Prečo patria orechy aj do vášho jedálnička
→ Sú prirodzeným zdrojom zdravých nenasýtených tukov.
→ Obsahujú kvalitné rastlinné bielkoviny, základ zdravého jedálnička.
→ Nájdete v nich vitamíny skupiny B, vitamín E alebo horčík, vápnik aj zinok.
→ Majú nízky glykemický index, porciu vlákniny a zasýtia na dlho.
→ Sú praktickou desiatou na cesty, do práce aj do školy.
🧡 Medvedí TIP: Malá hrsť orechov denne (cca 20–30 g) je tak akurát.
Prečo si vybrať orechy od Grizly 🐻
U nás orechy nie sú len doplnkom sortimentu, sme orechovým kráľom.
✅ Istý pôvod
Orechy dovážame z overených oblastí po celom svete. O všetkých vieme, z ktorých fariem a od akých pestovateľov pochádzajú. Mandle vám vozíme z USA a Španielska, kešu z Vietnamu a Kene, lieskovce z Gruzínska a Turecka, para z Brazílie či USA, kokos z Indonézie a Filipín.
✅ Len preverení dodávatelia
Napríklad pri kešu a makadamoch spolupracujeme už viac ako 5 rokov s farmármi v Keni, kde vidíme do každého kroku procesu – od zberu po lúpanie. Dominik, majiteľ Grizly, ich aj osobne navštívil a na ďalšiu výpravu sa spolu s ďalšími členmi tímu práve chystá.
✅ Férový výber
Neriešime len cenu. Zaujíma nás chuť, čerstvosť, spôsob spracovania aj férové pracovné podmienky. „Je to neustále hľadanie balansu medzi zabezpečením čo najvyššej kvality za čo najdostupnejšiu cenu,“ hovorí Tomáš Šebestík, vedúci nákupu surovín v Grizly.
✅ Vlastné spracovanie
Sme radi, že vieme ovplyvniť celkové spracovanie orechov. Dovážame len základne spracované orechy – napr. bez šupky a pretriedené, skontrolujeme ich a zaistíme praženie podľa vlastných receptúr už u nás v Čechách. Následne ich aj sami balíme, takže máme kontrolu nad celým procesom.
✅ Kontrola kvality na každom kroku
Na kvalitu orechov dohliadame od samého začiatku. Už pri zbere u farmárov prebiehajú prvé analýzy. Kontroly potom pokračujú pri preprave, po dodaní aj pri samotnom spracovaní. Sledujeme vlhkosť, veľkosť a čistotu, testujeme na neželané látky a nakoniec starostlivo zhodnotíme chuť aj čerstvosť pred balením.
Druhy orechov: Prehľad výhod, nevýhod a benefitov
Kešu
✔ Jemná, ľahko nasladlá chuť
✔ Nižší obsah tuku, ale veľa horčíka a železa
✔ Dobre stráviteľné, vhodné aj pre deti
🗙 Vysokokalorické, hrsť denne stačí
Krémové, jemné orechy, ktoré podporia energiu aj nervový systém. Najčastejšie si ich vychutnáte len tak na chrumkanie alebo v ázijských jedlách. Máme natural verzie, solené alebo v čokoláde.



Pistácie
✔ Bohaté na antioxidanty
✔ Skvelé ako snack, do šalátov aj dezertov
✔ Vysoký obsah draslíka a fosforu
🗙 Solená varianta má vyšší obsah sodíka
Malé zelené poklady pre srdce aj trávenie. Najviac si ich užijete v škrupinke na večerné chrumkanie, ale vylúpané verzie osviežia aj šaláty alebo dezerty. S malinami si obzvlášť rozumejú.



Mandle
✔ Najviac vápnika zo všetkých orechov
✔ Bohaté na vitamín E a horčík
✔ Skvelé na pečenie, do kaší aj len tak
🗙 Tvrdšia textúra, pre niekoho horšie stráviteľné
Univerzálna nutrične nabitá kráľovná medzi orechmi. Bez šupky sa hojne využíva pri pečení aj do domáceho mandľového mlieka. Solené alebo údené varianty vám vykúzlia chrumkavý večer.



Arašidy
✔ Najviac bielkovín zo všetkých orechov
✔ Cenovo dostupné
✔ Skvelé na výrobu arašidového masla
🗙 Častý alergén
Sú praktickým zdrojom proteínov, aj keď botanicky patria medzi strukoviny. Najčastejšie sa maškrtia ako „burákové“ maslo – čisté alebo s čokoládou, prípadne ako solený snack.



Vlašské orechy
✔ Bohaté na omega-3 mastné kyseliny
✔ Podporujú mozog a pamäť
✔ Skvelý snack aj na pečenie
🗙 Horkastá chuť šupky
Tradičná klasika plná zdravých tukov. Najlepšie chutia v koláčoch, buchtách, v cukrovinkách, domácich müsli tyčinkách alebo len tak na lyžičku s medom.



Lieskové orechy
✔ Vitamín E pre krásnu pleť a vlasy
✔ Jemná sladká chuť
✔ Výborné do dezertov
🗙 Alergén pre citlivých jedincov
Neodmysliteľná súčasť čokoládových nátierok alebo domácej granoly či müsli. Najčastejšie sa využívajú v čokoláde alebo orechových krémoch.



Para orechy
✔ Najbohatší zdroj selénu na svete
✔ Stačia 1–2 denne na pokrytie potreby
✔ Podporujú imunitu a vitalitu
🗙 Vo väčšom množstve toxické
Chrumkavé, jemne nasladlé veľké orechy. Superpotravina, ktorú treba „užívať“ s mierou. Skvelé len tak alebo pridajte do smoothie či do raňajkovej kaše.



Makadamové orechy
✔ Jemná maslová chuť
✔ Najviac tukov zo všetkých orechov
✔ Skvelé do dezertov aj na maškrtenie
🗙 Vysoká cena
Luxusný oriešok pre gurmánov = makadamový alebo aj makadamiový orech. Najčastejšie sa používa v sladkom pečení a delikátnych dezertoch.



Pekanové orechy
✔ Príbuzné vlašákov, ale jemnejšie
✔ Bohaté na antioxidanty
✔ Výborné do koláčov a dezertov
🗙 Dražšie než vlašáky
Sladšia jemnejšia varianta vlašákov, obľúbená hlavne v amerických receptoch. Najčastejšie sa používajú do populárneho pekanového koláča.



Piniové oriešky
✔ Nenahraditeľné v peste
✔ Bohaté na minerály
✔ Jemná maslová chuť
🗙 Vysoká cena
Malinké, ale luxusné. Piniové oriešky, alebo skôr semienka borovice, sú významnou ingredienciou stredomorskej kuchyne. Najčastejšie sa jedia v tradičnom peste alebo šalátoch.



Kokos
✔ Zdroj energie vďaka vysokému obsahu tuku
✔ Univerzálny – do dezertov, smoothie aj ázijských jedál
✔ Prirodzene sladká chuť
🗙 Veľmi kalorický
Tropická dobrota s vôňou dovolenky. Hoci botanicky ovocie, nazývame ho orechom. Pridáva sa do dezertov, smoothie alebo müsli. Na výber je strúhaný, sušené plátky, lyofilizovaný aj kokosové mlieko či kokosový olej.



Tigrie orechy
✔ V skutočnosti hľuzy, nie orechy
✔ Bez lepku aj bežných alergénov
✔ Zdroj vlákniny, vhodné aj pre citlivých jedákov
🗙 Mäkkšia konzistencia, špecifická chuť
Bezpečné maškrtenie aj pre alergikov a celiatikov. Najčastejšie sa jedia ako snack alebo vo forme múky, ktorú môžete pridať do dezertov namiesto mandľovej.



Porovnanie výživových hodnôt najobľúbenejších orechov
Orechy sú kvalitným zdrojom zdravých tukov. V tabuľke ale zistíte, že vám doplnia aj významnú porciu bielkovín alebo vlákniny a že nie všetky orechy majú rovnaké množstvo tukov.
Druh orechov | Energia (kcal) | Bielkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Vláknina (g) |
---|---|---|---|---|---|
Pistácie | 560–605 | 20–21 | 45–51 | 15–28 | 10–11 |
Mandle | 575 | 21 | 49 | 22 | 12 |
Vlašské orechy | 650–680 | 15 | 65 | 14 | 7 |
Kešu | 550–580 | 18 | 44 | 30 | 3 |
Lieskové orechy | 620 | 15 | 61 | 17 | 9 |
Arašídy | 570–590 | 25–26 | 49 | 16 | 8 |
Navyše mikronutrienty, ako sú vitamíny alebo minerály, sa pri jednotlivých druhoch líšia. Pistácie vám doplnia draslík, mandle zase vápnik. Oplatí sa preto orechy v jedálničku striedať alebo mať po ruke ich mix.
🚓 Na čo si dať pozor, keď jete orechy
→ Alergie: Najčastejšími alergénmi sú arašidy a lieskové orechy.
→ Deti: Bezpečne sa pridávajú do detského jedálnička orechy až od 3 rokov kvôli riziku udusenia. Dovtedy ich môžete skúsiť zaradiť vo forme masiel alebo jemne pomletých. Prípadne polovičky kešu, ktoré deťom obvykle chutia vďaka nasladlej chuti. Vždy však pod dohľadom.
→ Tehotenstvo a dojčenie: Väčšina orechov je vhodná aj pre nastávajúce alebo čerstvé mamičky, len para orechy je potrebné jesť s mierou.
→ Pokazené orechy: Pokazené orechy spoznáte podľa horkej chuti, zatuchnutosti alebo žlknutého nepríjemného aróma.
→ Skladovanie: Orechy skladujte v suchu, chlade a tme. Vzduchotesné balenie alebo dóza s viečkom predĺži trvanlivosť. V chladničke vydržia čerstvé ešte dlhšie. Orechy nikdy neskladujte na slnku, stratia chuť aj živiny.
Ako dlho vydržia orechy po otvorení sáčku čerstvé?
Druh orechov | Trvanlivosť po otvorení |
---|---|
Natural nelúpané (s šupkou) | 3–6 mesiacov |
Natural lúpané (bez šupky) | 2–4 mesiace |
Pražené nesolené | 2–3 mesiace |
Pražené a solené / ochutené | 1–2 mesiace |
Orechy v škrupine | 6–12 mesiacov |
5 medvedích vychytávok: Orechy v kuchyni 🥄
- Krátko ich opražte nasucho na panvici, chuť a chrumkavosť sa znásobia.
- Pridajte ich do domácej granoly, smoothie alebo jogurtu pre viac živín.
- Arašidy a kešu sa hodia do ázijských jedál, pistácie do dezertov.
- Lieskové, vlašské, pekanové a makadamové využijete pri pečení.
- Z mandlí raz-dva pripravíte domáce mandľové mlieko alebo múku.
🐻 Vyberte sa na zdravú cestu s orechmi GRIZLY
Vyberte si svoju obľúbenú variantu a doplňte energiu prírodnou cestou. U nás nájdete tie najkvalitnejšie orechy z celého sveta, ktoré pre vás starostlivo vyberáme a šetrne spracovávame. Budú to natural, ochutené, pražené či v čokoláde?
FAQ: Časté otázky k orechom
Koľko orechov denne môžem zjesť?
Vo všeobecnosti sa odporúča jesť 20–30 g (malá hrsť) orechov denne, sú vysoko kalorické.
Ktoré orechy sú najvýživnejšie?
Každý orech má inú nutričnú výbavu. Vlašské sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, para orechy na selén, mandle dodajú vápnik a vitamín E. Striedajte ich v jedálničku.
Sú orechy vhodné pri cukrovke?
Áno, orechy môžete jesť aj pri cukrovke, majú nízky glykemický index a zasýtia.
Od kedy môžem dávať orechy deťom?
Deťom dávajte orechy od 3 rokov, najlepšie pomleté alebo ako orechové maslo.
Ako spoznám, že sú orechy pokazené?
Pokazené orechy majú horkú alebo zatuchnutú chuť a je cítiť žlknutý tuk.
Sú RAW orechy naozaj RAW?
Áno, ak neprešli pražením. Výnimkou sú kešu, tie musia prejsť šetrným naparovaním kvôli vylúpnutiu zo šupky. Nemôžu teda byť nikdy 100 % RAW.
Kazí praženie nutričné hodnoty?
Praženie čiastočne znižuje nutričné hodnoty, ubúda antioxidantov a vitamínov, ale zároveň sa odbúravajú antinutričné látky, takže sú potom stráviteľnejšie.
Môžu orechy psy?
Niektoré orechy psom v malom množstve neublížia, iné však môžu byť pre nich nebezpečné. Bezpečnejšími druhmi sú arašidy (nesolené), kešu alebo lieskové orechy, ale len výnimočne a v malom množstve. Vlašské, makadamové a pekanové orechy môžu psom spôsobiť tráviace ťažkosti, pri makadamoch aj otravu. Vždy platí: Radšej sa poraďte s veterinárom a nedávajte psovi orechy pravidelne. Orechy si nechajte pre seba.