Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Na Rastlinnej vlne

Čo všetko patrí do veganského jedálnička. A ako pestrú stravu môžu vegáni mať. To všetko aj mnoho ďalších zaujímavostí sa dočítate v novom článku.

Vegánstvo, štýl života, ktorému v poslednej dobe holduje čoraz viac ľudí. Ale o čom to celé vlastne je a nemajú vegáni veľmi obmedzený jedálny lístok? Pre bežného stravníka, ktorý je zvyknutý mať vo svojom jedálničku mlieko, mäso, vajcia alebo ryby, je asi nepredstaviteľné, že ako vegan by nič z toho nejedol. Rovnako tak sa ponúka otázka, ako môžu vegáni dopĺňať všetky živiny a vitamíny, ktoré telo potrebuje, keď prísun zo strany potravín je toľko limitovaný. Poďme sa pozrieť na to, ako veľký výber potravín vegáni v skutočnosti majú. Životný štýl vegánov je založený predovšetkým na špecifickom stravovaní. Všetky potraviny, ktoré do vegánstva zapadajú, sú čisto rastlinného pôvodu.

Samotné vegánstvo však môže mať niekoľko rôznych podôb - od junk food, až po konzumácii iba studenej stravy atď. Záleží vždy na tom, čo danému jedincovi vyhovuje. Rovnako ako u iných výživových štýlov i u vegánstva platí pravidlo, že treba dbať na vyváženosť a pestrosť stravy a premýšľať nad tým, čo jeme. Vegánska strava nemusí byť synonymom zdravej stravy, ak budeme konzumovať prevažne vyprážané jedlo a priemyselne spracované potraviny.

Čo teda zaradiť do veganského jedálnička, aby bol zaistený dostatočný prísun živín? Prvé, čo nás v súvislosti s veganstvím môže napadnúť, je prísun bielkovín v strave. Zdrojom bielkovín sú vo veľkom strukoviny, aj keď niektoré majú viac bielkovín, než iné a s týmto vzhľadom by s nimi mali pracovať napríklad športovci, či tehotné ženy. Pretože u nich je dostatočný prísun bielkovín obzvlášť dôležitý. Rovnako tak môžeme získať slušnú zásobu bielkovín z niektorých obilnín, orechov a semienok. Zo strukovín je výbornou voľbou šošovica, alebo fazuľa. U obilnín je fajn siahnuť po pohánke, či klasických ovsených vločkách . Z oblasti semienok a orechov sú skvelou voľbou tekvicové semienka , mandle , či arašidy .

Ďalšou veľkou skupinou prvkov, bez ktorých by naše telo nedokázalo fungovať, sú minerály, napríklad bez horčíka, vápnika, železa alebo napríklad zinku. A odkiaľ ich ako vegan brať? Veľa sa vo vzťahu k vegánstvu rieši prísun vápnika. Ten je často spájaný s konzumáciou kravského mlieka. Sú ale produkty, kde je zastúpenie vápnika a jeho využitie ešte lepšie. Siahnuť sa dá opäť po strukovinách. Skvelým zdrojom je tiež niektorá zelenina, ako brokolica, kel kučeravý, mrkva či sladké zemiaky. A čím nahradiť to už spomínané kravské mlieko? Skvelou voľbou môže byť mlieko sójové, ktoré je o zložku vápnika často obohatené.

Veľmi dôležitým minerálom je tiež horčík, jeho príjem v rastlinnej strave by mal byť dostatočný. Horčík je obsiahnutý aj v chlorofyle, ktorý je podstatnou zložkou zelených rastlín. Ak však aktívne športujete, alebo sa s nedostatkom horčíka všeobecne stretávate, neurobíte chybu, keď si doprajete dostatočné množstvo listovej zeleniny, hrsť kešu orieškov alebo horkú čokoládu .

Ďalšími dôležitými minerálmi sú potom fosfor, zinok, selén, železo alebo napríklad jód. V rastlinnej strave sa nám týchto látok najviac dostane opäť zo strukovín, orechov, semienok a obilnín. Samotnou kapitolou je však jód. Ten telo síce potrebuje, ale len v istom množstve, ktoré by sme nemali prekročiť. Všeobecne sú zdrojom jódu predovšetkým morské ryby, tie ale do veganského jedálnička samozrejmé nepatria. Jód tak môžeme doplniť konzumáciou morských rias, alebo pitím vicentky

Potravou je nutné doplňovať aj vitamíny, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Takým vitamínom treba B12. Ľudia konzumujúci živočíšnu stravu ho prijímajú v tejto strave, neznamená to však, že vždy dostatočne. U vegánov môže prísun čiastočne zaistiť zaradenie rastlinného mlieka do jedálnička, alebo obohatených margarínov. Skvelým zdrojom na doplnenie je potom chlorella. Najspoľahlivejším zdrojom sú doplnky stravy , ktorých je na trhu veľké množstvo.

Do stravy je vhodné tiež zaradiť produkty bohaté na vitamín D. Ten je hojne obsiahnutý v tučných rybách, vajciach, masle alebo pečeni. U rastlinných produktov potom v hubách, rastlinnom mlieku obohatenom o ďalšie zložky, alebo v cereáliách. Bohužiaľ ani v jednej z týchto potravín nie je jeho množstvo dostatočné. Prirodzeným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, to je ale v Českej republike limitované podnebím. Najmä od októbra do marca je slnečných lúčov naozaj málo. Preto je vhodný vitamín D dopĺňať formou výživových doplnkov.

Podstatnou zložkou stravy sú tiež tuky. Ale je potrebné rozlišovať medzi jednotlivými typmi tukov. Nie všetky nášmu telu prospievajú, a nie všetky mu škodia. Samotné rozdelenie tukov a ich pôsobenie v tele by bolo na samostatný článok. Dôležitou a za zmienku stojace súčasťou nenasýtených tukov sú ale polonenasýtené mastné kyseliny, omega 3 a omega 6, patriaci medzi esenciálne látky. A k čomu v tele teda slúži? Omega 3 je mastná kyselina, ktorú si telo nevie vyrobiť, a preto je nutné ju prijímať stravou. Z omega 3 potom vznikajú v tele ďalšie kyseliny, ktoré majú na svedomí napr. regulácii cholesterolu v krvi, protizápalové účinky atď. Rovnako tak vznikajú kyseliny aj z omega 6 mastných kyselín. Všeobecne omega 6 i omega 3 mastné kyseliny sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, nervového systému a hrajú aj významnú úlohu pri prevencii proti kardiovaskulárnym chorobám, autoimunitným ochorením, hypertenziu, diabetu a demenciu. Je dobré mať tieto kyseliny v tele v určitom pomere. Adekvátny príjem týchto kyselín je najlepšie zabezpečiť potravou v podobe chia semienok alebo ľanového semienka (zdroj omega 3) alebo slnečnicové, sezamové semienka , či maku (zdroj omega 6).

Čo teda vegáni môžu konzumovať, a ako môže vyzerať ich strava, aby bola vyvážená a zároveň pestrá? Už vyššie bolo spomenuté niekoľko možností a variantov, po čom sa dá siahnuť, ak sa rozhodnete žiť viac v súlade s prírodou. Máte na výber z niekoľkých druhov ovocia a zeleniny, nepreberné množstvo strukovín, cestovín, obilnín a pseudoobilovin. Vedľa nešliapnete ani so semienkami a oriešky, ktoré sú navyše aj bohatým zdrojom živín a minerálov, ktoré telo potrebuje. V súlade s vegánsku stravou sú ale tiež huby, kakaové bôby, čí iné sladkosti, ktorých zloženie je z rastlinných variantov jednotlivých surovín. A ak si nedokážete napríklad predstaviť, že by ste si mali dopriať kávu bez mlieka, tak opäť máte na výber z obrovského množstva rastlinných produktov. Len na našom e-shope, grizly.sk nájdete nad 3000 produktov patriacich do kategórie vegan. A dokonca aj od dodávateľov, ktorí sa produkciou vegánskych potravín zaoberajú.


A na záver typ na vegánsky obed, či večeru:

Zapečené cestoviny so zeleninou a rastlinnou smotanou do

Ingrediencie:

  • 1 brokolica
  • 2 papriky
  • 1 cibuľa
  • 1 tofu
  • 1 cuketa
  • 250 g cestovín podľa vášho výberu
  • 250 ml sójovej smotany (alebo iné rastlinné smotany)
  • 1 lyžica oleja
  • Soľ, korenie, korenie podľa chuti

Postup: Brokolicu umyjeme a oddelíme jednotlivé ružičky, vložíme do hrnca, ktorý sme naplnili asi do 1/3 vodou a vložili do neho parák. Brokolicu uvaríme na pare do mäkka. Potom ju vyberieme na tanier a necháme trochu vychladnúť. Do ďalšieho hrnca dáme vodu, ktorú osolíme a zľahka do nej kvapneme oleja a podľa návodu v nej uvaríme cestoviny. Než sa cestoviny uvaria, pripravíme zvyšok zeleninovej zmesi. Na panvicu dáme trochu oleja, nakrájame cibuľu najemno a dáme na panvicu. Zľahka opečieme a prihodíme nakrájané papriky na kocky, cuketu a na záver i tofu. Osolíme, okoreníme, prípadne dochutíme ďalším korením (odporúčam Adžika, skvele podčiarkne chuť). Všetko orestujeme. Predhrejeme rúru na 200 ° C. Nachystáme si zapekaciu misu, vložíme do nej uvarenú brokolicu, scedené cestoviny a opečenou zeleninovú zmes, všetko premiešame a zalejeme sójovou smotanou (možno zvoliť aj iný variant, ak nemáte radi sóju, napr. Ovsenú, pohánkovú, či mandľovou verziu). Takto pripravený pokrm vložíme na 30-40 min. do rúry (zvážte skúsenosti s Vašou rúrou) a máme uvarené.


Grizly Zaujímavosť: Vegánstvo je pomerne mladým životným štýlom a smerom (z hľadiska pomenovania a definície). Napriek tomu si nachádza stále viac priaznivcov. Podľa výskumu, ktorý zverejnila vlani Česká vegánska spoločnosť sa v marci 2019 vyjadrilo 5% obyvateľov Českej republiky, že preferuje stravu s vylúčením mäsa, 32% obyvateľov potom plánuje obmedziť konzumáciu živočíšnych produktov a viac zaradiť tie rastlinné, 45% obyvateľov je presvedčených, že živočíšna produkcia má negatívny vplyv na klimatické podmienky a životné prostredie a 69% ľudí zaznamenalo, že sa v obchodoch výrazne rozšírila ponuka rastlinných produktov. [1]

Autor: Alena Zatloukalová


[1] Zdroj: veganskaspolecnost.cz

Brazier, B .: vegan v kondícii, Praha 2014.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!