Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. Na svete existuje mnoho druhov pilafu, pričom záleží na tom, z akej zeme recept na pilaf pochádza – podľa toho totiž obsahuje rôzne prímesi, či už ovocie, zeleninu, mäso či rôzne druhy korenia. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.
POSTUP
- Hrozienka zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút napučať. Potom ich sceďte.
- Ryžu premyte pod tečúcou vodou a nechte odkvapkať. Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezhnedne.
- Potom přidajte cesnak, nechajte ho prevoňať, a pridajte aj ryžu. Restujte za občasného miešania približne 2–3 minúty. Pridajte aj soľ a korenie.
- Nakoniec podlejte teplým vývarom, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a duste 10 minút. Potom panvicu odstavte a nechajte ešte ďalších 10 minút odpočinúť.
- Mandle nasekajte nahrubo a opečte na suchej panvici.
- Odpočinutú ryžu potom premiešajte, pridajte do nej nasekanú petržlenovú vňať, hrozienka aj mandle. Dobre premiešajte a môžete podávať.
Autorka receptu: LaPetit.sk