Kategórie

Tipy a triky, ako najlepšie olúpať mandle

Tipy a triky, ako najlepšie olúpať mandle

Lúpané mandle sú skvelé nielen do pekárenských výrobkov. Spôsobov, ako mandle rýchlo a efektívne olúpať, existuje hneď niekoľko. Naučte sa ich aj vy!

Mandle majú svoje pevné miesto nielen v cukrárstve – stali sa súčasťou mnohých obľúbených receptov svetovej gastronómie. Možno sa aj vy chystáte na prípravu nejakého pokrmu, v ktorom hrajú hlavnú úlohu. Máte doma ich nelúpanú variantu a premýšľate, či, prípadne prečo by ste ich mali olúpať?

Rozhodujte sa nielen na základe samotnej receptúry, ale aj podľa svojich preferencií. Mandle so šupkou obsahujú viac vlákniny a majú tiež menej výraznejšiu chuť, lúpané mandle zase ponúkajú jemnú textúru, bez ktorej sa nezaobídete napríklad pri výrobe marcipánu a paštík.

Ako olúpať mandle? Šup s nimi do rúry!

Postupov, ako zbaviť mandle šupky, existuje hneď niekoľko. Jedným z nich je dať mandle do rúry, rozohriatej na približne 150 °C na 10-15 minút. Pobyt v rozpálenej rúre im pomôže pustiť olej a trochu zmäkčiť šupku, ktorá potom pôjde ľahšie zlúpnuť.

Metóda šokom alebo ako mandle spariť?

Ďalšou metódou, ako rýchlo olúpať mandle, je ich sparením, alebo inak blanšírovaním. Mandle vložte do hrnca s horúcou vodou, nechajte 2-3 minúty variť a po vypnutí plameňa ešte zhruba 1 minútu jadrá v horúcej vode ponechajte. Následne ich premiestnite do hrnca alebo misky so studenou vodou. Sparené mandle tým dostanú šok a v jeho dôsledku šupka povolí a mandle z nej jednoducho vyzlečiete, ideálne ešte za tepla. Tento veľmi efektívny a rýchly spôsob lúpania je obľúbený aj napríklad u pekárov a cukrárov, ktorí blanšírované mandle používajú na zdobenie cukroviniek a rôznych dezertov.

Pomalšie, ale účinné

Pokiaľ na olúpanie mandlí máte viac času, môžete využiť síce pomalší, ale stále efektívny  spôsob – dajte ich do vody. Následne nechajte mandle namočené niekoľko hodín, napríklad cez noc. Že je šupka dostatočne uvoľnená, zistíte tak, že mandľu medzi prstami jemne stlačíte a skúsite ju mierne potočiť. Šupka by mala povoliť.

Je už na vás, ktorú techniku si na lúpanie vyberiete. Z počiatku vám môže postup trvať dlhšie a šupka možno nepôjde dole tak jednoducho, ako ste očakávali. Dôležité ale je nestrácať trpezlivosť a nevzdávať to. S trochou cviku a praxe sa lúpanie mandlí naučíte a čoskoro dostanete do ruky.

A pokiaľ nechcete tráviť čas lúpaním, staviť vždy môžete na už lúpané mandle. Vybrať si môžete nielen mandle natural, ktoré jednoducho zakomponujete do svojho kulinárskeho umenia, ale lúpané mandle sú výborné aj ako desiata či občerstvenie k televízií. Obľúbené sú napríklad údené mandle alebo pražené mandle so soľou. A pokiaľ vám šupka nevadí, čo takto skúsiť pražené mandle s cesnakom a rozmarínom?
 

Vedeli ste,že...

...mandle sú plody mandle obyčajnej?Podobne ako vlašské orechy sú aj mandľové jadrá ukryté v škrupinách, pričom u jednotlivých odrôd sa tvrdosť škrupiny líši. Ako teda mandle zo škrupiny vylúpnuť? U krehkejších škrupín vám postačí klasický luskáčik na orechy, pri tvrdších si budete musieť na pomoc zobrať kladivo a tvrdý podklad.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!