A ideme na to:
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a premiešame. Necháme vzísť kvások (pár minút), čo zaistí, že cesto potom krásne nabehne. Ku kvásku pridáme ďalšie suroviny, žĺtok, prepustené maslo, múku a orechové maslo a vyparcujeme cesto také konzistencie, aby sa dobre váľalo aj bez väčšieho podsypania. Nemalo by teda byť ani veľmi suché, ani lepivé.
Z cesta vyvaľkáme valčeky, ktoré potom spojíme v krúžky. Tie potom pečieme v prístroji na donuty, ak máme, cca 5 minút. Pokiaľ prístroj nevlastíme, môžeme ísť samozrejme klasickou cestou vyprážania. Na väčšom množstve oleja po oboch stranách.
Donuty potom môžeme zdobiť akúkoľvek obľúbenou polevou, čokoládovú, citrónovú alebo marmeládou. Náš typ je polevou s orechovým maslom.
poleva:
V teplej vode rozmiešame 60 g orechového masla s 60 g medu do kašovitej konzistencie. Hotové šišky polevou potrieme a posypeme drvenými orieškami.
Oriešky sa odporúčajú pre deti od 2-3 rokov, preto na to pri príprave maškrtenie pre malé maškrtníkov myslite.
Recept od Mama v kuchyni