Viete, prečo by ste na nový rok mali jesť šošovicu?
Tvar ich zrniečok totiž pripomína mince. Podľa ľudovej tradície sa vás potom budú po zvyšok roka držať peniaze. Či už tejto povere veríte alebo nie, šošovica je výživnou potravinou plnou bielkovín, vlákniny, minerálov a stopových prvkov, vrátane železa, fosforu a horčíka, takže by ste ju do jedálnička mali určite zaradiť počas celého roka.
Akú vybrať šošovicu?
Bežne sa môžete v obchodoch stretnúť s hnedou, červenou, zelenou a čiernou šošovicou . Jednotlivé druhy sa od seba líšia chuťou aj výslednou konzistenciou, preto ich pri varení nemožno zamieňať.
Pokiaľ ide o šošovicovú polievku, najlepší výsledok dosiahnete s hnedou alebo zelenou šošovicou, oba druhy totiž po uvarení dobre držia tvar. Červená šošovica má skôr kašovitú konzistenciu, takže sa viac hodí do indických jedál ako je šošovicový dhal alebo hummus. Vyskúšať môžete aj čiernu šošovicu, ktorá má pevnejšiu šupku, takže sa tak ľahko nerozvarí, oproti hnedej alebo zelenej šošovici má menšie zrniečka a ľahko orieškovú chuť. Počítajte však s tým, že ovplyvní farbu polievky.
Namáčať alebo nenamáčať?
Najväčšou výhodou šošovice je, že sa na rozdiel od iných strukovín nemusí vopred namáčať. Na zmäknutie jej stačí zhruba 15-30 minút, takže je ideálnou surovinou, ak chcete pripraviť rýchle, ale výživné jedlo. Pobyt vo vode však šošovici prospeje, vyplavia sa z nej totiž niektoré ťažko stráviteľné látky. Namočte šošovicu do teplej vody aspoň na 2 hodiny (ale nie dlhšie ako 12 hodín), potom vodu zlejte a šošovicu dôkladne prepláchnite.
Pár tipov na záver:
- Najlepší výsledok dosiahnete, ak polievku osolíte takmer pred koncom - pokiaľ by ste pridali soľ hneď na začiatku, šošovica zostane tuhá.
- Pokiaľ máte radšej husté polievky stačí rozmixovať časť šošovice, čím dôjde k zahusteniu.
Recept na tradičnú šošovicovú polievku
Ingrediencie na 2 porcie:
- 1 malá cibuľa
- 2 stredné mrkvy
- 1 koreňový petržlen
- 2 stredné zemiaky
- 1 hrnček GRIZLY Šošovice zelenej francúzskej
- 1/2 kocky údeného tofu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrnčeka zeleninového vývaru
- 1 lyžica repkového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme na 8 hodín do vody. Cibuľu aj
zeleninu nakrájame na kocky a vo väčšom hrnčeku opražíme na oleji. Osolíme,
okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme aj zemiaky, tofu a šošovicu.
Spoločne varíme do zmäknutia šošovice aj zemiakov. Dochutíme cesnakom, prípadne dosolíme.