Jablková štrúdľa ako od babičky: Recept, cesto aj pečenie krok za krokom
Vôňa pečenej štrúdle patrí k najkrajším spomienkam na detstvo. Jemné cesto, šťavnaté jablká, chrumkavé orechy a škorica, ktorá prevo...
Sú vhodné do kašičiek, vločiek alebo aj len tak na zobanie.
Sú vhodné do kašičiek, vločiek alebo aj len tak na zobanie.
| Nutričné hodnoty / 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1264 kJ / 302 kcal |
| tuky: | 0,5 g |
| z toho nasýtených: | 0,1 g |
| sacharidy: | 79 g |
| z toho cukry: | 59,2 g |
| bielkoviny: | 3,4 g |
| soľ: | 0,01 g |
Hrozienka sa najčastejšie používajú ako prídavok k sladkým jedlám (obilné kaše, vločky, nákypy), pri pečení (bábovky, mazance). Nájdeme ich v müsli, cereálnych zmesiach, müsli tyčinkách. Ich príjemnej chuti sa využíva pri príprave omáčok, vzácne aj úprave rýb a mäsa. Výborné sú hrozienka v sladkých nápojoch a alkoholických likéroch. Výhodné je pred použitím hrozienka namočiť na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnaním sa nariedi obsah cukrov a celkovej energie. Hrozienka sú výborné alternatívne prírodné sladidlo.
Proti nadmernému vysychaniu hrozienok je výhodné ukladať ich do vzduchotesných obalov a skladovať pri nižších teplotách. Ak sú hrozienka staršie, cukry v nich obsiahnuté kryštalizujú. Kryštalizáciou sa však nemení ich nutričná hodnota. Kryštáliky sa dajú rozpustiť ponorením hrozienok do akejkoľvek tekutiny (horúca voda, mlieko, alkohol, ovocná šťava).
| Nutričné hodnoty / 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1264 kJ / 302 kcal |
| tuky: | 0,5 g |
| z toho nasýtených: | 0,1 g |
| sacharidy: | 79 g |
| z toho cukry: | 59,2 g |
| bielkoviny: | 3,4 g |
| soľ: | 0,01 g |
Vôňa pečenej štrúdle patrí k najkrajším spomienkam na detstvo. Jemné cesto, šťavnaté jablká, chrumkavé orechy a škorica, ktorá prevo...