Hľadáte raňajky, ktoré vás ráno nakopne poriadnou dávkou energie? Vyskúšajte vločky. A nemusia to nutne byť práve tie ovsené, existuje ich totiž hneď viacero druhov, a to aj bezlepkových. Pozrite sa na náš prehľad a vyberte si také, ktoré pre vás budú najvhodnejšie.
Čo sú vločky a ako vznikajú
Vločky vznikajú špeciálnym technologickým procesom zo semien najčastejšie lipnicovitých rastlín (obilnín), prípadne rastlín z ďalších čeľadí (láskavcovité, rdesnovité), ktoré sú súhrnne označované ako pseudoobilniny. Spôsoby výroby sa ľahko líšia, ale v zásade dochádza k odstráneniu šupky čiže hrubého zrna a rozdrveniu vnútornej časti (jadra), aby boli vločky pre človeka chutné a ľahko stráviteľné.
Obilniny a pseudoobilniny sa pestujú už tisíce rokov a sú nepostrádateľnou súčasťou ľudskej potravy. K najznámejším obilninám patrí ovos, pšenica, špalda, jačmeň, raž, ale aj prirodzene bezlepkové pšeno (proso), kukurica, cirok, teff (milička) a ryža. Medzi pseudoobilninami, ktoré tiež neobsahujú lepok, sú obľúbené predovšetkým amarant (láskavec), quinoa (merlík) a pohánka. Vločky sa však dajú vyrábať aj z niektorých strukovín, napríklad hrachu alebo sóje.
Ovsené vločky
Keď sa povie vločky, každý si určite predstaví práve tie ovsené. Ide o najviac známy a využívaný typ vločiek, ktorý je súčasťou mnohých zdravých pochúťok. Vznikajú lisovaním ovseného zrna a majú svetlo hnedú farbu a výraznú orieškovú vôňu aj chuť. Obsahujú množstvo cenných vitamínov, minerálnych látok a predovšetkým vlákniny , preto sú ideálnym základom zdravé a vyvážené raňajky, ale aj obľúbenou prílohou, vložkou do polievky alebo hlavným chodom. Na Grizly.sk ich nájdete okrem klasiky aj v biokvalite , alebo dokonca vďaka špeciálnemu výrobnému procesu v bezlepkovom variante .
Špaldové vločky
Špaldové vločky sa vyrábajú z pšenice špaldy, starej nešľachtenej odrody pšenice, pestovanej už starými Egypťanmi. Tieto vločky sú obľúbené predovšetkým pre svoju ľahkú stráviteľnosť, vyšší podiel minerálov, komplexných sacharidov, bielkovín a taktiež vlákniny. Ich konzumácia prispieva k zdravému fungovaniu nervovej sústavy, obehového systému a ovplyvňuje aj zdravie kostí a zubov. Skvele si na nich pochutnáte v jogurte, raňajkovej kaši aj müsli, ale hodí sa aj ako príloha alebo súčasť hlavných chodov
Ryžové vločky
Prirodzene bezlepkové ryžové vločky sú veľmi ľahké a ľahko stráviteľné. Majú bielu farbu, jemnú ryžovú vôňu a neutrálnu chuť. Predstavujú bohatý zdroj komplexných sacharidov, vitamínov skupiny B a minerálnych látok (predovšetkým draslíka a fosforu) v kombinácii s nízkym obsahom tukov. Vďaka svojim vlastnostiam a veľmi rýchlej a jednoduchej príprave sú obľúbené medzi celiakmi a milovníkmi zdravej výživy, vhodné sú však aj pre tehotné ženy aj bábätká už od 6 mesiacov veku. Ideálne do kaší, k strukovinám alebo do polievok. A na Grizle ich nájdete ajv biokvalite.
Pohánkové vločky
Drobné, jemné pohánkové vločky tmavo hnedej farby a výrazné typické vône a chuti patria medzi prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné potraviny. Vznikajú lisovaním pohánkových krúp a okrem komplexných sacharidov, vlákniny a vitamínov sú významným zdrojom rutínu, ktorý posilňuje cievy a zvyšuje ich pružnosť. Hodia sa do sladkých aj slaných kaší a vďaka svojej bleskovej príprave poslúžia ako rýchla príloha alebo prísada do polievok, fašírok a nátierok. A ochutnať ich môžete tiež v biokvalite.
Amarantové, quinoové a teffové vločky
Ešte pred nedávnom u nás takmer neznáme rastliny amarant a quinoa pochádzajú z Južnej Ameriky, zatiaľ čo teff z Etiópie. Všetky tri spomínané patria vo svojich domovinách medzi dôležité poľnohospodárske plodiny, všetky sú prirodzene bezlepkové a obsahujú množstvo dôležitých živín. Ich semienka, teda aj vločky sú veľmi drobunké a doslova nabité energiou, vlákninou a vitamínmi. Vykúzlite z nich množstvo zdravých pokrmov od raňajkových kaší cez polievky až po chutné prílohy.
A u nás si na nich pochutnáte v biokvalite.
Či už dávate prednosť klasickým vločkám, alebo z najrôznejších dôvodov volíte skôr tie bez lepku, všetky spomínané vám poskytnú dostatok potrebnej energie pre aktívny a zdravý život. Našli ste svojich favoritov?