Vyskúšajte naše nové, neopozerané varianty ľahkých, zdravých a navyše ešte chutných obedov pre celú rodinu. A kto vie? Napríklad práve tu nájdete svoju novú obľúbenú surovinu.
Kuracie rezančeky so šalátom z čiernej šošovice a avokádom
Príprava: 30 minút, varenie: 45 minút:
Počet porcií: 4
ingrediencie:
Na rezance:
- 0,5 kg kuracích pŕs
- 1 Šampiňóny konzervované alebo čerstvé (10 ks)
- 1 červená cibuľa nakrájaná na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ , korenie
- 1 lyžička sladkej papriky
- petržlenová vňať
Na čiernu šošovicu
- 2 hrnčeky čiernej šošovice Beluga
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 2 + 1 lyžica Olivového oleja
- sójová omáčka
- Soľ , korenie
- 2 avokáda nakrájaná na plátky, osolená, okorenené a pokvapkaná citrónovou šťavou.
Čierna šošovica nenadúva ako klasická šošovica, nemusí sa namáčať a je veľmi rýchlo uvarená. Chutí skvele a skvele sa hodí ako príloha či do šalátov.
Postup: Na 2 lyžiciach olivového oleja speníme cibuľku spolu s cesnakom. Potom pridáme šošovicu, ľahko opražíme a zalejeme vodou (ak máte, vývarom). Osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia cca 30 minút. Medzitým si nakrájame červenú cibuľu, prípadne šampiňóny, kuracie mäso. Rezančeky osolíme, okoreníme a okoreníme červenou paprikou. Na olivovom oleji sprudka rezančeky osmažíme a pridáme cibuľu a šampiňóny. Odstavíme. Uvarenú a zcedenú šošovicu zmiešame s lyžicou olivového oleja, dochutíme sójovou omáčkou, prípadne soľou a preprať. Servírujeme s kuracími rezancami a avokádom.
Špagety s baklažánom a mozzarellou
Príprava 15 minút, varenie 30.
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 1 Balenie špagiet
- 1 baklažán
- 2 mozzarelly
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 2 lyžice olivového oleja
- 0,5 l paradajkovej passat
- 1 lyžica trstinového cukru
- Soľ , korenie
- bazalkové pesto
Kto by nemal rád špagety? Táto varianta s baklažánom je zdravou alternatívou pre všetkých, ktorí chcú odľahčiť svoj jedálniček.
Postup: Špagety uvaríme podľa návodu a medzitým si pripravíme omáčku. Na olivovom oleji zlehla opečieme šalotku nakrájanú na kocky a podrtený cesnak. Pridáme na plátky nakrájaný osolený baklažán a opečieme zo všetkých strán. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Prilejeme paradajkovú Passatu a dochutíme soľou a korením. Varíme cca 15 minút. Uvarené špagety zmiešame s bazalkovým pestom podľa chuťou, zalejeme omáčkou a posypeme mozzarellou nakrájanou na drobno.
Kuskus so šalátom z pečených paprík
Príprava: 10 minút, varenie: 10 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 2 väčšie červené kapie
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g kuskusu
- 100 g parmezánu
- Biely vínny ocot
- olivový olej
- Soľ , korenie
- oregano
Postup: Kuskus uvaríme podľa návodu a odstavíme. Kápie potrieme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 250 ° asi 7 minút (šupka musí ľahko sčernieť). Potom ich vyberieme z rúry a dáme do igelitového vrecka zapariť. Nakoniec vyberieme a olúpeme šupku. Papriky nakrájame na pásiky, zmiešame s cesnakom, soľou, olivovým olejom, vínnym octom a nakoniec prisypeme oregano a nastrúhaný parmezán. Do hotového šalátu prisypeme kuskus a podávame.
Tip: Pre pikantná chuť môžeme pridať čili papričku alebo chilli pastu. Skvele chutí tiež, do šalátu pridaná, na plátky nakrájané a na panvici opraženú, cuketa.
Marinované kuracie stehná s jasmínovou ryžou
Príprava: 10 minút, pečenia: 50 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
- 8 väčších kuracích stehien
- 300 ml svetlého piva
- 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
- 1 stredne veľká cibuľa
- 8 menších šampiňónov rozrezaných na štvrtky
- 1 červená kápia nakrájaná na pásiky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- worcesterová omáčka
- olivový olej
- Soľ , korenie
- 1 lyžička medu
- 2 hrnčeky ryže
Všetky ingrediencie (okrem ryže) zmiešame dohromady a pokiaľ možno necháme odležať aspoň hodinu. Potom pečieme v rúre zakryté aspoň 50 minút. Ryžu uvaríme podľa návodu a podávame.
Zapečené celozrnné palacinky s medvedím cesnakom
Príprava: 15 minút, varenie: 30 minút
Počet porcií: 4
ingrediencie:
Na palacinky:
- 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
- 2 hrnčeky mlieka
- 2 vajcia
- ghí maslo
- štipka soli
Na náplň:
- Balenie listového špenátu (čerstvého)
- 1 menšia cibuľka
- 1 riccota
- 1 kyslá smotana
- 1 smotana aspoň 31%
- 100 + 100 g strúhaného syra
- 1 + 1 vajce
- Medvedí cesnak podľa chuti
- Soľ , korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Palacinky sú skvelou voľbou ako na sladko, tak i na slano. Fantázii sa medze nekladú a vy ich tak môžete donekonečna plniť svojimi obľúbenými ingredienciami.
Najprv si pripravíme palacinky. Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a na ľahko vymastenej panvici opečieme tenké palacinky. Potom si pripravíme náplň do palaciniek. Riccota, kyslou smotanou, 100 g nastrúhaného syra a 1 vajce zmiešame dohromady. Pridáme medvedí cesnak, ochutíme soľou a korením. Na olivovom oleji speníme cibuľku a pridáme špenátové listy a až zvädnúť, odstavíme a pridáme syrovú náplň. Palacinky naplníme zmesou a naukladáme do zapekacej misy. Smotanu, 100 g syra a 1 vajce zmiešame, osolíme, okoreníme a palacinky zalejeme. Pečieme v rúre na 160 ° C cca 35 minút.