Lieskové orechy sú obľúbenou pochúťkou plnou vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Ich lúpanie však môže byť niekedy poriadny oriešok. Ak ešte neviete, ako zbaviť lieskové orechy šupky, máme pre vás niekoľko tipov, ako to zvládnuť jednoducho a naozaj rýchlo.
Kedy lieskové orechy dozrievajú a kedy ich zbierať?
Najlepšie na jeseň! Lieskové orechy totiž dozrievajú koncom septembra až začiatkom októbra, keď škrupina hnedne a ľahko sa oddelí od šupky. Najlepší čas na zber je vtedy, keď orechy začnú padať na zem. Ak ich nazbierate príliš skoro, šupka sa bude od jadra ťažšie deliť.
GRIZLY TIP 👉 Ak sa na lúpanie lieskových orechov z nejakého dôvodu necítite alebo sa vám do toho jednoducho nechce, nevadí. U nás nájdete okrem klasických lieskových orechov aj lúpané.
Ako olúpať lieskové orechy ľahko a rýchlo
Tip #1: Pečenie v rúre
Predhrejte rúru na 180 °C, lieskové orechy rozložte na plech a pečte 5–10 minút. Keď zacítite ich vôňu a uvidíte, že začali tmavnúť a ľahko praskať, sú hotové! Vyberte plech z rúry a nechajte orechy trochu vychladnúť. Potom ich zabaľte do kuchynskej utierky a ľahko ich pošúchajte – šupky by mali samy odpadnúť.
Tip #2: Parenie vo vode a jedlej sóde
Druhá efektívna metóda, ako zbaviť lieskové orechy šupky, je sparenie. Dajte na sporák hrniec s vodou, pridajte lyžicu jedlej sódy a priveďte k varu. Do vriacej vody nasypte orechy a nechajte ich variť približne 3–5 minút. Potom ich sceďte a vložte do ľadovej vody. Po ochladení pôjde šupka ľahko dole.
Tip #3: Mikrovlnka pre rýchlovky
Ak sa naozaj ponáhľate, môžete dať lieskové orechy na 2 minúty na plný výkon do mikrovlnnej rúry. Ich škrupina by mala popraskať a po vychladnutí ju ľahko odstránite.
Ako skladovať lúpané orechy
Keďže lieskové orechy zbavené šupiek môžu ľahko zažlknúť, je viac než dôležité ich po olúpaní správne skladovať. Odporúčame skladovanie v uzatvárateľných nádobách na suchom a chladnom mieste. V prípade väčšieho množstva ich môžete aj zamraziť.