Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Čo takto dať si vločky

Rozmýšľate nad raňajkami, ktorá Vás ráno nakopnú tou správnou energiou? Vločky sú určite tá správna voľba. Ale ktoré si vybrať? Pozrieme sa spoločne ako vyzerajú jednotlivé typy vločiek, aké majú nutričné vlastnosti, chuť a tvar. Akým spôsobom sa pripravujú a vy si sami zhodnotíte, ktoré sú pre Vás tie najlepšie.

Môžete si prečítať:

  • Čo je to vločka a ako vznikla
  • Rozdelenie vločiek
  • Zloženie jednotlivých vločiek
  • Vlastnosti a výhody spôsoby využitia
  • Zhrnutie

Čo je to vločka a ako vznikla

Keď povieme slovo vločky, najčastejšie si vybavíme tie snehové, čo padajú z neba. My sa ale teraz zameriame na tie, ktoré si najradšej sypeme do misky v podobe zdravých raňajok a popíšeme si najskôr ich postup výroby. Vznikajú špeciálnym technologickým procesom zo semienok rastlín z čeľade tráv. Spôsoby výroby sa ľahko líši, ale v zásade dochádza k odstráneniu šupky čiže hrubého zrna a rozdrvenie vnútornej časti (jadra), aby boli vločky pre človeka chutné a ľahko stráviteľné.

Semienka rastlín, z ktorých vznikajú vločky, sa označujú ako obilniny alebo tiež pseudoobiloviny, podľa toho, o aký typ traviny sa jedná. V zásade sa ale ich pestovanie a využitie príliš nelíši. Už tisíce rokov sú nepostrádateľnou súčasťou ľudskej potravy. K najznámejším obilninám patrí ovos, pšenica, špalda (divoká / nešľachtená pšenica), jačmeň, raž, kukurica, ale aj proso (pšeno), cirok, teff (Milička) a ryža. Medzi pseudoobiloviny radíme najčastejšie amarant (láskavec), quinou (mrlík) a pohánku. Vločky sa dajú vyrábať aj z niektorých strukovín. Známe sú napríklad hrachové vločky a v neposlednom rade tiež sójové.

Rozdelenie vločiek

Mohlo by vás zaujímať, že niektoré vločky obsahujú lepok a iné sú bezlepkové. Pod značkou Grizly môžete nájsť niekoľko typov vločiek. Rozdelíme si ich na bezlepkové, kam patrí vločky pšenové, ryžové, teffové, amarantové, sójové a pohánkovej a "klasické", kam môžeme zaradiť vločky ovsené, pšeničné, špaldové, jačmenné a ražnej. Ovsené vločky sú asi najznámejšie a môžu sa dokonca špeciálny spôsobom upraviť na bezlepkové.

Všetky spomínané vločky si môžete kúpiť v BIO kvalite, z ktorých teffové, amarantové a sójové ponúkame iba BIO. Vločky sa tiež líšia tvarom, farbou, chuťou a vôňou. Ovsené, jačmenné, ražné a špaldové vyzerajú dosť podobne majú svetlohnedú farbu a orieškovú vôňu. Oproti tomu pohánkové sú tmavšie hnedé, sójové oranžové a ryžové biele. Tvar sa líši podľa typu a veľkosti semienka, napríklad pšenové sú veľmi jemné a drobné, ryžové pôsobia veľké a krehké a špaldové zase vyzerajú pevne.

Zloženie jednotlivých vločiek

Pre obilniny, ako aj vločky z nich vyrobené, je typický vysoký obsah komplexných sacharidov a zároveň nízky obsah tukov. Preto sú odporúčané ako zásadný prvok zdravej a vyváženej stravy. Tiež sa pýšia minerálnymi látkami, ako je draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo. Obsahujú významné hodnoty bielkovín, ale aj vlákninu a vitamíny skupiny B. Presný obsah tukov, sacharidov, bielkovín a energetickú hodnotu základných typov vločiek vám opisuje nasledujúca tabuľka:

Nutričné hodnoty vločiek / 100 g
 

Energetická

hodnota kJ / kcal

Tuky (g)

Sacharidy (g)

Z toho cukry (g)

Bielkovina (g)

Ovsené 1551 / 371 7 63 1,2 14
Žitné 1165 / 279 1,6 69 2 8,5
Ječné 1412 / 334 2 63 3 11
Špaldové 1530 / 362 1,5 68 6,5 14
Pšeničné 1289 / 304 1,8 60 3,6 12
Pohankové  1530 / 366 3 71 2 12
Ryžové 1489 / 354 2,5 74 0,5 7,5
Pšenové 1540 / 369 4 69 4 11
 

 

Vlastnosti a výhody

Na základe informácií o zložení, môžeme vločkám pripísať tieto významné vlastnosti a výhody pre ľudský organizmus:

  • Kvalitný zdroj sacharidov, ktoré majú za úlohu zaisťovať energiu pre telesnú aktivitu a správnu činnosť orgánov.
  • V kombinácii s bielkovinami výborne zasýtia a dodajú telu dôležitý stavebný materiál pre obnovu svalov a tkanív.

Ďalej obsahujú:

  • Rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy a tým znižuje glykemický index, a tak napomáha postupnému uvoľňovaniu energie a tým aj znižovanie cholesterolu v krvi. Ďalej prispieva k správnemu tráveniu.
  • Vitamíny skupiny B, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy.
  • Významné zastúpenie minerálnych látok ako je železo, ktoré účinne rozvádza kyslík po tele, vápnik, ktorý ovplyvňuje zdravie kostí a zubov, draslík, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu tekutín, horčík, zodpovedný za svaly a ich kontrakcie a fosfor, ktorý je rozhodujúci pre energetický metabolizmus.
  • Antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu buniek.

Spôsoby využitia

Ak vám nevadí tvrdšia chrumkavá chuť, skúste si ich nasypať len tak surové do jogurtu či mlieka. Zabezpečíte si takto maximálne hodnoty minerálnych látok a vitamínov. Pre zmäkčenie si ich môžete uvariť vo vode či mlieku alebo upiecť v rúre.

Niekto dokonca na prípravu vločiek využíva ryžovar alebo mikrovlnnú rúru. Dajú sa jesť na sladko i na slano, čo komu vyhovuje. Na sladko sa hodia predovšetkým na raňajky alebo ako dopoludňajšia desiata. Zo sladkých variantov úpravy doporučujeme domáce kašu, müsli alebo granolu, ktorú obvykle dochucujeme medom, ovocím a škoricou alebo orieškami. Skvelé sú tiež dezerty a ovocné koláče z vločiek. Naslano sa dajú dochutiť bylinkami, olivovým olejom, grilovanou zeleninou či syrom. Môžete si ich takto pripraviť ako prílohu aj hlavný chod. V našom magazíne prinášame recept na slanú granolu, ktorá je skvelá na ozdobu a ochutenie polievok, ale aj sladký jablkový koláč z vločiek a ďalšie tipy na prípravu zdravých a chutných pokrmov.

Zhrnutie

Snáď sme Vám týmto článkom odpovedali na otázku: "Prečo jesť vločky?" a tiež poukázali na veľa druhov, ktoré si aktuálne môžete kúpiť a ľahko pripraviť. Či už zvolíte akúkoľvek variantu, majte na pamäti, že sa jedná o výživný pokrm plný potrebnej energie pre každý deň.

 


 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!