Chlebové dalamánky z chlebovej zmesi Freee Doves Farm tmavé bez lepku.
Prísady:
200 g D ovos farm chlebova zmes tmavá bez lepku
100 g Doves farm zmes biela bez lepku
1 lyžička sušeného droždia
300 ml vody
1 (nie vrchovatá) lyžica psyllia
1 malá lyžička soli
1 malá lyžička octu
1 malá lyžička cukru
A ďalej pridáme podľa chuti rascu alebo ďalšie semienka
Postup:
Najprv si dáme do robotovej misy všetky suroviny bez múky a droždia, potom zapneme hnetenie a postupne pridávame múku zmiešanú so sušeným droždím. Necháme spracovať cesto a potom prikryjeme utierkou a necháme cca 60 min kysnúť v izbovej teplote.
Po vykysnutí na ľahko pomúčenej doske cesto poprekladáme, dopracujeme, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Pre lepšiu prácu si môžeme ľahko pomúčiť aj ruky, ale s múkou opatrne! Len skutočne zľahka, tak aby sme mohli dobre tvarovať. Rozdelíme si cesto na 6 rovnakých častí a vytvarujeme si hrčky/dalamániky. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a ešte chvíľku necháme dokysnúť. Potom si zapneme rúru na skoro max. cca 230 stupňov dole na spod si pripravíme plech. Medzitým môžeme jemne dalamániky potrieť len vodou a posypať semienkami alebo rascou.
Po nahriatí rúry vložíme plech s dalamančekmi a hneď na spodný plech nalejeme horúcu vodu a takto pečieme v pare najprv na viac stupňov cca 5 – 10 min a potom stiahneme teplotu na asi 190 stupňov a pečieme ešte asi 20 – 25 min.
Potom vytiahneme a necháme vychladnúť ideálne na mriežke, aby zospodu dalamániky pekne vychladli a nezvlhli.