Kategórie

Magazín

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac, dezert, ktorý nesmie chýbať na žiadnej rumunskej oslave, je oveľa viac než len sladkosť – je symbolom štedrej pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento voňavý a nadýchaný koláč s rôznorodými plnkami z orechov, kakaa, želé alebo sladkého tvarohu je stálicou na sviatočných stoloch, pričom každá verzia odráža regionálne chuťové preferencie a osobité úpravy kuchárov.

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska nie je len dezert, ale symbol znovuzrodenia a nádeje. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola, ktorá odráža bohatstvo rumunskej kulinárskej tradície a ducha spolupatričnosti. Každý rok príprava a ochutnávanie pasky spája rodiny a priateľov, obnovuje duchovné aj ľudské väzby pri oslave najposvätnejšieho sviatku kresťanstva.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Každý rok sa v januári začnú zo všetkých strán valiť novoročné diéty zahrňujúce nízky príjem energie, obmedzovanie potravín, démonizáciu základných potravín alebo prechod iba na vrecká s instantným obsahom. Tento spôsob redukcie hmotnosti však nie je dlhodobo udržateľný a končí väčšinou hladom, bolesťou hlavy, únavou a na záver jojo efektom s pocitom zlyhania. Lákavé programy sú navyše propagované fotkami „pred“ a „po“, pri ktorých ale nikdy neviete, čo sa s človekom stalo, keď fotku „po“ odfotil. Udržal si hmotnosť? Musel sa výrazne obmedzovať? Podpísalo sa to na spoločenskom živote? Malo to nejaký vplyv na psychiku? To všetko sú otázky, na ktoré by ste sa mali pýtať, keď vám niekto ponúka nejaký zázračný a prevratný program. Nenechajte si ani nahovoriť, že bolesť hlavy, malátnosť alebo tras je prejavom nejakej „detoxikácie“ a žiaduci stav pri prechode na striktnejšiu stravu. Naopak, ide o obranný mechanizmus tela a prejavy hypoglykémie, čím sa vám telo snaží naznačiť, že mu niečo chýba. Napríklad jedlo.


Preto sme sa rozhodli s GRIZLY spojiť sily a šíriť osvetu, ako sa dajú novoročné rozhodnutia uchopiť lepšie, bez utrpenia as pozitívnym výsledkom. Aby ste tento rok už nemuseli podliehať žiadnej trendy diéte, ale našli si svoj spôsob a vlastné tempo s potravinami, ktoré vám chutia a sú cenovo dostupné. Redukcia hmotnosti alebo zmena životosprávy smerujúca k upevneniu zdravia totiž nemusí byť cesta plná utrpenia, na ktoré si odopriete úplne všetko, čo ste mali radi. Vo vhodne nastavenej zmene životosprávy robíte drobné zmeny s ohľadom na váš aktuálny jedálniček a životné tempo. Hľadá sa kompromis, ako dosiahnuť svoj cieľ s dostatkom energie na všetky ostatné aktivity. Bez pocitu obyčajného prežívania a myšlienok na to „kedy to už skončí“. Vďaka tomu sú zmeny dlhodobo udržateľné a povedú k vybranému cieľu.


Časť práce sme odviedli za vás a pripravili sme pre vás zoznam základných potravín, ktoré denne využijete a nemali by vám chýbať v špajze. Či už máte v pláne redukciu hmotnosti alebo sa len chystáte trochu svoj jedálniček vylepšiť, s našou pomocou tento rok hladovať nebudete a rozhodne sa budete cítiť lepšie.

Počas januára si tiež v niekoľkých článkoch predstavíme hlavné informácie zo sveta výživy, ktoré vám môžu zásadne pomôcť pri zmene jedálnička. Vysvetlíme si, aký je rozdiel medzi nutričným terapeutom a výživovým poradcom. To je dôležitá informácia pre všetkých, ktorí potrebujú vedenie, majú za sebou už niekoľko neúspešných pokusov o redukciu hmotnosti, prípadne rôzne zdravotné obmedzenia, ovplyvňujúce jedálniček. Ďalej sa zameriame na „trendy diéty“, na akom princípe (ne)fungujú a aké sú ich riziká. Pretože diéty nikto držať nechce, ukážeme si, ako vyzerá vyvážený jedálniček, ako začať, keď ste úplný začiatočník a čomu sa naopak vyvarovať.

Pri jedle ale zmena nekončí. Hlavnou zložkou zmeny životosprávy je psychická pohoda. Niekedy nejde urobiť zmenu v jedálničku, kým neurobíte zmenu vo vzťahu k svojmu telu. Predstavíme si trochu iné spôsoby detekcie vášho zdravia, než je len samotná hmotnosť. Pochopenie, ako telo funguje, aké má limity a predovšetkým, že nemôžeme byť všetci úplne rovnakí, vám môže zásadne pomôcť sa navždy oslobodiť z nekonečného kolieska restrikcií.
Tohtoročný január bude snáď ten posledný, keď niečo „začínate“. S našou pomocou totiž budúci rok žiadny nový začiatok potrebovať nebudete.

Článok pre vás napísala nutričná terapeutka Hedvika Jakešová | @nejenojidle_

Hedvika vyštudovala nutričnú terapiu na 1. lekárskej fakulte Univerzity Karlovej, výživové poradenstvo a športovú diagnostiku a wellness špecialistiku na Univerzite telesnej výchovy a športu PALESTRA.
Svojich klientov vedie k zdravému vzťahu k jedlu, pričom kladie dôraz na kombináciu vyváženej stravy a cvičenia, pretože spoločne môžu ľahšie viesť k trvalým výsledkom.

 

 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!