A ideme na to:
Na prípravu mrveničky najprv premiešame všetky suché ingrediencie a tie potom prsty spojíme s maslom za vzniku mrveničky - sypkej hrudkovitej hmoty.
Jabĺčka pokrájame na kocky, zalejeme citrónovou šťavou, pridáme citrónovú kôru. Hrozienka umyjeme a ak chceme, môžeme ich do rumu namočiť na niekoľko hodín alebo rum pridáme na poslednú chvíľu priamo do ovocnej hmoty. Všetko zahrievame v hrnci a dôkladne premiešame. Prípadne dodáme cukor alebo len vanilínový cukor. Kukuričný škrob rozmiešame v troche studenej vody a vlejeme do ovocnej hmoty. Dohromady všetko chvíľu prevaríme, pridáme škoricu a rozložíme na dno vymasteného plechu. Povrch posypeme pripravenú posýpkou.
Slivkovú ovocnú zložku môžeme pripraviť za studena. Slivky pokrájame na štvrťky, premiešame so škoricou, vanilkovým cukrom a škrobom rozmiešaným v troške vody. Pridáme citrónovú šťavu a strúhanú kôru a eventuálne 2-3 PL alkoholu. Dobre premiešané rovnomerne rozložíme na dno zapekacej nadoby alebo niekoľkých menších. Povrch posypeme posýpkou.
Crumble pečieme vo väčšej zapekacej miske alebo v niekoľkých menších. Pečieme pri 180 ° C cca 35 min.
Pokrm servírujeme ešte teplý, ale chutí aj studený. Pridať môžeme kopček vanilkovej zmrzliny alebo trochu šľahané smotany.
Recept od Nominal.cz