Kakao sa prudko zdražuje
Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. V dôsledku toho dochádza k zvyšovaniu cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Z kakaa sa tak pomaly ale isto stáva vzácna komodita. Čo za tým stojí?
Významnou mierou k tomu prispieva nepriaznivé počasie v západnej Afrike, odkiaľ pochádza približne 70 % svetovej úrody kakaa. Ghana a Pobrežie Slonoviny, kde rastie väčšina kakaovníkov, sa potýka s klimatickými zmenami a fenoménom El Niño. Ten významne ovplyvňuje podnebie vo veľkej časti trópov a subtrópov. V ich oblasti sa vyskytujú silné dažde, extrémne horúčavy a choroby. To všetko kakaovníkom, rastúcim len v úzkom pásme okolo rovníka, neprospieva, pretože sú veľmi náchylné na zmeny počasia. Nízke dodávky kakaa tak trápia svet už tretí rok po sebe.
Tento rok však situácia dosiahla svoj vrchol. Od začiatku roka vzrástla cena kakaa dvojnásobne a prvýkrát v histórii stojí 1 tona kakaa 10 000 dolárov. Len pre vašu predstavu, žiadna iná surovina sa v súčasnosti nezdražuje rýchlejšie. Ešte na začiatku roku 2023 stála 1 tona kakaa približne 2 000 dolárov, potom cena vzrástla na 8 000 dolárov a v týchto dňoch sa nateraz zastavila na už spomínaných 10 000 dolárov. Oproti minulému roku sa teda jedná o ťažko uveriteľný 400 % nárast ceny.
Pre milovníkov čokolády to určite nie sú dobré správy. Znamená to totiž, že cena čokolády a ďalších čokoládových produktov môže stúpať pokojne o desiatky percent. Podobné zdražovanie sa bohužiaľ nevyhlo ani nám v Grizly, aj keď sme dlho odolávali. U mnohých výrobkov preto nájdete nové vyššie ceny. Ide napríklad o mandle v bielej čokoláde a kokose, kešu v horkej čokoláde alebo o brusnice v jogurtovej poleve.
Čo s tým?
Určite vám napadá, aké riešenie táto nepríjemná situácia má. To sa bohužiaľ nedá tak jednoznačne povedať, ničmenej nejaké nápady by tu boli. Napríklad Brazília a Ekvádor sa ako ďalší pestovatelia kakaa snažia zvýšiť svoju produkciu. Nepôjde to však tak rýchlo, pretože novovysadený kakaovník bude plodiť až o niekoľko rokov.
Aj z tohto dôvodu sa na trhu začína objavovať nový trend, a tým je výroba čokolády bez použitia kakaa. Pri výrobe horkej čokolády sa napríklad namiesto kakaa využíva jačmeň a rohovník, čo je strom, ktorého plody sú jedlé tmavé lusky so sladkou dužinou a veľkými tvrdými semenami. Možno ich poznáte pod názvom svätojánsky chlieb alebo karob. Svoju alternatívu už má aj mliečna čokoláda, k jej výrobe sa používa okrem iného sušené ovsené mlieko a tigrie orechy.