Kategórie

Magazín

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac, dezert, ktorý nesmie chýbať na žiadnej rumunskej oslave, je oveľa viac než len sladkosť – je symbolom štedrej pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento voňavý a nadýchaný koláč s rôznorodými plnkami z orechov, kakaa, želé alebo sladkého tvarohu je stálicou na sviatočných stoloch, pričom každá verzia odráža regionálne chuťové preferencie a osobité úpravy kuchárov.

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska nie je len dezert, ale symbol znovuzrodenia a nádeje. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola, ktorá odráža bohatstvo rumunskej kulinárskej tradície a ducha spolupatričnosti. Každý rok príprava a ochutnávanie pasky spája rodiny a priateľov, obnovuje duchovné aj ľudské väzby pri oslave najposvätnejšieho sviatku kresťanstva.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Oriešky a ich využitie v kuchyni

Máte radi oriešky? Poďte si prečítať zaujímavý článok o rozmanitom využití orieškov.

Orechy patria medzi jedny z najvýživnejších a najzdravších potravín vôbec. Existuje veľa druhov orechov a ich nutričná hodnota aj zdravotné účinky sa druh od druhu líši, ale niektoré majú spoločné. Všeobecne obsahujú veľa (zdravého) tuku, sú bohaté na vitamín E a dôležité minerály - hlavne horčík a selén. Majú protizápalové a antioxidačné účinky a pomáhajú znížiť hladinu škodlivého cholesterolu. To, že znižujú riziko vzniku infarktu či mŕtvice, potvrdila už rad štúdií.

Kvôli tomu už sa oplatí zaradiť orechy do každodenného jedálnička, no nie? Ako si orechy najčastejšie doprajete najradšej vy? Väčšina ľudí ich maškrtí len tak alebo ich používa na pečenie rôznych dezertov alebo koláčov. V dnešnom článku si ukážeme, čo ďalšie s nimi môžete v kuchyni vykúzliť.

Orechová mlieka sú skvelou náhradou toho klasického. Môžete ich použiť v studenej kuchyni aj na varenie. Skvelé je na nich to, že si s nimi vďaka nespočetných druhov orechov môžete vyhrať a mlieko tak môže mať zakaždým inú chuť. Rastlinné mlieka môžete jednoducho kúpiť alebo si ho ešte jednoduchšie pripraviť doma. Budete potrebovať zhruba 200 g orechov. Tie si cez noc alebo pár hodín vopred namočíte a potom rozmixujete v litri vody, precedíte a potom už vychutnávate lahodné rastlinné mliečko. Zvyšnú drť môžete použiť na výrobu rôznych krekrov, sušienok alebo usušiť ako orechovú múku.

Orechové mlieko ocenia nielen vegáni a alergici na laktózu, ale všetci, ktorí chcú svoj jedálniček trochu ozdraviť alebo vyskúšať nové suroviny.

Orechová múka sa vyrába z najemno namletých orieškov, v niektorých prípadoch i odtučnených. Na trhu existuje veľa druhov od najznámejšej kokosovej až po pistáciovú . A vyrábajú sa aj múky zo semienok! Takúto múku môžete použiť namiesto tej klasickej na pečenie, hodí sa ale aj na prípravu rôznych sladkých kaší alebo raw dezertov. Na orechovú múku nedajú tiež dopustiť vyznávači Paleo diéty či celiaci. Kúpite ju už hotovú, ale môžete si ju vyrobiť aj sami. Stačí usušiť drť, ktorá vám zostane po výrobe orechového mlieka a vzniknutý prášok ešte raz pomixovať do jemna.

Orechových masiel je najskôr toľko druhov, koľko je na svete orechov. Najznámejším zástupcom je však bezpochyby maslo z arašidov . Orechové maslá majú v kuchyni široké využitie. Okrem toho, že väčšinou veľmi rýchlo zmizne len tak po lyžičke, tak si ich môžete vychutnať v slanej aj sladkej kuchyni. Sú skvelé do ranných kaší či smoothie, vyšľaháte z nich dresing na šalát aj dip k ázijským závitkom. Hodí sa pre zjemnenie chuti do polievok či omáčok a pripravíte z nich aj topping na zmrzlinu. Poslúži tiež k rychlovýrobe orechového mlieka - rozmixujte lyžicu orechového masla s 200 ml vody a rýchle orechové mlieko je na svete :)!

V prírode slúžia semienka aj orechy na to, aby z nich vyrástla nová rastlina. Obsahujú veľa účinných látok, ktoré potom budúce rastlinka využije pre svoj rast. Tieto látky sú v orechoch takzvané uzamknuté a čakajú na splnenie určitých podmienok, aby mohli naplniť svoj potenciál. Tou hlavnou podmienkou pre odomknutie orechov a výživných látok v nich je voda. Preto je ideálne pred konzumáciou semienka aj orechov dopredu namáčať. Potrebné množstvo orechov alebo semienok dajte do misky, zalejte vodou a podľa druhu nechajte namáčať 6-24 hodín. Vďaka namáčaniu napučia, zmäknú, sú lepšie stráviteľné a majú oveľa lahodnejšiu chuť - chutia úplne ako čerstvé. Aktivované oriešky môžete rovno zjesť alebo je dobre vysušiť v sušičke a uskladniť na ďalšie použitie.

PROLINK:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25791863/

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!