Kategórie

Magazín

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Burizonové hniezda

Burizonové hniezda

Mandle v bielej čokoláde, čo vyzerajú ako prepeličie vajíčka. To si na Veľkú noc hovorí o vlastný špeciálny recept!

Veľkonočný trhanec

Veľkonočný trhanec

Pripravte si na Škaredú stredu tradičný veľkonočný trhanec. V tento deň by sa mali podávať jedlá chutné, ale nie príliš pohľadné, preto sa lívanec trhá.

Silná orechová štvorka: Mandle, Kešu, Pekany, Lieskové orechy

1.Mandle

Mandle sa radia medzi celosvetovo najobľúbenejšie oriešky, a keď ich ochutnáme a pozreme na ich zloženie živín, zistíme, že sa vlastne vôbec nie je čomu diviť! Sú lahodné a obrovsky bohaté na zdravé rastlinné tuky, vitamíny, minerálne látky a antioxidanty.

Vedeli ste, že mandle sú vlastne semienka stromu mandľovníka? Semienka v sebe majú potenciál, aby sa z nich stala rastlina. Obsahujú všetky živiny, ktoré túto premenu zaisťujú. Dokážete si vôbec predstaviť, koľko ich musí jedna malá mandlička obsahovať, aby z nej vyrástol päťmetrový strom? Nieto celá hrsť?

Samotná jedna malá hŕstka mandlí (28 g) obsahuje pôsobivých 3,5 gramov vlákniny, 6 g bielkovín, 14 g tukov (z toho celých 9 g sú to zdravé mono nenasýtené mastné kyseliny), 37% odporúčanej dennej dávky (ODD) vitamínu E a 20% DDD horčíka. Okrem toho sú mandle slušným zdrojom medi, riboflavínu a fosforu. Nezabudnite, že antioxidanty sú koncentrované prevažne v hnedej šupke mandlí, takže ak chcete telu tieto látky doplniť, odporúčame mandle nelúpať.

Čo s nimi?

Mandle môžete zaobstarať buď naturálne alebo pražené, lúpané (blanšírované) alebo solené, a tiež obaľované v čokoláde, v korení či v mede. Najčastejšie mandle slúžia ako zdravá desiata len tak samotné alebo v kombinácii s inými orechmi alebo sušeným ovocím. Poslúžia ale aj pri pečení, obzvlášť ak mandle rozomeliete na jemnú múku. Z mandlí si tiež vyrobíte rastlinné mlieko alebo orechové maslo.

TIP: Pravý marcipán

Vyrobte si jednoducho pravý mandľový marcipán a servírujte ho ako zákusok alebo sladkosť.

Potrebujete: 180 g lúpaných mandlí, 180 g práškového cukru a 3 lyžice medu

Postup: Rozmixujte mandle na jemný prášok, premiešajte s cukrom a pridajte med. Cesto poriadne prepracujte. Pokiaľ chcete marcipán podávať ako zákusok, vytvarajte guličky vždy s jednou mandlou uprostred. Výborne tieto guľôčky chutia tiež ak ich obalíte v čokoláde.

 

2. Kešu

Kešu sú krémové oriešky v tvare obličiek. Výborná správa je, že rovnako tak ako mandle, sú kešu vlastne semienka a oplývajú všetkými "semienkovými benefitmi". Sú plné zdravých tukov, bielkovín a vlákniny a obsahujú širokú škálu antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov. Z nich stojí za zdôraznenie predovšetkým tiamín (vitamín B1) a vitamín K. Z minerálnych látok potom horčík, mangán a zinok. Zo všetkých orieškov majú navyše najnižšiu kalorickú hodnotu. Keď k tomu prirátame ich značný obsah bielkovín a vlákniny, môžeme tieto lahodné maslové oriešky zaradiť s kľudným svedomím aj do redukčnej diéty.

Čo s nimi?

Rovnako ako z ostatných orieškov, aj z kešu si môžeme vyrobiť orechovú múku, maslo alebo mlieko. Najčastejšie ichurčite budete maškrtiť len tak alebo v kombinácii so sušeným ovocím. Pokiaľ chcete urobiť kešu stráviteľnejšími, stačí ich na chvíľu namočiť do misky s vodou. Tým v orieškoch aktivujete enzýmy a urobíte ichlepšie stráviteľnými.

TIP: Kešu energy tyčinky

S datľovými tyčinkami sa roztrhlo vrece, skúste si jednoducho vyrobiť domácu verziu.

Potrebujete: 2 hrnčeky datlí medjool (asi 20 ks), ¾ hrnčeka kešu orechov, ½ hrnčeka mandlí, ¾ čajovej lyžičky škorice, 1 čajová lyžička vanilky, štipka soli

Postup: Z medjool datlí odstráňte kôstky. Do kuchynského robota pridajte všetky ingrediencie a pol lyžice vody. Nechajte spracovať do lepivého cesta s väčšími kúskami orieškov. Cesto rozprestrite na plech na pečenie a vložte na 15 minút do mrazničky. Nakrájajte na obdĺžničky do tvaru tyčiniek.

 

3. Pekany

Pekany majú svoj pôvod v severnej Amerike. Sú vzhľadovo podobné našim vlašákom, ale rozdiel je v chuti i textúre. Pekanové orechy sú oveľa mäkšie, maslovejšie a hoci obsahujú len malé množstvo sacharidov, tak i sladšie. Zo všetkých orechov obsahujú najviac zdravých tukov a sú veľmi bohaté na vlákninu, meď, tiamín (vitamín B1) a zinok.

Čo s nimi?

Pekany sú brané ako luxusné oriešky, ale aj patria k tým tučnejším. Odporúčaná dávka je okolo 28 gramov týchto lahodných plodov denne (zodpovedá zhruba 20 pekanovým polkám). Skúste tieto oriešky pridať do jogurtu, ovsenej kaše alebo s nimi posypte šalát. Pri pečení ich využijete predovšetkým do muffinov alebo do banánového chlebíčku. Najviac túto lahôdku však oceníte len tak samotnú, ako rýchlu desiatu na cesty.

TIP: Pekan v javorovom sirupe

Sladko-karamelové Pekany dodajú vášmu šalátu dokonalé chrumknutie, môžu ale slúžiť aj len tak samotné ako zdravá sladkosť na maškrtenie.

Potrebujete: 1 hrnček pekanových orechov, ¼ hrnčeka javorového sirupu, 2 štipky soli

Postup: V nepriľnavej panvici na strednú teplotu restujte pekany spoločne s javorovým sirupom. Akonáhle začne javorový sirup bublať, znížte teplotu tak, aby sirup pomaličky prebublával. Nechajte variť 6-8 minút, občasne premiešajte. V poslednej minúte, kedy je javorový sirup takmer odparený, miešajte, kým sa sirup nevyvarí úplne a pekany sa nezačnú lepiť k sebe. Presuňte pekany na papier na pečenie, posypte soľou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

 

4. Lieskové oriešky

Rovnako tak ako všetky orechy, aj tie lieskové sú nabité živinami a majú vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálnych látok. Lieskové oriešky sú bohatým zdrojom vitamínu B6, fosforu, draslíka, zinku a antioxidantov. Okrem toho obsahujú aj zdravé mono a polynenasýtené mastné kyseliny a slušné množstvo omega 3 a omega 9 mastných kyselín.

Čo s nimi?

Lieskové oriešky môžeme maškrtiť len tak samotné alebo v zmesi so sušeným ovocím a inými orechy. Vyrobíme z nich ako orieškový krém, tak múku aj rastlinné mlieko.

TIP: Pečené fazuľky s lieskovými orieškami

Pripravte si nevtieravú prílohu plnú chuti a bielkovín.

Potrebujete: 450 g čerstvých zelených fazuliek, 1 cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja, pol lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia, ¼ hrnčeka lieskových orechov, polku citróna

Postup: Predhrejte rúru na 230 ° C. Opláchnite fazuľky a odrežte stopky. Nakrájajte najemno cibuľu. V mise zmiešajte fazuľky s olivovým olejom, soľou a korením. Na plech na pečenie rozprestrite papier na pečenie a naň vysypte fazuľky a cibuľu a pečte po dobu 12-15 minút, kým nebudú fazuľky mäkké. Medzitým si na suchej panvici orestujte lieskové oriešky na strednej teplote. Priebežne oriešky miešajte a restujte asi 5 minút. Oriešky nasekajte. Akonáhle sú fazuľky upečené, vytlačte na ne šťavu z polovice citróna, posypte orieškami a servírujte.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!