Krehké sušienky s plnou maslovou chuťou, zabalené do jemnej čokoládovej polevy – ťažko by ste hľadali lepší darček na Valentína. Na domácich sušienkach, ktoré sú s láskou pripravené, si totiž pochutná každý.
Ingrediencie:
1 hrnček masla
pol hrnčeka práškového cukru
2 hrnčeky hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečenia
štipka soli
vanilkový extrakt
Na polevu
Ruby čokoláda
Biela čokoláda
Horká čokoláda 70%
Postup:
Na prípravu cesta použite maslo, ktoré má izbovú teplotu. Vyhnite sa tiež rôznym margarínom a podobným náhradkám. Sľubujeme, že výsledok bude stáť za to.
- Vyšľahajte maslo s cukrom, kým nebude nadýchané. Tento krok by vám mal zabrať zhruba 2 minúty.
- Pridajte vanilkový extrakt, soľ, a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte.
- Po troškách pridajte preosiatu múku a vytvorte kompaktné cesto. Zabaľte ho do fólie a vložte na 60 minút do chladničky, bude sa vám s ním potom lepšie pracovať.
- Cesto rozdeľte na 3 rovnomerné diely a každý rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra – nie tenšie, inak sušienky stratia vláčnosť a krehkosť. Vykrajovačom vytvorte sušienky, ktoré skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Urobte medzi nimi dostatočné medzery, cesto pri pečení málinko nadobudne.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C zhruba 10 minút. Po 8 minútach sušienky pozorne kontrolujte, či náhodou nezačínajú hnednúť. Hotové sušienky spoznáte tak, že sú na povrchu zlatisté. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte chvíľu odpočívať na plechu, znížite tak riziko, že sa vám polámu.
- Sušienky pred zdobením nechajte vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke rozpustite čokoládu a sušienky do nej namáčajte. Následne ich môžete ozdobiť nadrvenými orieškami, kokosom alebo lyofilizovaným ovocím .
Jedlý darček ocení každý - sušienky zabaľte do peknej krabičky, dózy alebo transparentného vrecka a spoločne s milým odkazom ich venujte niekomu, koho máte radi.