Balenie
Skladom
18. 2. Môže byť u vás
Dočasne nedostupné
Doprava od 1,99 €
Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidlá. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť. V malom množstve prehĺbi a zvýrazní chuť akéhokoľvek pokrmu.
Popis
Country Life Shoyu sójová omáčka 500 ml
Shoyu pochádza z Číny a je jej už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnú lacnú "sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako "lahodná", "chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viacmenej zameniteľné s tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa naopak odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.
- vyrába sa rozdielnym spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe klasickej miso pasty
- tamari je vyrábaná z prirodzene bezlepkových surovín
- tamari je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť
Výroba shoyu: Pre výrobu sójovej omáčky shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačný činidlo koji (Aspergillus oryzae) a soľ.
- Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačný činidlo koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces.
- Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie.
- Potom sa zmes zmieša s morskou soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí.
- V kadiach shoyu zreje po dobu 18-24 mesiacov, zmes sa pravidelne mieša.
- Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje.
- Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 ° C. Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby. starostlivo sa pri nej stráži, aby neboli zničené cenné enzýmy.
Zloženie: Voda, sójové bôby (26,1%), PŠENICE (15,8%), morská soľ (14,1%), alkohol (0,8%), fermentačný činidlo (Aspergillus oryzae).
Alergény: Lepok, Sója
Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Legislatívne zaradenie Sójový výrobok - tekuté ochucovadlo
Zloženie
Nutričné hodnoty / 100 ml | |
---|---|
Energetická hodnota: | 300 kJ / 70 kcal |
tuky: | 0,3 g |
z toho nasýtených: | 0,0 g |
sacharidy: | 8,7 g |
z toho cukry: | 2,0 g |
bielkoviny: | 8,7 g |
soľ: | 13,66 g |