Kung pao je klasika sečuánskej kuchyne, ktorá sa pripravuje z marinovaného mäsa, chrumkavých orestovaných arašidov a pikatnej sladkokyslej Kung Pao omáčky.
Tradične sa pripravuje s kuracím mäsom, ale rovnako dobre funguje aj s mäsom hovädzím, bravčovým alebo aj tofu.
Naše kung pao smelo konkuruje tomu, ktoré sa servíruje v ázijských reštauráciách. Hlavnou výhodou však je, že nad voľbou ingrediencií máte plnú kontrolu a tak si môžete toto jednoduché jedlo pripraviť poctivo, bez najrôznejších éčok, chemických ochucovadiel alebo iných zbytočných prísad.
Ingrediencie
500 g mletého hovädzieho mäsa
40 g kukuričnej strúhanky
1/2 lyžičky zázvoru
3 strúčiky cesnaku
80 g arašidov
2 papriky
3 jarné cibuľky
Sezamový olej
200 g jazmínovej ryže
Na omáčku:
1 lyžica ryžového octu
1/3 lyžičky zázvoru
1 lyžica kukuričného škrobu
1 lyžica trstinového cukru
2 lyžice hoisin omáčky
5 lyžíc sójovej omáčky
10 lyžíc vody
Postup
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku.
- V panvici opečte na sucho arašidy. Dajte ich do misky.
- Mleté mäso premiešajte so zázvorom, kukuričnou strúhankou a jedným prelisovaným strúčikom cesnaku. Vytvarujte guličky a opečte ich v panvici na sezamovom oleji. Hotové guličky dajte z panvice do misky a nechajte chvíľu bokom.
- Nakrájajte papriky na kocky a jarnú cibuľku. Nakrájanú papriku a biele časti jarnej cibuľky opekajte do zmäknutia. Potom vmiešajte mäso, arašidy, dva prelisované strúčiky cesnaku a zelené časti jarnej cibuľky. Opekajte cca 1 minútu.
- Vlejte omáčku (ktorú predtým ešte premiešajte) a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
Podávajte s voňavou jazmínovou ryžou.
Recept pre vás pripravila @hungrypanda.cz