Výkvet na orechových krémoch: Čo to je, a ako vzniká?

Kúpili ste si pre radosť orechový krém, už sa tešíte, ako do neho ponoríte lyžičku, avšak po jeho otvorení na váš čaká prekvapenie. Na povrchu sa objavili malé biele fliačky. Čo to môže byť? A nie je krém náhodou pokazený? Všetky tieto otázky radi zodpovieme v nasledujúcom článku.

Úplne na začiatok je dôležité povedať – NIE, orechový krém nie je pokazený. Spomínané fliačky síce na prvý pohľad pripomínajú pleseň, opak je ale pravdou. Jedná sa totiž o takzvaný cukrový alebo tukový výkvet. Nejde teda o žiadnu vadu, orieškový krém si kľudne môžete vychutnať hneď, ako sa s našou pomocou tohto nevzhľadného kvetu zbavíte. Najprv si ale spoločne objasníme, ako ku vzniku takzvaného cukrového výkvetu dochádza.

Ako výkvet vzniká?

grizly_cukerny_vykvetVäčšinou ho má na svedomí kolísanie teplôt, ku ktorému môže dôjsť napríklad priamo u vás doma, prípadne pri doručovaní orieškového krému k vašim rukám. Ako ste už určite správne odhalili, výkvet v podobe cukrových či tukových krištáľov sa, teda neprejaví ihneď po výrobe, ale až neskôr. Jeho vzniku nie je možné bez použitia emulgátorov úplne zabrániť, na druhú stranu to má jednu nespornú výhodu! Dokazuje to totiž, že naše orieškové krému sú kvalitné a v ich zložení nájdete len oriešky. Žiadne ďalšie prísady v podobne pridaného cukru alebo olejov u nás v GRIZLY nepoužívame.

Typy výkvetov

Okrem cukrového výkvetu existujú ešte ďalšie dva druhy – tukový a kakaový. Ani jeden z nich nie je zdravotne škodlivý a každého z nich sa zbavíte pomerne rýchlo. V krátkosti si ich však predstavíme, vrátane dôvodov ich vzniku.

Cukrový výkvet

Jeho vzniku predchádzajú zlé skladovacie podmienky orechového krému. Problém prichádza hlave vo vysokej vlhkosti, prípadne v rýchlo zrážaní teplôt z nízkych na vysoké. Pri tom dôjde na povrchu krému ku kondenzácií vodných pár a práve vo vyzrážanej vode sa potom sacharóza rozpúšťa. Pokiaľ sa voda následne opäť nevyparí, dôjde k jej kryštalizácií a na povrchu krému sa vytvorí biely film – tj. cukrový výkvet.

Tukový výkvet

Striedanie teplôt pri prevážaní a uskladnení orechového krému sú rovnako dôvodom vzniku tukových výkvetov. Na rozdiel od cukrového sa prejavuje kryštalizáciu tukov, ktoré môžu z krému vyčnievať. Obvykle sa potom spojí do jednotného belavého povlaku pokrývajúceho celý povrch krému. Jedná sa o najčastejší jav, aj keď výroba krému prebieha v ideálnych podmienkach.

Kakaový výkvet

Tento druh výkvetu sa môže objaviť na povrchu orechových krémov, do ktorých sa okrem orieškov pridáva tiež kakao alebo čokoláda. Vzniká totiž vykryštalizovaním kakaového masla. Ako k tomu dôjde? Obrazne povedané, opäť v tom má prsty kolísanie teplôt behom prepravy. Rozomleté orechy, z ktorých krémy vyrábame, obsahujú oleje, ktoré môžu spôsobiť rozpustenie kakaového masla. Následkom toho sa na povrchu krému môže objaviť nevzhľadný biely povlak, pripomínajúci už spomínanú pleseň. Vy už ale teraz budete vedieť, že takýto povlak nie je pre vaše škodlivý a dokonca ani neznižuje kvalitu zakúpeného krému.

grizly_vykvet_na_orechovych_kremoch

Ako sa výkvetu zbaviť?

Je to jednoduché! Orieškový krém so vzniknutím výkvetom dajte do vodného kúpeľa a poriadne premiešajte. Všetky zložky sa krásne prepoja a vy si môžete konečne pochutiť na svojej obľúbenej orieškovej pochúťke.

Vaše komentáre a doporučenia

K tomuto článku neboli pridané žiadne recenzie

Načítanie produktov
© 2014–2024 GRIZLY.cz - všetky práva vyhradené | Zásady cookies
Vytvorilo

Som tu nový/á

S PREMIUM získate:

Ikonka visačky

Výhodnejšie ceny

U vybraných TOP produktov

Ikonka náklaďáku

Doprava zadarmo

Už od 39 €

Ikonka dárku

VIP výhody

Garancia 100% spokojnosti

Chcem sa stáť Premium
Oslovenie

Vaše osobní údaje zpracováváme s cílem přizpůsobit naše poskytované služby Vašim individuálním potřebám. Využíváme primárně elektronické marketingové kanály, kde data analyzujeme a vyhodnocujeme relevantní výsledky. Údaje předáváme k analýze i třetím stranám ( např.: IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Jedná se o marketingové a analytické agentury. Osobní údaje můžeme zpracovávat po dobu 36 měsíců od jejich udělení. Souhlas je dobrovolný a máte právo na opravu a výmaz osobních údajů, stejně tak i kontrolu těchto údajů naší společností.

z Kliknutím na "Vytvoriť účet" súhlasíte s Obchodnými podmienkami a se Spracovaním osobných údajov.
Chránené službou reCaptcha od Google | Ochrana súkromia | Zmluvné podmienky