Tipy a triky, ako najlepšie olúpať mandle

Mandle majú svoje pevné miesto nielen v cukrárstve – stali sa súčasťou mnohých obľúbených receptov svetovej gastronómie. Možno sa aj vy chystáte na prípravu nejakého pokrmu, v ktorom hrajú hlavnú úlohu. Máte doma ich nelúpanú variantu a premýšľate, či, prípadne prečo by ste ich mali olúpať?

Rozhodujte sa nielen na základe samotnej receptúry, ale aj podľa svojich preferencií. Mandle so šupkou obsahujú viac vlákniny a majú tiež menej výraznejšiu chuť, lúpané mandle zase ponúkajú jemnú textúru, bez ktorej sa nezaobídete napríklad pri výrobe marcipánu a paštík.

Ako olúpať mandle? Šup s nimi do rúry!

Postupov, ako zbaviť mandle šupky, existuje hneď niekoľko. Jedným z nich je dať mandle do rúry, rozohriatej na približne 150 °C na 10-15 minút. Pobyt v rozpálenej rúre im pomôže pustiť olej a trochu zmäkčiť šupku, ktorá potom pôjde ľahšie zlúpnuť.

Metóda šokom alebo ako mandle spariť?

Ďalšou metódou, ako rýchlo olúpať mandle, je ich sparením, alebo inak blanšírovaním. Mandle vložte do hrnca s horúcou vodou, nechajte 2-3 minúty variť a po vypnutí plameňa ešte zhruba 1 minútu jadrá v horúcej vode ponechajte. Následne ich premiestnite do hrnca alebo misky so studenou vodou. Sparené mandle tým dostanú šok a v jeho dôsledku šupka povolí a mandle z nej jednoducho vyzlečiete, ideálne ešte za tepla. Tento veľmi efektívny a rýchly spôsob lúpania je obľúbený aj napríklad u pekárov a cukrárov, ktorí blanšírované mandle používajú na zdobenie cukroviniek a rôznych dezertov.

Pomalšie, ale účinné

Pokiaľ na olúpanie mandlí máte viac času, môžete využiť síce pomalší, ale stále efektívny  spôsob – dajte ich do vody. Následne nechajte mandle namočené niekoľko hodín, napríklad cez noc. Že je šupka dostatočne uvoľnená, zistíte tak, že mandľu medzi prstami jemne stlačíte a skúsite ju mierne potočiť. Šupka by mala povoliť.

Je už na vás, ktorú techniku si na lúpanie vyberiete. Z počiatku vám môže postup trvať dlhšie a šupka možno nepôjde dole tak jednoducho, ako ste očakávali. Dôležité ale je nestrácať trpezlivosť a nevzdávať to. S trochou cviku a praxe sa lúpanie mandlí naučíte a čoskoro dostanete do ruky.

A pokiaľ nechcete tráviť čas lúpaním, staviť vždy môžete na už lúpané mandle. Vybrať si môžete nielen mandle natural, ktoré jednoducho zakomponujete do svojho kulinárskeho umenia, ale lúpané mandle sú výborné aj ako desiata či občerstvenie k televízií. Obľúbené sú napríklad údené mandle alebo pražené mandle so soľou. A pokiaľ vám šupka nevadí, čo takto skúsiť pražené mandle s cesnakom a rozmarínom?
 

Vedeli ste,že...

...mandle sú plody mandle obyčajnej?Podobne ako vlašské orechy sú aj mandľové jadrá ukryté v škrupinách, pričom u jednotlivých odrôd sa tvrdosť škrupiny líši. Ako teda mandle zo škrupiny vylúpnuť? U krehkejších škrupín vám postačí klasický luskáčik na orechy, pri tvrdších si budete musieť na pomoc zobrať kladivo a tvrdý podklad.

Vaše komentáre a doporučenia

K tomuto článku neboli pridané žiadne recenzie

Načítanie produktov
© 2014–2024 GRIZLY.cz - všetky práva vyhradené | Zásady cookies
Vytvorilo

Som tu nový/á

S PREMIUM získate:

Ikonka visačky

Výhodnejšie ceny

U vybraných TOP produktov

Ikonka náklaďáku

Doprava zadarmo

Už od 39 €

Ikonka dárku

VIP výhody

Garancia 100% spokojnosti

Chcem sa stáť Premium
Oslovenie

Vaše osobní údaje zpracováváme s cílem přizpůsobit naše poskytované služby Vašim individuálním potřebám. Využíváme primárně elektronické marketingové kanály, kde data analyzujeme a vyhodnocujeme relevantní výsledky. Údaje předáváme k analýze i třetím stranám ( např.: IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Jedná se o marketingové a analytické agentury. Osobní údaje můžeme zpracovávat po dobu 36 měsíců od jejich udělení. Souhlas je dobrovolný a máte právo na opravu a výmaz osobních údajů, stejně tak i kontrolu těchto údajů naší společností.

z Kliknutím na "Vytvoriť účet" súhlasíte s Obchodnými podmienkami a se Spracovaním osobných údajov.
Chránené službou reCaptcha od Google | Ochrana súkromia | Zmluvné podmienky