Vyskúšajte zdravšiu alternatívu tradičného veľkonočného mazanca. Stačí bielu múku nahradiť jej celozrnným variantom a rozomletými ovsenými vločkami , ktoré obsahujú oveľa viac vlákniny a celý rad vitamínov a minerálov. Mazance budú vďaka tomu výdatnejšie a zasýtia vás na dlhšiu dobu.
Namiesto klasického veľkého bochníka môžete z cesta vytvoriť minimazance, ktoré sú ideálnou desiatou na jarné výlety . Cesto však skvele poslúži aj na vianočku, judáša alebo bábovku.
Suroviny:
- 200 ml mlieka
- 200 g celozrnnej múky
- 100 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 10 g sušeného droždia GRIZLY
- Štipka soli
- 80 ml ghí GRIZLY
- 80 g trstinového cukru
- 50 g hrozienok
- Mandľové plátky na ozdobu
- 2 žĺtky
- 1 bielok
- 1 lyžička citrónovej kôry
Postup:
- Začnite kváskom – vo vlažnom mlieku (pre vegánsky variant môžete použiť mlieko rastlinné ) metličkou rozmiešajte sušené droždie a lyžicu cukru. Zmes nechajte približne 15 minút odpočívať.
- Zmiešajte preosiatu múku, ovsené vločky, ghí (nahradiť ho môžete rozpusteným kokosovým olejom ), žĺtky, trstinový cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Nakoniec pridajte pripravený kvások. V kuchynskom robote alebo ručne dôkladne vypracujte nelepivé cesto. Pokiaľ je príliš mokré, pridajte pár lyžíc múky. Ak sa vám naopak zdá suché alebo sa trhá, pridajte kvapku mlieka alebo ghí. Nakoniec cesto poprášte múkou, vložte do misy zakrytej utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste minimálne 1 hodinu (malo by zväčšiť svoj objem 1–1,5x).
- Medzitým si nachystajte hrozienka – zalejte ich vriacou vodou, prípadne rumom a nechajte aspoň 30 minút odstáť. Potom ich sceďte a zapracujte do vykysnutého cesta.
- Z pripraveného cesta vytvarujte niekoľko menších minimazancov alebo jeden veľký mazanec. Povrch zľahka narežte do kríža (ale neprežeňte to, aby sa vám bochníky nerozbehli), potrite rozšľahaným bielkom a posypte plátkami mandlí.
- Pečte v predhriatej rúre na 160 ° C podľa veľkosti bochníkov 20-50 minút. Potom zapichnite do mazanca špajľu, a pokiaľ ju vytiahnete suchú, máte hotovo!
Tip: Nestíhate mazanec spotrebovať? Využiť ho môžete napríklad na žemľovku, kde skvele nahradí rožky.
Tak dobrú chuť!