Prinášame Vám tieto zdraviu prospešné raňajky, ktorými môžete obohatiť Váš jedálniček a zároveň dopriať svojmu telu porciu vitamínov a ďalších telu prospešných látok už na začiatku dňa. Na každý deň Vám prinášame iné raňajky.Tri sladké, tri slané a jedno smoothie. Tak zdravý štart do ďalších dní.
Geniálny chia puding
ingrediencie:
- Chia semienka
- Kokosové mlieko (môžete použiť akékoľvek i živočíšne)
- javorový sirup
- čerstvé jahody
- zrelé kiwi
- kokos plátky
O chia semienkach sa toho popísalo veľa a tak o ich prospešnosti nikto nepochybuje. Málokto však vie, že chia semienka sú skvelou zásobárňou energie na celý deň. Preto sú ideálnou voľbou práve na raňajky. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledná chuť geniálny.
Semienka spolu s mliekom dajte do uzatvárateľné pohára ideálne v pomere 1: 5 a oslaďte javorovým sirupom podľa chuti. Pretrepte, nechajte 5 minút odstáť a potom pretrepte znova. Dajte cez noc do chladničky. Ak nemáte radi studenú raňajky, chia puding môžete tiež ohriať. Potom stačí ozdobiť jahodami, plátky kivi a posypať plátkami kokosu, prípadne dosladiť javorovým sirupom.
Banánové lievance so škoricou a tvarohom
Tieto lievance síce nie sú nakysnuté ako tie od babičky, ale zase neobsahujú cukor a vďaka proteínu nám poskytnú kvalitné bielkoviny a veľa ďalších, telu prospešných, látok.
ingrediencie:
- 2 banány
- 1 vajce
- 2 lyžice tekvicového alebo iného obľúbeného proteínu.
- kokosový olej
- polotučný tvaroh
- arašidový krém
- škorica
- Ovocie podľa chuti
Banány roztlačte vidličkou, pridajte vajcia, proteín a škoricu a rozmiešajte do hladka. Na panvici rozohrejte 2 lyžice kokosového oleja. Na rozpálenej panvici osmažte lievance z oboch strán. Vždy počkajte, až ide lívanec bez roztrhnutiu otočiť. K lievancom pridajte tvaroh, pridajte arašidový krém, posypte škoricou a ozdobte napríklad čučoriedkami alebo akýmkoľvek iným obľúbeným ovocím. Pre dosladenie môžete použiť napríklad javorový sirup.
Smoothie pre zdravie
Nemôžete do seba ráno nič dostať? V tom prípade je pre Vás smoothie ideálna voľba.
ingrediencie
- 1 Banán
- 1 pomaranč
- 1 grapefruit
- Cca 2 cm zázvoru
- lyžica medu
- 1 lyžica proteínu (nemusí byť)
Túto vitamínovú bombu si môžete okrem raňajok dopriať tiež napríklad na desiatu. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a premixujte do hladka. Smoothie môžete doplniť aj o lyžicu Vášho obľúbeného proteínu a zaistíte si tak aj poctivú dávku bielkovín.
Pšenová kaša s ovocím
Tak trochu iná kaša. Prirodzene bezlepková a ak použijete rastlinné mlieko, tak tiež bezlaktózová verzia. Pre milovníkov teplých sladkých raňajoki, ako stvorená.
Ingrediencie na 2 porcie
- 1 hrnček pšena
- 1 hrnček polotučného mlieka
- 2 lyžice mandľového krému
- Med podľa chuti
- S useň marhule 2 hrste nakrájané na kocky
- Maliny čerstvé alebo lyofilizované
- banán
Pšeno uvarte podľa návodu výrobcu. Uvarené pšeno zalejte hrnčekom mlieka, oslaďte medom a pridajte nasekané marhule. Všetko spoločne povarte. Nakoniec pridajte mandľový krém. Pred servírovaním posypte malinami a kolieskami banánu. Namiesto malín a banánu môžete použiť aj jablká, hrušky alebo slivky.
Plnená vaječná omeleta
Táto omeleta je dostatočne výživná, takže nebudete potrebovať žiadne pečivo. Môžu si ju dopriať aj celiaci a pritom Vás zasýti na celé dopoludnie.
ingrediencie
- 3 vajcia
- Šampiňóny (nemusí byť)
- lyžica GHI
- soľ
- korenie
- šunka
- cottage syr
- Miešaný šalát (ľadový šalát, rukola, špenátové listy, mrkvu na rezance, červená cibuľa
Vajcia vidličkou rozšľahajte a na prepustenom masle osmažte šampiňóny a potom zalejte rozšľahanými osolenými a okoreneným vajcami a pripravte omeletu. Hotovú omeletu naplňte syrom cottage, ktorý vymiešame spolu s nakrájanou šunkou a syrom. Nakoniec zasypte miešaným šalátom a omeletu prehnite na polovicu.
Avokádový sendvič
Tieto raňajky nás zasýtia na celé dopoludnie a poznáte snáď niekoho, kto by nemiloval avokádo? Poteší ako vegetariánov, tak vďaka skvelej chuti aj milovníkov mäsa, určite im tam chýbať nebude. To sľubujeme.
Ingrediencie na 1 porciu
- 2 plátky celozrnného toastového chleba (môžete si upiecť i svoj vlastný)
- polovica avokáda
- 1 lyžica žervé syra
- citron
- Soľ , korenie
- 2 plátky syra
- 1 volské oko
- rukola
Plátky chleba opečte do chrumkava z oboch strán. Avokádo roztlačte spolu s citrónovou šťavou, žervé, osoľte a okoreňte. Ešte teplé plátky chleba preložte syrom a avokádovú nátierkou, spôsobom toast, syr, nátierka, toast, syr, nátierka. Hore položte volské oko a posypte rukolou.
Chleba s tuniakovou nátierkou
Je to taká slovenská klasika. Chutná, zdravá a navyše s pomocou pikantných reďkoviek a chrumkavých semienok o triedu povýšená.
Ingrediencie na 2 porcie
- 2 plátky celozrnného chleba (môžete si upiecť i svoj vlastný)
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 vajce
- jarné cibuľky
- 1 malé žervé
- citrónová šťava
- Soľ , korenie
- reďkovky
- slnečnicové semienka
Tuniaka zmiešame so všetkými ingredienciami, okrem reďkoviek a slnečnicových semienok a ochutíme. Plátky chleba potrieme nátierkou a posypeme tenkými plátkami reďkoviek a slnečnicovými semienkami.