Kúpili ste si pre radosť orechový krém, už sa tešíte, ako do neho ponoríte lyžičku, avšak po jeho otvorení na váš čaká prekvapenie. Na povrchu sa objavili malé biele fliačky. Čo to môže byť? A nie je krém náhodou pokazený? Všetky tieto otázky radi zodpovieme v nasledujúcom článku.
Úplne na začiatok je dôležité povedať – NIE, orechový krém nie je pokazený. Spomínané fliačky síce na prvý pohľad pripomínajú pleseň, opak je ale pravdou. Jedná sa totiž o takzvaný cukrový alebo tukový výkvet. Nejde teda o žiadnu vadu, orieškový krém si kľudne môžete vychutnať hneď, ako sa s našou pomocou tohto nevzhľadného kvetu zbavíte. Najprv si ale spoločne objasníme, ako ku vzniku takzvaného cukrového výkvetu dochádza.
Ako výkvet vzniká?
Väčšinou ho má na svedomí kolísanie teplôt, ku ktorému môže dôjsť napríklad priamo u vás doma, prípadne pri doručovaní orieškového krému k vašim rukám. Ako ste už určite správne odhalili, výkvet v podobe cukrových či tukových krištáľov sa, teda neprejaví ihneď po výrobe, ale až neskôr. Jeho vzniku nie je možné bez použitia emulgátorov úplne zabrániť, na druhú stranu to má jednu nespornú výhodu! Dokazuje to totiž, že naše orieškové krému sú kvalitné a v ich zložení nájdete len oriešky. Žiadne ďalšie prísady v podobne pridaného cukru alebo olejov u nás v GRIZLY nepoužívame.
Typy výkvetov
Okrem cukrového výkvetu existujú ešte ďalšie dva druhy – tukový a kakaový. Ani jeden z nich nie je zdravotne škodlivý a každého z nich sa zbavíte pomerne rýchlo. V krátkosti si ich však predstavíme, vrátane dôvodov ich vzniku.
Cukrový výkvet
Jeho vzniku predchádzajú zlé skladovacie podmienky orechového krému. Problém prichádza hlave vo vysokej vlhkosti, prípadne v rýchlo zrážaní teplôt z nízkych na vysoké. Pri tom dôjde na povrchu krému ku kondenzácií vodných pár a práve vo vyzrážanej vode sa potom sacharóza rozpúšťa. Pokiaľ sa voda následne opäť nevyparí, dôjde k jej kryštalizácií a na povrchu krému sa vytvorí biely film – tj. cukrový výkvet.
Tukový výkvet
Striedanie teplôt pri prevážaní a uskladnení orechového krému sú rovnako dôvodom vzniku tukových výkvetov. Na rozdiel od cukrového sa prejavuje kryštalizáciu tukov, ktoré môžu z krému vyčnievať. Obvykle sa potom spojí do jednotného belavého povlaku pokrývajúceho celý povrch krému. Jedná sa o najčastejší jav, aj keď výroba krému prebieha v ideálnych podmienkach.
Kakaový výkvet
Tento druh výkvetu sa môže objaviť na povrchu orechových krémov, do ktorých sa okrem orieškov pridáva tiež kakao alebo čokoláda. Vzniká totiž vykryštalizovaním kakaového masla. Ako k tomu dôjde? Obrazne povedané, opäť v tom má prsty kolísanie teplôt behom prepravy. Rozomleté orechy, z ktorých krémy vyrábame, obsahujú oleje, ktoré môžu spôsobiť rozpustenie kakaového masla. Následkom toho sa na povrchu krému môže objaviť nevzhľadný biely povlak, pripomínajúci už spomínanú pleseň. Vy už ale teraz budete vedieť, že takýto povlak nie je pre vaše škodlivý a dokonca ani neznižuje kvalitu zakúpeného krému.
Ako sa výkvetu zbaviť?
Je to jednoduché! Orieškový krém so vzniknutím výkvetom dajte do vodného kúpeľa a poriadne premiešajte. Všetky zložky sa krásne prepoja a vy si môžete konečne pochutiť na svojej obľúbenej orieškovej pochúťke.