Tigrie orechy (známe tiež ako Chufa) sú plodom šachora jedlého. Ide o jednoročnú bylinu trávovitého vzrastu, dorastajúcu do pol metra, ktoré pod zemou vyrastajú drobné jedlé hľuzy. Z hľuziek sa získavajú tieto orechy. Chutia trochu ako mandle, trochu ako kokos, ale sú oveľa sladšie . Môžete ich použiť pri pečení, pridať do kaše, jogurtu, či jednoducho všade tam, kde by ste inak použili orechy. Alebo si z Tigrich orechov vyrobte mlieko! Je úplne bezlaktózové , vegánske a navyše je vhodné aj pre alergikov na orechy !
GRIZLY Tigrie orechy prémiové 500 g
Potrebovať budete iba 3 ingrediencie: Tigrie orechy, vodu a soľ.
Postup:
- 2 hrnčeky orechov namočte do vody, pridajte štipku soli a vložte na 24-48 hodín do chladničky. Čím viac času strávi vo vode, tým viac zmäknú a budú sa ľahšie mixovať.
- Až budú orechy dostatočne mäkké, prepláchnite ich, nasypte do mixéra a pridajte 4 hrnčeky vody.
- Mixujte! Cieľom je jemná, krémová konzistencia, ktorú dosiahnete zhruba po 2-3 minútach mixovania.
- Rozmixovanú zmes prefiltrujte cez plátno alebo veľmi jemné sitko a máte hotovo!
Mlieko môžete piť neochutené, alebo pridať med, vanilkový extrakt, škoricu alebo muškátový oriešok. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte do 3 dní.
Z rozmixovaných orechov si môžete usušením vyrobiť tigriu múku , alebo ich pridajte do smoothie pre extra porciu vlákniny.