Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Recept na vláčnu Red Velvet tortu s mascarpone a chrumkavým ovocím

Red velvet cake je tradičná americká torta, ktorú si však postupne zamiloval celý svet.
Jej názov môžeme voľne preložiť ako červený zamat –⁠ a presne takáto táto torta je. Zamatová, jemná, vláčna, s intenzívnou červenou farbou, ktorá vás okamžite upúta.

Vďaka kakau má Red velvet jemný čokoládový nádych, cmar a trocha jablčného octu mu zase dodávajú príjemne kyslastú chuť. Zamatová textúra a jemný krém s mascarpone robí z tohto dezertu nevšedný zážitok. Pokiaľ nie ste priaznivci suchých korpusov a ťažkých maslových krémov, je red velvet cake presne pre vás.

Oslníte s ním pri akejkoľvek príležitosti, či už pečiete tortu k narodeninám, sviatku alebo pre inú špeciálnu udalosť –⁠ táto vášnivá červená torta sa skvele hodí napríklad na Valentína.

Čím zafarbiť Red Velvet?

Ikonická červená farba, podľa ktorej získal originál Red velvet aj svoj názov, bola dôsledkom reakcie kakaového prášku s kyslými prísadami. Dnes sa však kakao oproti začiatku 20. storočia spracováva iným spôsobom a na dosiahnutie typickej červenej farby tejto torty si musíme dopomôcť farbivom – môžete zvoliť farbivo práškové, gélové alebo tortu zafarbiť pridaním uvarenej červenej repy do cesta.

Na čo si dať pozor pri pečení korpusu?

Jedným z dôležitých, ale mnohokrát podceňovaných krokov pri pečení torty, je príprava formy a následné vytiahnutie korpusu. Aby sa vám korpus nerozpadol a nebol po stranách "ohryznutý", dôkladne vymažte formu nie rozpusteným maslom alebo masťou a potom ju vysypte polohrubou múkou. Prípadne môžete dno formy vystlať papierom na pečenie a pred vytiahnutím prejsť po okraji formy tenkým nožom alebo silikónovou stierkou, aby povrch zostal krásne hladký. V oboch prípadoch je však dôležité, aby ste korpus nechali vychladnúť, kým ho budete z formy vyťahovať.

Nemusíte sa obmedzovať na okrúhlu formu, cesto môžete upiecť na plechu a potom z neho vykrájať iné tvary alebo menšie kolieska, ktoré potom môžete spoločne s krémom navrstviť do pohárov. Alebo môžete cesto naliať do formy na muffiny a pripraviť roztomilé red velvet cupcakes ozdobené krémom a lyo ovocím.

Hoci sa red velvet môže tváriť komplikovane a zložito, v skutočnosti je recept jednoduchý a podobá sa iným piškótovým tortám. 

Recept na Red velvet s mascarpone

Ingrediencie

Korpus:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • polovica (125 g) zmäknutého masla
  • 1 a pol hrnčeka práškového cukru
  • 2 vajcia (izbové teploty)
  • 1 hrnček cmaru (izbové teploty)
  • 1 lyžica jablčného alebo bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička jedlej sóda
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice holandského kakaa
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • červené farbivo

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu vo vaničke
  • 100 g práškového cukru
  • 1 hrnček smotany na šľahanie (min. 33%, ideálne 40%)
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:

Postup

Korpus:

  1. Utrite maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a šľahajte, kým zmes nebude hladká a bez hrudiek. Potom zašľahajte aj cmar, ocot a červené farbivo.
  2. Suché ingrediencie (kakao, sódu, prášok do pečiva, múku a soľ) preosejte do misy a premiešajte. Potom ich postupne zašľahajte do mokrej zmesi.
  3. Cesto rozdeľte do 2 okrúhlych foriem s priemerom cca 20 cm a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C zhruba 25-30 minút, môžete urobiť aj test špajlí - korpus je hotový, pokiaľ na špajli zapichnuté do stredu korpusu nelepí mokré cesto. Formu nechajte dôkladne vychladnúť. Pokiaľ nemáte 2 formy alebo sa vám postup nechce opakovať, vlejte do formy (prípadne na plech) rovno všetko cesto a pečte zhruba 45-60 minút, potom korpus pozdĺžne rozrežte.

Krém:

  1. Dôkladne vyšľahajte smotanu a mascarpone (oboje vychladené). Pri použití stolného mixéra vám tento krok zaberie zhruba 3 minúty.
  2. Pridajte práškový cukor a miešajte ešte asi 2 minúty alebo pokiaľ nebude mať krém pevnú, nadýchanú štruktúru. Z tvarohu zlejte prebytočnú tekutinu a pomaly ho zašľahajte. Pokiaľ sa vám bude zdať krém príliš riedky, pridajte viac cukru.

Zdobenie:

  1. Korpus v prípade potreby zarovnajte (zrežte vypuklý povrch - rozdrobené odrezky môžete použiť na zdobenie).
  2. Na prvé poschodie navrstvite krém a priklopte druhou časťou korpusu, ktorú potom opäť potrite krémom.
  3. Tortu ozdobte lyofilizovanými jahodami a nadrvenými orieškami.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!