Dočasne nedostupné
Škorica celá je aromatická kôra, zvitky, stromu škoricovník čínsky alebo kasia, ktorého sa pri varení používa menej, pretože jeho chuť je výraznejšia.
Podobné produkty
Popis
Heera Škorica celá 50 g
Čínsky cinnamonovník alebo kasia je blízky príbuzný cinnamonu. Najcennejšou časťou stromu je kôra, ktorá sa odlupuje z tenkých vetiev, suší sa na slnku a potom sa formuje do kasových zvitkov alebo pruhov. Kasové zvitky sú hrubšie a väčšie ako škoricové, majú sladkú chuť a sú aromatické. Chuťou sa pravá škorica a kasová škorica príliš nelíšia, chuť kasovej škorice je však výraznejšia.
Škorica má vplyv na trávenie, žalúdok, chuť do jedla a pomáha aj pri problémoch s nadúvaním. Je známe, že škorica pôsobí na reprodukčné funkcie a močové cesty, prispieva k udržaniu normálneho zdravia kože a slizníc a má antioxidačné vlastnosti.
Použitie: Škorica je veľmi obľúbená pri varení, pečení, ale aj v varenom víne, pudingoch, kašiach a müsli. U nás sa často používa najmä v kombinácii s jablkami či hruškami. Je tradičnou súčasťou rôznych korenistých zmesí používaných v Indii. Je vhodná do chutney, k mäsitým pokrmom, do marinád a gurmánskych omáčok. Je nevyhnutná pri konzervovaní ovocia.
Zloženie
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 1 052 kJ / 255 kcal |
Tuky: | 3,2 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,6 g |
Sacharidy: | 85,5 g |
z toho cukry: | 2,2 g |
Bielkoviny: | 3,9 g |
Soľ: | 0,02 g |
Zloženie: Škorica celá.