Cukry a sladidlá: Veľký prehľad čím sladiť
Vyznať sa v cukroch a sladidlách môže byť oriešok. Poradíme vám, čo sa hodí na pečenie, čo má najnižší glykemický index, čím sladiť ...
Trstinový cukor demerara je alternatívou klasického repného bieleho cukru. Oslní vás jemne karamelovou chuťou, je skvelý na pečenie, prípravu domácich limonád a ľadových čajov. Vyrába sa z cukrovej trstiny obsahujúcej melasu, ktorá dodáva cukru typickú svetlo hnedú farbu.
Trstinový cukor demerara je alternatívou klasického repného bieleho cukru. Oslní vás jemne karamelovou chuťou, je skvelý na pečenie, prípravu domácich limonád a ľadových čajov. Vyrába sa z cukrovej trstiny obsahujúcej melasu, ktorá dodáva cukru typickú svetlo hnedú farbu.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 700 kJ / 400 kcal |
| tuky: | 0 g |
| z toho nasýtených: | 0 g |
| sacharidy: | 99,9 g |
| z toho cukry: | 99,9 g |
| vláknina: | 0 g |
| bielkoviny: | 0 g |
| soľ: | 0 g |
Sladká chuť je človeku prirodzene príjemná a cukor je v našej strave hlavným zdrojom energie. Trstinový cukor je kvalitnou alternatívou bežne dostupného cukru. Vyrába sa z cukrovej trstiny jej lisovaním a následne varením získanej šťavy. Náš trstinový cukor má svetlo hnedú farbu.
Cukrová trstina je vysoká mohutná tráva, ktorá môže mať až 6 metrov. V steblach sa nachádza dreň s obsahom cukru okolo 20%. Vyskytuje sa iba v tropických oblastiach s bohatou pôdou. V Čechách poznáme trstinový cukor až od dôb križiackych vojen. Zo začiatku sa jednalo skôr o vzácnosť, rozšíril sa až s dovozom z amerického kontinentu. V čase Napoleona bol vytlačený cukrom repným, dnes sa do našich kuchyní zase vracia.
Fotografia je ilustračná, cukor môže mať svetlejšiu farbu.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 700 kJ / 400 kcal |
| tuky: | 0 g |
| z toho nasýtených: | 0 g |
| sacharidy: | 99,9 g |
| z toho cukry: | 99,9 g |
| vláknina: | 0 g |
| bielkoviny: | 0 g |
| soľ: | 0 g |
Vyznať sa v cukroch a sladidlách môže byť oriešok. Poradíme vám, čo sa hodí na pečenie, čo má najnižší glykemický index, čím sladiť ...