Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Omega 3 a 6 mastné kyseliny - veľká veda vysvetlená jednoducho

Omega 3 sú najviac skloňujú v kontexte s morskými rybami a rybím tukom. Jedná sa však o ich jediný a najlepší zdroj?

Devadesiatková éra "light" je už našťastie za nami. Dnes už nechceme potraviny a produkty tukov zbavené, ale vyberáme tie, ktoré majú ich ideálne podiel a vyvážený pomer mastných kyselín. Zároveň uprednostňujeme potraviny, ktoré boli získané etickým a ekologickým spôsobom. Preto sa dnes bližšie pozrieme na čoraz viac diskutované omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú kľúčový význam pre náš rast a vývoj, pre správnu činnosť mozgu, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a majú tiež protizápalové účinky. Sú zásadné v strave nastávajúcich a dojčiacich matiek, detí, športovcov a pri rekonvalescencii. Omega 3 sú najviac skloňujú v kontexte s morskými rybami a rybím tukom. Jedná sa však o ich jediný a najlepší zdroj?

Ako je to s tými tukmi a mastnými kyselinami?

Z biochemického hľadiska je tuk zjednodušene tvorený glycerolom a mastnou kyselinou. Práve podľa druhu tejto mastné kyseliny rozdeľujeme skupiny nenasýtených tukov do ďalších dvoch skupín:

  1. Mononenasýtené - čiže omega 9 mastné kyseliny. Sú hojne zastúpené vo všetkých bežne používaných rastlinných tukoch - olivovom a repkovom oleji, ďalej v semienkach, orieškoch či v avokáde. Priaznivo regulujú hladinu cholesterolu v krvi. Nie sú však esenciálne, nemusíme ich potravou nutne prijímať - naše telo ich dokáže vyrobiť.
  2. Polynenasýtené - sú omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Oba tieto druhy sú esenciálne - musíme ich prijímať potravou. Ale aby to nebolo také jednoduché, je navyše potrebné ich prijímať v správnom pomere.

 

Omega-3 a omega-6 mastné  kyseliny by mali byť konzumované v pomere 1: 4 - 1: 1.

 

Prečo to tak je? K pochopeniu problému omega 3 mastných kyselín je potreba ešte predstavenie ich 3 zástupcov:

  1. ALA - kyselina alfa-linolénová - nachádza sa v rastlinných zdrojoch.
  2. EPA - kyselina eikosapentaenová - nachádza sa iba v živočíšnych zdrojoch (okrem morských rias).
  3. DHA - kyselina dokozahexaénová - nachádza sa iba v živočíšnych zdrojoch (okrem morských rias).

Kým EPA a DHA sa vyskytujú len v živočíšnej strave, ALA nájdeme v strave rastlinnej. To je základná poučka, ktorá platí s menšími výhradami. EPA a DHA naozaj nemá priamy zdroj, ktorý by sme mohli ľahko zaradiť do svojho jedálneho lístka - vyskytuje sa totiž v morských riasach, ktoré sú konzumované morskými rybami. Práve preto sú ryby najviac odporúčaným zdrojom omega 3 mastných kyselín.

K životu potrebujeme ALA, EPA i DHA. Ako som spomenuli vyššie, telo nie je schopné si omega 3 mastné kyseliny vyrobiť. Je však schopné ich konverzie (premeny). Ak prijmeme dostatočné množstvo ALA z rastlinných zdrojov, telo si z nich samo vyrobí EPA a DHA podľa svojou potreby. Aby však táto konverzia bola čo najefektívnejšia, je potrebná prijímať omega 3 a 6 v uvedenom pomere. A to môže byť niekedy zložitejšie, než sa zdá - naša strava je totiž všeobecne viac bohatá na omega 6.

 

Existujú lokálne a ekologické zdroje omega 3 mastných kyselín?

Samozrejme! Aj keď sa ako ich jediný zdroj často uvádza morské ryby a rybí tuk, medzi najlepšie zdroje omega 3 v rastlinnom jedálničku patrí ľanové a konopné semienka a vlašské orechy . Skvelým koncentrovaným zdrojom sú tiež rastlinné oleje lisované za studena - ľanový , konopný aj vlašský . Výborným zdrojom je aj klasický repkový olej . Ak chcete vo svojej kuchyni urobiť tú najjednoduchšiu zmenu k zdravšej konzumáciu tukov, vymeňte olej slnečnicový práve za repkový. Slnečnica má totiž veľmi nevýhodný pomer omega mastných kyselín.

Ako orechy a semienka skladovať?

Orechy ľahko a rýchlo žltnú kvôli vysokému obsahu tukov. Najviac náchylné sú orechy vlašské, pekanové, arašidy a kešu. Chladnička je ideálna pre bežné uskladnenie na kratšie obdobie. Orechy sú tu navyše chránené pred potravinovými moľami. Dlhodobo sa orechom najlepšie darí v mrazničke - vďaka malému obsahu vody nemajú zmeny teplôt výrazný vplyv na ich štruktúru. Orechové plesne zmestili vo všeobecnú známosť hlavne vďaka supermarketovým arašidom, napadnuté však môžu byť takmer všetky orechy. Naše vlašáky sú ideálnym príkladom - padajú na jeseň, do vlhkého lístia a pôdy, často ešte obalené svoju dužinatou šupkou. Obielené orechy si pri nákupe vždy dôkladne prezrite - pleseň ide často vidieť aj voľným okom. Nelúpané orechy nakupujte len s neporušenou, čistou škrupinou od preverených zdrojov.

 

Ako využiť orechy na maximum?

Všetky orechy, ktoré u nás kúpite, môžete konzumovať bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Aby ste však zvýšili ich stráviteľnosť na maximum a odbúrali čo najviac antinutričných látok, je ideálne je pred konzumáciou namáčať, rovnako ako u strukovín. Vďaka namáčaniu budú orechy navyše príjemne mäkké a budú chutiť ako čerstvo obielené. Odporúčaná doba namáčania je v zásade pre všetky orechy rovnaká - ideálne cez noc, aspoň 6 hodín. Prirodzene mäkké kešu orechy tvoria výnimku - stačí im len 1-2 hodiny. Vodu z namáčania vylejte a orechy spotrebuje ihneď. Pre semienka to platí rovnako tak, navyše napríklad také chia semienka sú bez riadnej hydratácie prakticky nestráviteľné. Po namočení vytvárajú gél a ich stena sa stáva poréznou a prístupnou pre náš tráviaci systém. Naopak semienka ľanové je vhodnejšie namlieť - mletie zvyšuje stráviteľnosť všetkých semienok, ale u ľanu je obzvlášť dôležité. Celé ľanové semienko nedokáže nás tráviaci systém riadne spracovať a vďaka pevnej šupke odchádza z organizmu tak, ako sme ho prijali.

 

3 rýchle tipy pre dostatok omega 3:

  1. Vyskúšajte domáce suplement, ktorý nazývam "omega 3 mix" - v pomere 1: 1 rozmixujeme ľanové a šalvie semienka. Uchovávam v pohári v chladničke také množstvo, aby vystačilo zhruba za týždeň - pamätajte, že mleté orechy a semená žltnú oveľa rýchlejšie. Každý deň pridávam do raňajkových kaší a používam tiež do pečenia, kde ľan i chia slúži ako výborné spojivo. Pre dostatok omega 3 mastných kyselín je potrebné každý deň skonzumovať 2 lyžice tohto suplementu (pri vynechaní iných zdrojov, ako napríklad rýb alebo vlašských orechov).
  2. Ak nejete ryby a viete, že konzumácia 2 lyžíc omega 3 suplementu nie je vo vašich silách, majte doma vhodný doplnok stravy. Existujú ako živočíšne , tak vegánskej suplementy s EPA a DHA z morských rias.
  3. Orechový alebo semienkový posyp obohatia takmer každé jedlo - nám najviac chutia v cestovinách, šalátoch a Risotto. Nielen pre taliansku kuchyňu je dobré mať vždy v chladničke orieškový vegánsky parmezán - v pomere 1: 1 rozmixujte vlašské orechy s lahôdkovým droždím a soľou podľa chuti.


Článok pre vás napísala MUDr. daniela Lilling

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!