Kategórie

S klíčkami k lepšej nálade a mladšiemu vzhľadu

S klíčkami k lepšej nálade a mladšiemu vzhľadu

Radi by ste si doma naklíčili klíčky, ale neviete ako na to a ktoré klíčky sú tie pravé? My vám radi poradíme!

Klíčky vypestované doma sa stávajú hitom v mnohých zdravo stravujúcich sa domácnostiach. A niet divu! Klíčky sú plné vitamínov, rastlinných bielkovín, minerálov, aminokyselín a ďalších telu prospešných látok. V článku sa dozviete, aké výhody nesie zaradenie klíčkov do vášho jedálnička, ako správne postupovať pri naklíčenie, aké semená je dobré vyberať a dokonca aj niečo málo z histórie.

Výhody po domácky vyklíčených klíčkov

Klíčky sú plné vitamínov C, B a E, rastlinných bielkovín, fosforu, chlorofylu, aminokyselín, ktoré podporujú imunitu a metabolické deje a minerálov ako sú horčík, vápnik alebo železo.

  • Vitamín B podporuje lepšiu náladu a chuť do jedla, bráni únave a posilňuje srdcový sval.
  • Chlorofyl podporuje regeneráciu organizmu a spomaľuje proces starnutia.
  • Horčík a vápnik podporujú imunitu, zdravé kosti a zuby, normálnu funkciu svalov a činnosť nervovej sústavy a tiež zdravé nechty, vlasy a pokožku.
 

Ako na klíčenie

  1. Semená vyperieme v stojatej vode, nečistoty, semená a šupky, ktoré vyplávajú na povrch následne odstránime.
  2. Semená necháme niekoľko hodín napučiavať v prevarenej vode.
  3. Vodu zlejeme a semená dobre prepláchneme pod tečúcou vodou.
  4. Následne semená nasypeme v primeranom množstve do nakličovacích misiek , v ktorých môžete súčasne nakličovat tri druhy semien
  5. Klíčky získame po 2 - 5 dňoch pestovania (záleží na druhu semien). Naklíčené semená znovu dôkladne prepláchneme.

Potom vložíme klíčiace misku na miesto, kde na nej nebudú svietiť priame slnečné lúče. Každý deň zalejeme trochou vody a môžeme sa začať tešiť na klíčky!

Výber semien

Je dôležité vyberať semená v BIO kvalite, aby neobsahovala nežiaduce látky, ktoré sa môžu uvoľniť počas klíčenia vo vode. Vhodné semená na klíčenie sú napríklad Mungo, alfalfa, biela reďkovka BIO mix semienok na klíčenie , Fazuľa mungo BIO semienka na klíčenie , Fazuľa Adzuki BIO semienka na klíčenie a pod.

Viete, že ...?

Prvá zmienka o klíčenie je už z roku 3000 pnl z Číny od cisára, ktorý sa zmieňuje o terapeutickom využití klíčeného Munga . V starých čínskych povestiach klíčky vracajú mladosť a potenciu. Klíčky boli tiež konzumované pri plavbách v 18. storočí aj v 1. svetovej vojne ako prevencia proti skorbutu.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!