Sezóna jabĺk je tu !!! Pokiaľ už vás klasický štrúdľu nebaví, poďme spolu skúsiť jablčný křupan z ovsených vločiek. Budete nadšení. Je totiž zdravý, chutný, a navyše veľmi jednoduchý na prípravu.
A ideme na to:
Najskôr si pripravíme posýpku. Zmiešame ovsené vločky, kokosový olej (ghí alebo maslo - čo komu vyhovuje) a trstinový cukor. Jedným zo zvolených tukov vymažeme aj zapekaciu misu.
Nakrájame jablká aj so šupkou na polmesiačiky. Odporúčame pokvapkať vymačkaným citrónom. Posypeme je škoricou a nasekanými vlašskými orieškami. Premiešame. Ak by sa nám zdala zmes málo sladká, môžeme ju dochutiť datľovými sirupom.
Asi ⅔ mrveničky vložíme do zapekacej misy, pridáme zmes z jabĺk a orieškov. Namiesto vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky koláč skvele zjemní zdravší variant v podobe sójového vanilkového dezertu. Nalejeme ho rovno na zmes z jabĺk a na záver zasypeme zvyškom mrveničky.
Pečieme do chrumkava pri 170 ° C asi 40 min.
Křupan možno konzumovať hneď teplý alebo nechať pár hodín uležať.
dobrú chuť