Kategórie

Mrazivo dobré lyofilizované ovocie

Mrazivo dobré lyofilizované ovocie

Objavte kúzlo lyofilizovaného, teda mrazom sušeného, ovocia! Podobne ako čerstvé ovocie je voňavé, plné vitamínov, minerálov a navyše krásne chrumká.

Objavte kúzlo lyofilizovaného, teda mrazom sušeného, ovocia! Podobne ako to čerstvé je voňavé, plné vitamínov, minerálov. Navyše krásne chrumká a dobre uzatvorené vydrží naozaj dlho.

Sušené ovocie určite ochutnal každý z nás aspoň raz za život. Trúfneme si však odhadnúť, že vo väčšine prípadov sa jednalo o ovocie sušené teplom – napríklad také, ako ste si usušili v domácej sušičke. Takého ovocie je síce chutné, ale stráca svoj pôvodný tvar a sfarbenie. Oproti tomu sušenie mrazom, teda lyofilizácia, zachováva tvar, štruktúru aj farbu jednotlivých kúskov ovocia, a tiež významne predlžuje jeho trvanlivosť. Zaujalo vás to? Nás tiež, a preto sme spísali krátkeho sprievodcu svetom lyofilizovaného ovocia.

Z procesu lyofilizácie vás bude mraziť

Úplne na začiatok si poďme objasniť, ako vlastne taká lyofilizácia funguje. Vybraný druh ovocia sa najprv zamrazí pri teplotách hlboko pod bodom mrazu, väčšinou ide o rozmedzie od -50 do -100 °C. Lyofilizácia si vyžaduje čas, veľa času, pretože ide o pomalý proces zmrazovania, ktorý môže trvať celý deň alebo deň a pol. Surovina musí byť dokonale premrznutá, ak by v nej zostali čo len malé čiastočky vody, začali by sa pri nízkom tlaku variť, z čoho by vznikla para, ktorá by potom ovocie roztrhala.

Druhým krokom na mrazivej púti je paradoxne primárne sušenie, ktoré prebieha vo vákuu. Dochádza pri ňom k znižovaniu tlaku a naopak k zvyšovaniu teploty. Opäť sa jedná o veľmi pomalý proces trvajúci niekoľko hodín, ovocie pri ňom príde až o 95 % vody.

Treťou zástavkou na ceste k mrazivo dobrému lyo ovociu je sekundárne sušenie. Toto má za úlohu odstrániť všetky zostávajúce molekuly vody, ktoré sa môžu držať na povrchu plodov. Na konci sušenia ovocie obsahuje len 1 až 4 % vody a stáva sa z neho krehká a ľahká maškrta plná chuti.

grizly_lyo_ovoce

Čistá chuť prírody

Ako sme už spomínali, jednou z hlavných predností ovocia sušeného mrazom je fakt, že si zachováva všetky vitamíny a minerály ako jeho čerstvý predchodcovia. Taktiež neprichádza o svoju chuť, vôňu a farbu. Je to jednoducho ako výlet späť v čase – ovocie chutí čerstvo, aj keď od jeho zberu už prešiel nejaký čas.

Keďže lyo ovocie skoro neobsahuje vodu, medzi jeho výhody určite patrí nízka hmotnosť. S absenciou vody však súvisí aj ďalší fakt. Pri konzumácií lyofilizovaného ovocia si dávajte pozor, koľko ho skutočne zjete. Aj zdanlivo malá hrsť lyofilizovaného ovocia má rovnakú výživovú hodnotu ako hrsť čerstvého ovocia.
 

Lyofilizované ovocie si vyžaduje správne skladovanie – len tak vám v domácnosti skutočne vydrží dlho. Najdôležitejšie je, aby ovocie sušené mrazom nezvlhlo. Stratilo by tak svoju chrumkavosť. Preto ho odporúčame skladovať pri izbovej teplote v uzatvárateľnej nádobe.


Toto lyo ovocie musíte rozhodne ochutnať

grizly_lyo_jahodyU nás v GRIZLY máme lyofilizované ovocie veľmi radi, takže v našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov. Do vášho výberu toho najlepšieho lyofilizovaného ovocia vám, samozrejme, nemôžeme hovoriť, ale máme pre vás niekoľko tipov na hity zo sveta lyofilizovaného ovocia:

Lyo jahody v XXL balení

Chrumkavé lyo jahody balíme do krásneho obalu, ktorý je znovuuzatvárateľný, takže nestratia nič zo svojej chrumkavosti a čerstvosti. Patria medzi bohatý zdroj vitamínu C alebo vlákniny a siahnuť po ich môžu tiež diabetici, pretože majú nízky glykemický index.

Lyofilizované maliny

Sušia sa vcelku a vďaka tomu vášmu telu ponúkajú hneď niekoľko dôležitých látok. Je to napríklad zinok, ktorý sa nachádza najmä v semienkach malín. Okrem toho sú lyo maliny zásobárňou vápnika, fosforu, železa a vitamínu B a C.

Mrazom sušené mango

Vo veľkom balení máme v GRIZLY aj lyofilizované mango. Určite sa vyplatí zaradiť ho do svojho jedálničku, pretože obsahuje draslík, vitamín E a C a vitamíny skupiny B. Kúsky lyo manga sú samozrejme skvelé len tak na chuť, ale obstojí aj ako prísada do jogurtu či kaše.

Lyo šestka

grizly_lyo_sestkaIdeálna voľba pre všetkých váhajúcich. Nemusíte sa rozhodovať, ktoré lyo ovocie vyskúšate ako prvé, môžete ich ochutnať šesť naraz! V našej chrumkavej zmesi nájdete kúsky lyo manga, malín, ananásu, banánu, jahôd a broskýň.  

Chrumkavá chuť exotiky

V lyofilizovanej podobe môžete vyskúšať aj exotickejšie kúsky ovocia. Napríklad mrazom sušené plátky fíg sú príjemné na pohľad aj chuť. Obsahujú nerafinované cukry takže sa okamžite premenia na zdroj energie. Vyskúšať tiež môžete lyofilizované dračie ovocie, niekedy nazývané jahodová hruška. Chuťovo sa najviac podobá egrešu a vodnému melónu.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!