Každý poznáme tú lahodnú krémovú sladkastú chuť kešu orieškov , veľa z nás ich ale práve vďaka skvelej chuti považuje iba za lahôdku na chrumkanie k televízii alebo ku knihe. V tomto prípade našťastie určite neplatí, že čo je dobré, to je nezdravé. Zrovna kešu toho majú, čo sa týka zdravia, veľa čo ponúknuť. Sú veľmi výživné, bohaté na antioxidanty a dokonca môžu pomôcť pri chudnutí. Na druhú stranu sú tiež veci, na ktoré je potrebné si v súvislosti s nimi dať pozor. Toto všetko a oveľa viac si môžete prečítať práve u nás medveďov.
Kde sa kešu vzali?
Možno vás prekvapí, že krémové kešu oriešky v tvare obličiek z botanického hľadiska vlastne ani nie sú oriešky, ale semienka. Rastú na konci plodov stromu ladvinovník v nepukavej škrupine. Plodom sa hovorí kešu jablká, ale svojím vzhľadom pripomínajú skôr červenú papriku. Na jedno jabĺčko pripadá iba jedno jadro kešu orieška a nie je vôbec jednoduché ho zo škrupiny vylúpnuť. Z toho dôvodu dochádza k spracovaniu kešu v Indii a vo Vietname, a nie v Afrike, odkiaľ najčastejšie pochádza. Exotickým stromom rodiacich lahodné oriešky sa darí v suchých tropických oblastiach a svoj pôvod majú v Brazílii.
Živinová zlatá baňa
Kešu oriešky sú super bohaté na živiny. Tabuľka nižšie vám napovie, koľko živín nám približne dodá 100 g orieškov.
Energetická hodnota |
566 kcal |
bielkoviny |
18 g |
tuky |
47 g |
sacharidy |
27 g |
vláknina |
3,5 g |
meď |
240% odporúčanej dennej dávky (ODD) |
horčík |
70% DDD |
mangán |
70% DDD |
zinok |
54% DDD |
fosfor |
46% DDD |
železo |
40% DDD |
selén |
35% DDD |
Tiamín (vitamín B1) |
35% DDD |
vitamín K |
29% DDD |
vitamín B6 |
25% DDD |
Čo sa energetickej hodnoty týka, kešu patrí medzi oriešky s najnižším počtom kalórií. Polovica obsiahnutých tukov sú pre srdce tak zdravé mononenasýtené mastné kyseliny. Cukrov obsahujú minimálne množstvo, sú zdrojom vlákniny a obsahujú porovnateľné množstvo bielkovín ako varené mäso. Kešu obsahujú značné množstvo medi, minerálnych látok dôležité pre tvorbu energie, zdravý vývoj mozgu a silný imunitný systém. Vďaka vysokému obsahu horčíka a mangánu podporíte pojedaním kešu tiež zdravie kostí.
Kešu ako zdroj antioxidantov
Je všeobecne známe, že orechy a semienka sú významnými zdrojmi antioxidantov a kešu nie sú žiadnou výnimkou. Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie tela tým, že neutralizujú voľné radikály a chránia tak bunky pred poškodením. Kešu sú bohatým zdrojom polyfenolov a karotenoidov, dvoch kategórií antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predísť zápalom v tele a chrániť pred chorobami.
"Tučný" pomocníci pri chudnutí
Kvôli tomu, že sú oriešky známe svojím vysokým obsahom tuku a kalórií, boli tradične vyraďované z jedálnička tých, ktorí si priali pár kíl schudnúť. Avšak, práve kešu sa od ostatných orieškov líši nižšou energetickou hodnotou. 28 g kešu, hmotnosť približne zodpovedajúcej dennej dávke, dodá telu 158 kalórií, z ktorých je navyše ľudské telo schopné spracovať len 84%. Keď sa k tomu pridá fakt, že kešu sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, čo sú zložky zaháňajúci hlad a podporujúce pocit sýtosti, môžeme na všetky zákazy orieškov v redukčných diétach pokojne zabudnúť. Samozrejme ak sa držíme zlatého pravidla, že všetko s mierou.
Na čo je potrebné si dať pozor
Kešu orechy sú veľmi zdravým prírastkom v jedálničku. Nemali by sme ale zabúdať na to, že sa radia medzi škrupinové plody, čo sú alergény. Ak trpíte alergiou na mandle , para , Pekan , pistácie , vlašské orechy alebo lieskovce , je relatívne vysoká pravdepodobnosť, že ani kešu vám neprospejú. Ďalším potencionálnym háčikom môžu byť Phyto obsiahnuté v kešu. Ide o látky, ktoré na seba síce viažu cenné minerály, ale zároveň potláčajú enzýmy a robia tak oriešky horšie stráviteľnými. Na to našťastie existuje veľmi jednoduché riešenie. Stačí kešu namočiť na chvíľu do misky s vodou, aby sa enzýmy aktivovali.
Kešu na všetky spôsoby
Kešu sú lahodné už len tak sami o sebe. Môžeme ich namočiť alebo naopak opražiť a pochutnať si na nich ako na zdravej desiate. Dajú sa ale upravovať na veľa spôsobov, obaľovať v čokoládach či jogurtových polevách, soliť, koreniť alebo pražiť v cukre. Rôzne upravené kešu môžeme využiť na dochutenie jedál a dozdobenie dezertov či šalátov. Z kešu sa pražením a následným mletím vyrába lahodný krém, tzv. Kešu maslo, ktoré doplní ranné kašu či smoothie o ďalšie živiny. Ak vám nerobí dobre laktóza alebo ju z iného dôvodu nekonzumujete, môžete využiť kešu orieškov na výrobu rastlinného mlieka.
Zrátané a podčiarknuté
Kešu oriešky sú plné zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Obsahujú širokú škálu vitamínov, minerálnych látok a tiež antioxidantov. Vďaka nižšej kalorickej hodnote v porovnaní s ostatnými orechmi a značnému obsahu spomínaných bielkovín a vlákniny, sa ich nemusíme báť zaradiť ani do redukčnej diéty, naopak nám môžu pomôcť kilá stratiť. Ak nie ste alergickí na orechy, určite odporúčame lahodné kešu oriešky do jedálnička zaradiť.
Naše najpopulárnejšie kešu oriešky môžete nakúpiť tu.
Autor: Nela Píchalová