Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Ako na proteínové raňajky bez vajec a slaniny

Lahodné a vyvážené raňajky nabité bielkovinami nemusia byť práve oriešok (doslova ani metaforicky). V ríši rastlín je nepreberné množstvo potravín a pochutín, ktoré obsahujú nálož kvalitných bielkovín. Dnes si o nich niečo povieme, ale poporiadku.

Lahodné a vyvážené raňajky nabité bielkovinami nemusia byť práve oriešok (doslova ani metaforicky). V ríši rastlín je nepreberné množstvo potravín a pochutín, ktoré obsahujú nálož kvalitných bielkovín. Dnes si o nich niečo povieme, ale poporiadku.

 

Prečo proteín?

Raňajky sú často nabité sacharidami a to bohužiaľ jednoduchými. Sladké pečivo, kupované cereálne lupienky alebo sušienky, hora lievancov zaliata javorovým sirupom - tieto raňajky chutia náramne a rozhodne nie je chyba si ich občas dopriať. Nie je ale na škodu zamyslieť sa nad tým, koľko naše raňajky obsahujú bielkovín - tie v našom tele síce nefungujú ako primárny zdroj energie, ale sú zásadnou stavebnou zložkou nevyhnutnou pre kosti, svaly, či imunitný a hormonálny systém. Raňajky s vyšším podielom bielkovín navyše zasýtia na dlhší čas (vďaka menšiemu rozkolísaniu krvného cukru) a pôsobia ako prevencia večerných chutí (na sladké i slané pochutiny).

 

Prečo bez vajec a slaniny?

Raňajky novodobých šampiónov vyzerajú naozaj inak. Živočíšna strava obsahuje väčšie množstvo nasýtených tukov, cholesterolu a tiež kalórií. Vďaka tomu je jednou z hlavných príčin civilizačných chorôb. Netreba sa po hlave vrhnúť do výhradne vegánskej stravy, ale zvýšenie pomeru rastlinných bielkovín v jedálničku je malým krokom pre človeka a veľkým skokom pre jeho zdravie. Rastlinné zdroje bielkovín navyše vynikajú vysokým obsahom zdravotne priaznivo pôsobiacich látok - vitamínov, minerálov, vlákniny a enzýmov.

 

Pamätaj: Bielkoviny by mali tvoriť približne 15-30% denného energetického príjmu. Predtým bolo všeobecným odporúčaniam príjem 1 g bielkoviny na 1 kg telesnej hmotnosti jedinca. Dnes sa štandardne odporúča 0,8 g / 1 kg. Rozmedzie je však široké a závisí od veku, pohlavia, fyzickej aktivite či zdravotnom stave. 50 g bielkoviny denne teda bude ideálny pre päťdesiatkilový ženu so sedavým zamestnaním, ktorá si trikrát týždenne zájde na jogu. Športovci naberajúce svalovú hmotu svoj denný príjem často udržujú v rozmedzí 1,2-2 / kg. Neplatí tu však, že viac je lepšie. Príliš vysoké príjmy bielkovín sú len zbytočnou záťažou pre organizmus.

 

1 / Semienka a oriešky

Orechy i semienka sú zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, nenasýtených tukov a minerálov. Obsahujú tiež mnoho fytochemikálií - vysoko aktívnych látok, ktoré nás chránia pred ochorením. A sú veľmi bohaté na kalórie, preto sa im veľa ľudí skôr vyhýba. Ale vzhľadom k tomu, že je rastlinná strava všeobecne menej energeticky výdatná, jedná sa o takmer dokonalú skupinu potravín - na veľmi malej ploche jeden malý oriešok ponúkne veľa energie aj zdraviu prospešných látok.

Vo svete raňajok sa na výslnie už nejakú dobu hrejú orechová a semienkové masla . Natierame ich na toasty či lievance, pridávame ich do raňajkovej kaše alebo smoothies, pri pečení nimi môžeme nahradiť časť tuku - ideálny napríklad do cookies. Výborné sú tiež celé vlašské oriešky alebo mandle do ovsenej kaše alebo puding pripravený z chia semienok . Ja mám na linke vždy pripravený pohár so šúpanými konopnými semienkami , ktoré si sýpem prakticky na všetko - na krajec chleba s nátierkou, na kašu i na ovocný alebo zeleninový šalát.

 

2 / Strukoviny na raňajky - prečo nie?

Strukoviny sú v rastlinnej strave dôležité nielen pre vysoký obsah bielkovín. Sú tiež bohatým zdrojom vlákniny, obsahujú značné množstvo vitamínov skupiny B a ďalej tiež železo, kyselinu listovú alebo vápnik. Na rozdiel od živočíšnych zdrojov bielkovín obsahujú len veľmi málo tukov a žiadny cholesterol. Naviac sa dajú spracovať na nespočetné množstvo rôznych spôsobov, a to aj na sladko - ako fazuľové brownies alebo napríklad čokoládový cícerový hummus. A nesmieme zabudnúť na staré dobré arašidové maslo - áno, arašidy sú strukovina! 1 lyžica arašidového masla obsahuje približne 6 gramov bielkovín a je ozdobou každej ovsenej kaše.

Osobne nedám dopustiť na cícer , ktorý je hneď po sóji  tou najuniverzálnejšou strukovina. Je výbornou surovinou pre prípravu najrôznejších nátierok (a to nielen hummus). Obľúbila som si tiež Cícerová múku , ktorá chuťou pripomína oriešky či jedlé gaštany. Hodí sa do receptúr na slané i sladké pečenie.

 

3 / Tofu - poklad rastlinné kuchyne

Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka pomocou vápenatých solí alebo morskej soli nigari. Vo vegánskej aj vegetariánskej kuchyni je tofu veľmi populárne - dnes sa navyše dá obstarať v mnohých chuťových obmenách. Tofu natural alebo hodvábne tofu je ideálny východiskový surovinou na prípravu populárnych tofíček - miešaného tofu na spôsob vajíčok, do ktorých sa pridáva kurkuma pre krásne žltú farbu a čierna soľ pre špecifické vaječné arómu. Hodvábne tofu je tiež výbornou surovinou pre prípravu sladkých pokrmov - rozmixovaním získame jemný tvarohový krém, ktorý po dochutenie kvalitnom kakaom a javorovým sirupom zastane starý dobrý termix. 

Už sa vám zbiehajú sliny? Rozhodne vyskúšajte recept na naše lahodné medvedie tofíčka a nezabudnite sa zapojiť do veľkej raňajkové fotosúťaže #dnesranajkujem, ktorá prebieha na našom Instagrame. Hráme o balík fantastických raňajok na celý rok!

Článok pre vás pripravila MUDr. Daniela Lilling

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!