Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Na ktoré mikroživiny si dať pozor v zimnom období?

Na jeseň a v zime na nás vírusy útočia zo všetkých strán. S chorobami sa však dá ľahko bojovať za pomoci vhodných doplnkov stravy, ktoré doslova nakopnú našu imunitu.

Tými najdôležitejšími vitamínmi, ktoré potrebujeme najmä v zime, sú vo vode rozpustný vitamín C a v tukoch rozpustný vitamín D. Zo stopových prvkov potom myslíme hlavne na selén a zinok, ktoré tiež veľkým dielom prispievajú k správnej funkcii imunitného systému. Dnes sa podrobnejšie pozrieme na všetky spomínané.

Vitamín D

Nedostatok vitamínu D v zimných mesiacoch súvisí najmä so zníženou expozíciou nášho tela slnečným lúčom – aby sme získali dostatok vitamínu D zo slnka, je potrebné vystaviť pokožku UV lúčom približne 20 minút denne. Ide však o veľmi všeobecnú radu, pretože účinnosť slnenia je ovplyvnená mnohými faktormi:

  1. Vek – s pribúdajúcim vekom klesá schopnosť tvorby vitamínu D, preto starší ľudia musia na slnku stráviť viac času.
  2. Ožiarená plocha a pigmentácia kože - jedinci so svetlejšou pigmentáciou vytvárajú vitamínu D viac, viac však používajú krémy s ochrannými faktormi, ktoré naopak znižujú tvorbu vitamínu D v pokožke.
  3. Zemepisná šírka, výška a ročné obdobie - na aktiváciu tvorby vitamínu D je potrebná určitá intenzita UV žiarenia a uhol jeho dopadu na pokožku. V zimnom období v zemepisných šírkach nad 30 stupňov k splneniu týchto podmienok takmer nedochádza. Rovnako hrá svoju úlohu denná doba - k tvorbe vitamínu D prakticky nedochádza v ranných a večerných hodinách.

Vitamín D je súhrnným označením pre celú skupinu vitamínov, najdôležitejšie sú však 2 z nich – vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Všetky získavame zo slnka, príjem zo stravy je ale o niečo komplikovanejší.

"Rastlinný" vitamín D2 (ergokalciferol) nie je tak jednoduché získať zo stravy - jeho jediným rozumným zdrojom sú huby, ktoré boli vystavené UV žiareniu. Zdrojom D2 pre potravinové doplnky sú (podobne ako u iných potravinových doplnkov) kvasinky.

Vitamín D3 (cholekalciferol) je bežne obsiahnutý v strave živočíšneho pôvodu. Ide najmä o tučné ryby, mliečne výrobky a vajcia. Väčšina suplementov s vitamínom D obsahuje práve D3 – získava sa z lanolínu alebo z rybieho oleja. Aj rybí olej máme u nás v kapsulách , preto ho už dávno nemusíte užívať na lyžici.

Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v správnej funkcii nášho imunitného systému a zásadne tak prispieva k prevencii ochorení - či už ide o „obyčajné“ prechladnutie, alebo závažné civilizačné choroby (rakovina, cukrovka, autoimunitné choroby). Jeho účinok na náš organizmus je taký komplexný a zároveň v porovnaní s ostatnými vitamínmi taký špecifický, že sa o ňom niekedy hovorí ako hormóne.

Zapamätaj si: Každý deň suplementuj vitamín D vhodným doplnkom, my odporúčame náš vitamín D3 - https://www.grizly.cz/grizly-vitamin-d3-2000iu-90-kapsule.
Pokiaľ v lete tráviš veľa času vonku, stačí suplementácia iba od jesene do jari. Pokiaľ sa stravuješ vegánsky, zvoľ doplnok čisto rastlinný a vyberaj potraviny (napríklad rastlinné mlieka), ktoré sú o vitamín D obohatené.

Vitamín C

Jedným z najznámejších hráčov, ktorý prispieva k správnej funkcii nášho imunitného systému. Medzi tradičné zimné zdroje z potravy patrí kyslá kapusta či iná kvasená zelenina, chren alebo napríklad staré dobré zemiaky - ideálna príprava, ktorá ponechá najviac vitamínov, je na pare v šupke. Výborným lokálnym zdrojom sú tiež čierne ríbezle, ktoré si môžeme v zimných mesiacoch dopriať mrazené. Odporúča sa aj pravidelné popíjanie šípkového čaju, pretože šípky obsahujú vitamín C v oprave silnej koncentrácii – časť sa však zoxiduje pri sušení a časť sa zničí vysokou teplotou. Preto šípky nevarte, ale lúhujte. A ak to s céčkom myslíte naozaj vážne, stavte na jeho pravidelný príjem vo vitamínových tabletách, ako je napríklad GRIZLY Vitamín C so šípkami .

TIP: Zdravý šípkový čaj s maximom vitamínu C pripravíš tak, že zaleješ sušené šípky vlažnou vodou a necháš lúhovať 8 až 12 hodín. Získaný nálev preceď cez jemné plátno alebo vreckovku av prípade potreby len mierne prihrej v hrnci.

Zinok

Zinok je súčasťou enzýmov potrebných pre rast, hojenie zranení, uchovanie plodnosti a syntézu bielkovín. Zúčastňuje sa na delení buniek, ochraňuje zrak, zvyšuje imunitu a chráni pred voľnými radikálmi. Tradične sa suplementuje pri kožných problémoch či nedostatočnosti imunitného systému.

Zdroje zinku v rastlinnej strave: oriešky, semienka, strukoviny (tiež sójové výrobky ako tofu a tempeh), lahôdkové droždie či stará dobrá ovsená kaša alebo ražný kváskový chlieb

Zdroje zinku v živočíšnej strave: červené aj kuracie mäso, mliečne výrobky, ustrice

Ako doplnok stravy odporúčame zinok vo forme bis-glycinátu , čo výborne vstrebateľná forma zinku s vysokou biodostupnosťou.

Selén

Selén pôsobí ako veľmi silný antioxidant, s čím súvisí jeho väzba na funkciu imunitného systému. Jeho nedostatok nás teda robí viac náchylnými k najrôznejším ochoreniam. Je nutný pre správny rast, plodnosť a správnu funkciu štítnej žľazy.

Vôbec najbohatším zdrojom selénu sú para orechy – ich konzumáciu však obmedzuje na jeden alebo dva orechy denne. Jeden para orech obsahuje približne 90 mikrogramov selénu. Ako bezpečná horná hranica denného príjmu selénu sa udáva 400 mikrogramov. Dlhodobý nadmerný príjem selénu v potrave je pre ľudské telo toxický!

Zdroje selénu v rastlinnej strave: para orechy, slnečnicové semienka, tahini, lahôdkové droždie, huby, celé zrná obilnín a výrobky z nich (celozrnné cestoviny, pečivo)

Zdroje selénu v živočíšnej strave: tuniak, ustrice, krevety, sardinky, červené aj kuracie mäso, vajcia a mliečne výrobky


Článok pre vás napísala rehabilitačná lekárka a výživová poradkyňa MUDr. Daniela Lilling

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!