Red velvet cake je tradičná americká torta, ktorú si však postupne zamiloval celý svet.
Jej názov môžeme voľne preložiť ako červený zamat – a presne takáto táto torta je. Zamatová, jemná, vláčna, s intenzívnou červenou farbou, ktorá vás okamžite upúta.
Vďaka kakau má Red velvet jemný čokoládový nádych, cmar a trocha jablčného octu mu zase dodávajú príjemne kyslastú chuť. Zamatová textúra a jemný krém s mascarpone robí z tohto dezertu nevšedný zážitok. Pokiaľ nie ste priaznivci suchých korpusov a ťažkých maslových krémov, je red velvet cake presne pre vás.
Oslníte s ním pri akejkoľvek príležitosti, či už pečiete tortu k narodeninám, sviatku alebo pre inú špeciálnu udalosť – táto vášnivá červená torta sa skvele hodí napríklad na Valentína.
Čím zafarbiť Red Velvet?
Ikonická červená farba, podľa ktorej získal originál Red velvet aj svoj názov, bola dôsledkom reakcie kakaového prášku s kyslými prísadami. Dnes sa však kakao oproti začiatku 20. storočia spracováva iným spôsobom a na dosiahnutie typickej červenej farby tejto torty si musíme dopomôcť farbivom – môžete zvoliť farbivo práškové, gélové alebo tortu zafarbiť pridaním uvarenej červenej repy do cesta.
Na čo si dať pozor pri pečení korpusu?
Jedným z dôležitých, ale mnohokrát podceňovaných krokov pri pečení torty, je príprava formy a následné vytiahnutie korpusu. Aby sa vám korpus nerozpadol a nebol po stranách "ohryznutý", dôkladne vymažte formu nie rozpusteným maslom alebo masťou a potom ju vysypte polohrubou múkou. Prípadne môžete dno formy vystlať papierom na pečenie a pred vytiahnutím prejsť po okraji formy tenkým nožom alebo silikónovou stierkou, aby povrch zostal krásne hladký. V oboch prípadoch je však dôležité, aby ste korpus nechali vychladnúť, kým ho budete z formy vyťahovať.
Nemusíte sa obmedzovať na okrúhlu formu, cesto môžete upiecť na plechu a potom z neho vykrájať iné tvary alebo menšie kolieska, ktoré potom môžete spoločne s krémom navrstviť do pohárov. Alebo môžete cesto naliať do formy na muffiny a pripraviť roztomilé red velvet cupcakes ozdobené krémom a lyo ovocím.
Hoci sa red velvet môže tváriť komplikovane a zložito, v skutočnosti je recept jednoduchý a podobá sa iným piškótovým tortám.
Recept na Red velvet s mascarpone
Ingrediencie
Korpus:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- polovica (125 g) zmäknutého masla
- 1 a pol hrnčeka práškového cukru
- 2 vajcia (izbové teploty)
- 1 hrnček cmaru (izbové teploty)
- 1 lyžica jablčného alebo bieleho vínneho octu
- 1 čajová lyžička jedlej sóda
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice holandského kakaa
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- červené farbivo
Krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu vo vaničke
- 100 g práškového cukru
- 1 hrnček smotany na šľahanie (min. 33%, ideálne 40%)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Lyofilizované jahody
- Lieskové oriešky
Postup
Korpus:
- Utrite maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a šľahajte, kým zmes nebude hladká a bez hrudiek. Potom zašľahajte aj cmar, ocot a červené farbivo.
- Suché ingrediencie (kakao, sódu, prášok do pečiva, múku a soľ) preosejte do misy a premiešajte. Potom ich postupne zašľahajte do mokrej zmesi.
- Cesto rozdeľte do 2 okrúhlych foriem s priemerom cca 20 cm a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C zhruba 25-30 minút, môžete urobiť aj test špajlí - korpus je hotový, pokiaľ na špajli zapichnuté do stredu korpusu nelepí mokré cesto. Formu nechajte dôkladne vychladnúť. Pokiaľ nemáte 2 formy alebo sa vám postup nechce opakovať, vlejte do formy (prípadne na plech) rovno všetko cesto a pečte zhruba 45-60 minút, potom korpus pozdĺžne rozrežte.
Krém:
- Dôkladne vyšľahajte smotanu a mascarpone (oboje vychladené). Pri použití stolného mixéra vám tento krok zaberie zhruba 3 minúty.
- Pridajte práškový cukor a miešajte ešte asi 2 minúty alebo pokiaľ nebude mať krém pevnú, nadýchanú štruktúru. Z tvarohu zlejte prebytočnú tekutinu a pomaly ho zašľahajte. Pokiaľ sa vám bude zdať krém príliš riedky, pridajte viac cukru.
Zdobenie:
- Korpus v prípade potreby zarovnajte (zrežte vypuklý povrch - rozdrobené odrezky môžete použiť na zdobenie).
- Na prvé poschodie navrstvite krém a priklopte druhou časťou korpusu, ktorú potom opäť potrite krémom.
- Tortu ozdobte lyofilizovanými jahodami a nadrvenými orieškami.