Čierna, biela alebo červená? Všetky tri druhy majú veľmi podobné nutričné vlastnosti a výhody, sú bezlepkové, veľmi ľahko stráviteľné a ľahké na prípravu. Avšak športovcom sa odporúča konzumovať skôr červenú quinou a ľuďom, ktorí riešia úbytok telesnej hmotnosti skôr bielu. Ako sa od seba líšia a na čo by sme sa mali pri ich výbere zamerať, Vám pomôže odhaliť náš medvedí sprievodca na zdravej ceste životom.
Môžete si prečítať:
- Qiunoa a jej pôvod
- Vlastnosti a výhody jednotlivých druhov quinoa
- Komu ju odporúčame
- Ďalšie využitie
- Ako ju pripraviť, skladovať a uchovávať
Quinoa a jej pôvod
Quinoa sa do slovenčiny prekladá ako Mrlík čilský, ale bežne sa používa jej pôvodný názov Quinoa alebo tiež Quinua, čítané: "kino, kinu". Ide o tzv. Pseudoobilovinu, tzn., Že sa pestuje a používa ako bežné obilniny (pšenica, jačmeň, kukurica, ryža a i.), Ale botanicky k nim nepatrí. Navyše svojim nutričným zložením tieto obilniny výrazne kvalitatívne prevyšuje.
Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju starovekí Aztékovia a Inkovia považovali za posvätnú a za "matku zŕn". V dnešnej dobe sa stala trendom zdravej výživy a mala by byť súčasťou vyváženého jedálnička každej domácnosti. Patrí medzi svetovo uznávané plodiny a jej produkcie a konzumácia v posledných rokoch výrazne vzrástla. Dokonca bol vyhlásený svetovou Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO - Food and agriculture organization) rok 2013 ako Medzinárodný rok quinoa.
Vlastnosti a výhody jednotlivých druhov quinoa
Mohli by sme nájsť viac ako 100 druhov quinoa, najznámejšie a najpopulárnejšie sú však tri, ktoré sa odlišujú farebne na bielu , čiernu a červenú . Všetky druhy sa môžu pochváliť svojimi významnými výživovými vlastnosťami, pretože obsahujú vysoké množstvo bielkoviny a vlákniny, vyvážené množstvo aminokyselín, a tiež širokú škálu vitamínov a minerálov (A, B, C, horčík, vápnik, železo, fosfor, mangán, meď, zinok ai .). Zároveň vynikajú nízkymi hodnotami kalórií, pozitívne pôsobí na znižovanie cukru v krvi a naviac neobsahujú žiadny lepok. Medzi sebou sa ešte mierne líšia a podľa toho môžu byť vhodnejšie pre rôzne oblasti zdravého spôsobu života.
Porovnanie vlastností jednotlivých druhov | ||
biela Quinoa | červená Quinoa | čierna Quinoa |
Jemná oriešková chuť | Výraznejšiu chuť, viac chrumkavá | Zaujímavá zemitá chuť v kontraste so sladkou |
viac vlákniny | viac bielkovín | prítomnosť lítia |
najmenej karbohydrátov | najviac karbohydrátov | |
Najnižší počet kalórií | menej tukov | |
Vhodná na spaľovanie tukov, výborná na trávenie | Vhodná pre športovcov - prináša rýchlu energiu, silu a vytrvalosť, pozitívne pôsobí na svaly a tkanivá | Vhodná ako prevencia proti sters, na povzbudenie a znižovanie depresií. Pôsobí protizápalovo. |
Komu ju odporúčame
- Všetkým záujemcov o zdravý životný štýl a vyvážené stravovanie
- celiakom
- diabetikom
- športovcom
- Vegetariánom a vegánom
- Deťom i tehotným a dojčiacim ženám
- seniorom
Ďalšie využitie
Vďaka svojej jemnej chuti a nenáročnosti na prípravu má quinoa široké využitie. Hodí sa do mnohých typov pokrmov, používa sa ako príloha aj ako súčasť hlavného jedla. Dá sa kombinovať so zeleninou, kuracím mäsom, ale aj s ovocím a sušenými orieškami. Dokáže veľmi dobre zasýtiť a navyše svojimi nutričnými vlastnosťami nezvyšuje glykemický index. Zaujímavé nápady na to, čo môžete uvariť z rôznych druhov quinoa nájdete v druhej sekcii nášho Magazínu - Recepty.
Okrem klasických semienok quinoa, získala na popularite tiež múka z quinoa na prípravu bezlepkových koláčov, pečiva, či ako zdravá prísada do omáčok a polievok. Možno ju aj miešať s klasickou múkou, a tak získať nutrične oveľa výživnejšie pokrm. Môžete bežne kúpiť Quinoa múku červenú , bielu i čiernu .
Svoje zdravé raňajky, môžete obohatiť o Quinoa kašu alebo vločky. Existujú tiež rôzne druhy cestovín z quinoa, ktoré potešia bezlepkové stravníkov.
Ako ju pripraviť, skladovať a uchovávať
Ako Quinu pripraviť?
Quinoa sa varí veľmi podobne ako ryža. Celková doba prípravy je asi 15 minút. Pred varením odporúčame quinou dobre prepláchnuť najlepšie v sitku, tak, aby sme zabránili jej občas horkastej chuti. Na jeden hrnček quinoi potrebujeme približne dvojnásobné množstvo vody, avšak získame takmer trojnásobné množstvo quinoi. Ešte lepšej chuti dosiahneme, pokiaľ namiesto čistej vody použijeme napríklad zeleninový alebo kurací vývar, ale aj bylinky, cibuľu a cesnak. Skrátka čokoľvek, čo zvyčajne preferujete vo Vašej kuchyni.
Skladovanie a ďalšie uchovanie
Semienka quinoa skladujte obvyklým spôsobom - na suchom, chladnom a tmavom mieste v uzavretej nádobe. Trvanlivosť môže byť pri správnom skladovaní až dva roky. Uvarenú alebo upečenú quinou, môžete uchovať v chladničke až týždeň, v mrazničke dokonca niekoľko mesiacov.