Kategórie

Miešané vajíčka s avokádom a hriankou

Miešané vajíčka s avokádom a hriankou

Rýchle zdravé raňajky, ktoré skvele chutia aj vyzerajú. Navyše vás zaystia na celé dopoludnie a dodajú vášmu telu potrebné živiny.

 

Nemáte ráno času nazvyš a obyčajná vaječná miešačka sa vám už ohrala?
Pripravili sme pre vás recept na rýchle zdravé raňajky, ktoré vás zasýtia na celé dopoludnie, dodá vášmu telu potrebné živiny a ešte k tomu skvele chutí aj vyzerá!

Vajíčka sa postarajú o nálož bielkovín, vďaka avokádu budú vaše raňajky nabité omega-3 mastnými kyselinami a ďalšími zdravými tukmi. Celozrnný chlieb je zase skvelým zdrojom sacharidov a vlákniny.

Ešte než sa pustíme do varenia, prezradíme vám pár tipov, vďaka ktorým budú vaše miešané vajíčka chutiť ako od šéfkuchára:

Ako na dokonalé krémové miešané vajíčka?


Všetko čo potrebujete sú vajcia, maslo a štipka soli. Mlieko alebo smotana (ako uvádza niektoré recepty) nie sú vôbec potrebné a zbytočne vajíčka zriedia. Dokonalú jemnú a krémovú chuť dosiahnete, keď vymeníte olej za maslo. Ešte lepším variantom je prepustené maslo ghí, čo je čistý maslový tuk, ktorý neobsahuje bielkoviny, ktoré by sa prepaľovali a preto je na vyprážanie vhodnejšie.

Vajíčka najskôr rozklepnite do misky a rozšľahajte ich so štipkou soli - v zmesi vzniknú vzduchové bublinky, vďaka ktorým budú miešané vajíčka nadýchanejšie. Nemusíte šľahať dlho, stačí, keď sa prepojí bielok so žĺtkom.

Výsledok významne ovplyvní aj teplota panvice – vajíčka vždy smažte na miernom ohni. Príliš vysoká teplota by viedla k tomu, že sa z miešanice stane mdlá, vysušená hmota, ktorá vo vás príliš emócií nevyvolá.

 

Ako ochutiť miešané vajíčka?


Správne pripravené miešané vajíčka sú chuťovým zážitkom, ktorý nepotrebuje príliš vylepšovať. Na ochutenie vám bude stačiť trocha korenia a najemno nasekaných čerstvých byliniek.

-

Poďme si to vyskúšať v praxi:

Recept na miešané vajíčka s avokádom a hriankou z celozrnného chleba


Ingrediencie:


Lyžička GRIZLY Ghí prepustené maslo
Špaldový chlieb
2 vajcia
½ avokáda
1 lyžica balkánskeho syra

Na ozdobu:
Balkánsky syr alebo parmezán
Čerstvé nasekané bylinky

Postup

 

  1. V sendvičovači alebo na panvici opečte plátky celozrnného chleba.
  2. Na miernom ohni rozpustite v panvici maslo alebo ghí a počkajte, kým sa v ňom nezačnú robiť bublinky. Nalejte na panvicu vajíčka rozšľahané so štipkou soli a pustite sa do miešania. Miešajte poctivo, hmota bude postupne tuhnúť.
  3. Tesne pred koncom, keď sú vajíčka ešte miestami trochu tekuté, odstavte panvicu z platne, a pokračujte v miešaní. Hotové miešané vajíčka spoznáte tak, že v nich nie je žiadna viditeľná tekutina, majú pevnú štruktúru, ale zároveň nie sú vysušené.
  4. Na hrianky navrstvite vajíčka a na ne položte avokádo nakrájané na plátky. Posypte balkánskym syrom alebo parmezánom. Hotový toast potom ešte ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť!

 

 

 

Počet porcí: 2
Ingredience
  • 2 vajcia
  • špaldový chlieb
  • 1/2 avokáda
  • 1 lyžica balkánskeho syra
  • čerstvá žerucha
  • Grizly ghí
    Ghi prepustené maslo Ghi prepustené maslo

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!