne chuťové preferencie a osobité úpravy kuchárov.

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska nie je len dezert, ale symbol znovuzrodenia a nádeje. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola, ktorá odráža bohatstvo rumunskej kulinárskej tradície a ducha spolupatričnosti. Každý rok príprava a ochutnávanie pasky spája rodiny a priateľov, obnovuje duchovné aj ľudské väzby pri oslave najposvätnejšieho sviatku kresťanstva.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.