Vyskúšajte naše nové, neopozerané varianty ľahkých, zdravých a navyše ešte chutných obedov pre celú rodinu. A kto vie? Napríklad práve tu nájdete svoju novú obľúbenú surovinu.
Kuracie rezančeky so šalátom z čiernej šošovice a avokádom
Príprava: 30 minút, varenie: 45 minút:
Počet porcií: 4
ingrediencie:
Na rezance:
- 0,5 kg kuracích pŕs
 - 1 Šampiňóny konzervované alebo čerstvé (10 ks)
 - 1 červená cibuľa nakrájaná na plátky
 - 2 lyžice olivového oleja
 - Soľ , korenie
 - 1 lyžička sladkej papriky
 - petržlenová vňať
 
Na čiernu šošovicu
- 2 hrnčeky čiernej šošovice Beluga
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 1 menšia cibuľa
 - 2 + 1 lyžica Olivového oleja
 - sójová omáčka
 - Soľ , korenie
 - 2 avokáda nakrájaná na plátky, osolená, okorenené a pokvapkaná citrónovou šťavou.
 
Čierna šošovica nenadúva ako klasická šošovica, nemusí sa namáčať a je veľmi rýchlo uvarená. Chutí skvele a skvele sa hodí ako príloha či do šalátov.
Postup: Na 2 lyžiciach olivového oleja speníme cibuľku spolu s cesnakom. Potom pridáme šošovicu, ľahko opražíme a zalejeme vodou (ak máte, vývarom). Osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia cca 30 minút. Medzitým si nakrájame červenú cibuľu, prípadne šampiňóny, kuracie mäso. Rezančeky osolíme, okoreníme a okoreníme červenou paprikou. Na olivovom oleji sprudka rezančeky osmažíme a pridáme cibuľu a šampiňóny. Odstavíme. Uvarenú a zcedenú šošovicu zmiešame s lyžicou olivového oleja, dochutíme sójovou omáčkou, prípadne soľou a preprať. Servírujeme s kuracími rezancami a avokádom.
Špagety s baklažánom a mozzarellou
Príprava 15 minút, varenie 30.
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 1 Balenie špagiet
 - 1 baklažán
 - 2 mozzarelly
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 1 šalotka
 - 2 lyžice olivového oleja
 - 0,5 l paradajkovej passat
 - 1 lyžica trstinového cukru
 - Soľ , korenie
 - bazalkové pesto
 
Kto by nemal rád špagety? Táto varianta s baklažánom je zdravou alternatívou pre všetkých, ktorí chcú odľahčiť svoj jedálniček.
Postup: Špagety uvaríme podľa návodu a medzitým si pripravíme omáčku. Na olivovom oleji zlehla opečieme šalotku nakrájanú na kocky a podrtený cesnak. Pridáme na plátky nakrájaný osolený baklažán a opečieme zo všetkých strán. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Prilejeme paradajkovú Passatu a dochutíme soľou a korením. Varíme cca 15 minút. Uvarené špagety zmiešame s bazalkovým pestom podľa chuťou, zalejeme omáčkou a posypeme mozzarellou nakrájanou na drobno.
Kuskus so šalátom z pečených paprík
Príprava: 10 minút, varenie: 10 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 2 väčšie červené kapie
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 250 g kuskusu
 - 100 g parmezánu
 - Biely vínny ocot
 - olivový olej
 - Soľ , korenie
 - oregano
 
Postup: Kuskus uvaríme podľa návodu a odstavíme. Kápie potrieme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 250 ° asi 7 minút (šupka musí ľahko sčernieť). Potom ich vyberieme z rúry a dáme do igelitového vrecka zapariť. Nakoniec vyberieme a olúpeme šupku. Papriky nakrájame na pásiky, zmiešame s cesnakom, soľou, olivovým olejom, vínnym octom a nakoniec prisypeme oregano a nastrúhaný parmezán. Do hotového šalátu prisypeme kuskus a podávame.
Tip: Pre pikantná chuť môžeme pridať čili papričku alebo chilli pastu. Skvele chutí tiež, do šalátu pridaná, na plátky nakrájané a na panvici opraženú, cuketa.
Marinované kuracie stehná s jasmínovou ryžou
Príprava: 10 minút, pečenia: 50 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 8 väčších kuracích stehien
 - 300 ml svetlého piva
 - 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
 - 1 stredne veľká cibuľa
 - 8 menších šampiňónov rozrezaných na štvrtky
 - 1 červená kápia nakrájaná na pásiky
 - 2 lyžice paradajkového pretlaku
 - worcesterová omáčka
 - olivový olej
 - Soľ , korenie
 - 1 lyžička medu
 - 2 hrnčeky ryže
 
Všetky ingrediencie (okrem ryže) zmiešame dohromady a pokiaľ možno necháme odležať aspoň hodinu. Potom pečieme v rúre zakryté aspoň 50 minút. Ryžu uvaríme podľa návodu a podávame.
Zapečené celozrnné palacinky s medvedím cesnakom
Príprava: 15 minút, varenie: 30 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
Na palacinky:
- 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
 - 2 hrnčeky mlieka
 - 2 vajcia
 - ghí maslo
 - štipka soli
 
Na náplň:
- Balenie listového špenátu (čerstvého)
 - 1 menšia cibuľka
 - 1 riccota
 - 1 kyslá smotana
 - 1 smotana aspoň 31%
 - 100 + 100 g strúhaného syra
 - 1 + 1 vajce
 - Medvedí cesnak podľa chuti
 - Soľ , korenie
 - 2 lyžice olivového oleja
 
Palacinky sú skvelou voľbou ako na sladko, tak i na slano. Fantázii sa medze nekladú a vy ich tak môžete donekonečna plniť svojimi obľúbenými ingredienciami.
Najprv si pripravíme palacinky. Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a na ľahko vymastenej panvici opečieme tenké palacinky. Potom si pripravíme náplň do palaciniek. Riccota, kyslou smotanou, 100 g nastrúhaného syra a 1 vajce zmiešame dohromady. Pridáme medvedí cesnak, ochutíme soľou a korením. Na olivovom oleji speníme cibuľku a pridáme špenátové listy a až zvädnúť, odstavíme a pridáme syrovú náplň. Palacinky naplníme zmesou a naukladáme do zapekacej misy. Smotanu, 100 g syra a 1 vajce zmiešame, osolíme, okoreníme a palacinky zalejeme. Pečieme v rúre na 160 ° C cca 35 minút.

    