Môžete si prečítať:
- Čo je to vločka a ako vznikla
- Rozdelenie vločiek
- Zloženie jednotlivých vločiek
- Vlastnosti a výhody spôsoby využitia
- Zhrnutie
Čo je to vločka a ako vznikla
Keď povieme slovo vločky, najčastejšie si vybavíme tie snehové, čo padajú z neba. My sa ale teraz zameriame na tie, ktoré si najradšej sypeme do misky v podobe zdravých raňajok a popíšeme si najskôr ich postup výroby. Vznikajú špeciálnym technologickým procesom zo semienok rastlín z čeľade tráv. Spôsoby výroby sa ľahko líši, ale v zásade dochádza k odstráneniu šupky čiže hrubého zrna a rozdrvenie vnútornej časti (jadra), aby boli vločky pre človeka chutné a ľahko stráviteľné.
Semienka rastlín, z ktorých vznikajú vločky, sa označujú ako obilniny alebo tiež pseudoobiloviny, podľa toho, o aký typ traviny sa jedná. V zásade sa ale ich pestovanie a využitie príliš nelíši. Už tisíce rokov sú nepostrádateľnou súčasťou ľudskej potravy. K najznámejším obilninám patrí ovos, pšenica, špalda (divoká / nešľachtená pšenica), jačmeň, raž, kukurica, ale aj proso (pšeno), cirok, teff (Milička) a ryža. Medzi pseudoobiloviny radíme najčastejšie amarant (láskavec), quinou (mrlík) a pohánku. Vločky sa dajú vyrábať aj z niektorých strukovín. Známe sú napríklad hrachové vločky a v neposlednom rade tiež sójové.
Rozdelenie vločiek
Mohlo by vás zaujímať, že niektoré vločky obsahujú lepok a iné sú bezlepkové. Pod značkou Grizly môžete nájsť niekoľko typov vločiek. Rozdelíme si ich na bezlepkové, kam patrí vločky pšenové, ryžové, teffové, amarantové, sójové a pohánkovej a "klasické", kam môžeme zaradiť vločky ovsené, pšeničné, špaldové, jačmenné a ražnej. Ovsené vločky sú asi najznámejšie a môžu sa dokonca špeciálny spôsobom upraviť na bezlepkové.
Všetky spomínané vločky si môžete kúpiť v BIO kvalite, z ktorých teffové, amarantové a sójové ponúkame iba BIO. Vločky sa tiež líšia tvarom, farbou, chuťou a vôňou. Ovsené, jačmenné, ražné a špaldové vyzerajú dosť podobne majú svetlohnedú farbu a orieškovú vôňu. Oproti tomu pohánkové sú tmavšie hnedé, sójové oranžové a ryžové biele. Tvar sa líši podľa typu a veľkosti semienka, napríklad pšenové sú veľmi jemné a drobné, ryžové pôsobia veľké a krehké a špaldové zase vyzerajú pevne.
Zloženie jednotlivých vločiek
Pre obilniny, ako aj vločky z nich vyrobené, je typický vysoký obsah komplexných sacharidov a zároveň nízky obsah tukov. Preto sú odporúčané ako zásadný prvok zdravej a vyváženej stravy. Tiež sa pýšia minerálnymi látkami, ako je draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo. Obsahujú významné hodnoty bielkovín, ale aj vlákninu a vitamíny skupiny B. Presný obsah tukov, sacharidov, bielkovín a energetickú hodnotu základných typov vločiek vám opisuje nasledujúca tabuľka:
Nutričné hodnoty vločiek / 100 g | |||||
Energetická hodnota kJ / kcal |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
Z toho cukry (g) |
Bielkovina (g) | |
Ovsené | 1551 / 371 | 7 | 63 | 1,2 | 14 |
Žitné | 1165 / 279 | 1,6 | 69 | 2 | 8,5 |
Ječné | 1412 / 334 | 2 | 63 | 3 | 11 |
Špaldové | 1530 / 362 | 1,5 | 68 | 6,5 | 14 |
Pšeničné | 1289 / 304 | 1,8 | 60 | 3,6 | 12 |
Pohankové | 1530 / 366 | 3 | 71 | 2 | 12 |
Ryžové | 1489 / 354 | 2,5 | 74 | 0,5 | 7,5 |
Pšenové | 1540 / 369 | 4 | 69 | 4 | 11 |
Vlastnosti a výhody
Na základe informácií o zložení, môžeme vločkám pripísať tieto významné vlastnosti a výhody pre ľudský organizmus:
- Kvalitný zdroj sacharidov, ktoré majú za úlohu zaisťovať energiu pre telesnú aktivitu a správnu činnosť orgánov.
- V kombinácii s bielkovinami výborne zasýtia a dodajú telu dôležitý stavebný materiál pre obnovu svalov a tkanív.
Ďalej obsahujú:
- Rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy a tým znižuje glykemický index, a tak napomáha postupnému uvoľňovaniu energie a tým aj znižovanie cholesterolu v krvi. Ďalej prispieva k správnemu tráveniu.
- Vitamíny skupiny B, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy.
- Významné zastúpenie minerálnych látok ako je železo, ktoré účinne rozvádza kyslík po tele, vápnik, ktorý ovplyvňuje zdravie kostí a zubov, draslík, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu tekutín, horčík, zodpovedný za svaly a ich kontrakcie a fosfor, ktorý je rozhodujúci pre energetický metabolizmus.
- Antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu buniek.
Spôsoby využitia
Ak vám nevadí tvrdšia chrumkavá chuť, skúste si ich nasypať len tak surové do jogurtu či mlieka. Zabezpečíte si takto maximálne hodnoty minerálnych látok a vitamínov. Pre zmäkčenie si ich môžete uvariť vo vode či mlieku alebo upiecť v rúre.
Niekto dokonca na prípravu vločiek využíva ryžovar alebo mikrovlnnú rúru. Dajú sa jesť na sladko i na slano, čo komu vyhovuje. Na sladko sa hodia predovšetkým na raňajky alebo ako dopoludňajšia desiata. Zo sladkých variantov úpravy doporučujeme domáce kašu, müsli alebo granolu, ktorú obvykle dochucujeme medom, ovocím a škoricou alebo orieškami. Skvelé sú tiež dezerty a ovocné koláče z vločiek. Naslano sa dajú dochutiť bylinkami, olivovým olejom, grilovanou zeleninou či syrom. Môžete si ich takto pripraviť ako prílohu aj hlavný chod. V našom magazíne prinášame recept na slanú granolu, ktorá je skvelá na ozdobu a ochutenie polievok, ale aj sladký jablkový koláč z vločiek a ďalšie tipy na prípravu zdravých a chutných pokrmov.
Zhrnutie
Snáď sme Vám týmto článkom odpovedali na otázku: "Prečo jesť vločky?" a tiež poukázali na veľa druhov, ktoré si aktuálne môžete kúpiť a ľahko pripraviť. Či už zvolíte akúkoľvek variantu, majte na pamäti, že sa jedná o výživný pokrm plný potrebnej energie pre každý deň.