V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.
Tieto drobné oriešky zaujmú nielen svojou fantastickou chuťou, sú aj ozajstným pokladom pre zdravie, ktoré je škoda prehliadnuť. Prečítajte si, prečo by mandle nemali chýbať ani vo vašom jedálničku.
Čo všetko mandle obsahujú
Prečo teda jesť pravidelne mandle? Napríklad, pretože obsahujú plno zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Výživové hodnoty mandlí sú skrátka skvelé. Do popredia z nich vystupuje napríklad vitamín E, jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý bráni naše bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. A to nie je všetko – nelúpané mandle, tiež ponúkajú bohatý obsah vitamínov skupiny B, horčíku, vápniku, železa a zinku, ktoré sú nevyhnutnými stavebnými prvkami pre optimálne fungovanie nášho tela.
Kombinácia už spomínaných zložiek pomáha chrániť bunky pred škodlivými vplyvmi a dáva zelenú regenerácií tkaniva, vrátane pleti a vlasov.
Srdečná záležitosť
Blahodarný vplyv majú mandle taktiež na srdce. Vďaka vyváženému mixu zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu – naše srdce sa tak dokáže lepšie brániť srdečným chorobám. Štúdie naviac potvrdzujú, že pravidelná konzumácia mandlí môže značne znížiť riziko srdcových komplikácií.
Neviete, čo sú to mononenasýtené a polynenasýtené tuky? Prečítajte si náš článok o mastných kyselinách, ktorú sú telu prospešné.
Mandle – váš partner pri diéte
S vysokým obsahom bielkovín aj vlákniny mandle dokážu udržať pocit sýtosti, čo je pochopiteľne veľká výhoda pre každého, kto sa pohybuje na tenkej hranici medzi udržaním hmotnosti a chuťovými pokušeniami. Mandle a diéta teda rozhodne idú k sebe a nemusíte sa báť, že by primeraná konzumácia mandlí nežiaduco zamávala s číslami vo vašich kalorických tabuľkách.
Je ale nutné povedať, že nutričné hodnoty a obsah kalórií sa u mandlí mierne líšia v závislosti na ich úprave. Približne 1 porcia (28 gramov) neupravených natural nelúpaných mandlí obsahuje okolo 160 – 170 kalórií, zatiaľ čo rovnaká porcia mandlí solených a pražených má zhruba 170 – 180 kalórií. Pokiaľ teda máte doma solené mandle či pražené mandle, nechajte ich skôr na nejakú oslavu, ako pohostenie pre hostí. Najkalorickejšiu variantu predstavujú mandle sladké, napríklad mandle v čokoláde so škoricou v jednej porcií obsahujú 180 – 190 kalórií.
Nesladené natural mandle sa navyše môžu pochváliť nízkym glykemickým indexom, nezvyšujú teda hladinu cukru v krvi. Pre diabetikov a tých, ktorí hľadajú stály prísun zdravej energie, sú skvelou voľbou.
Skrátka a dobre, mandle sú malými ale mimoriadne mocnými pomocníkmi pre naše telo. Tak prečo nezačať túto lahodnú cestu k lepšiemu zdraviu práve dnes? Vďačné vám budú nielen vaše chuťové poháriky. Ponorte sa aj do inej ríše orieškov a pozrite sa na silnú štvorku orechov (kešu, pekanové orechy, lieskové orechy a už spomínané mandle), ktoré sú pre naše zdravie prospešné.