Kategórie

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska nie je len dezert, ale symbol znovuzrodenia a nádeje. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola, ktorá odráža bohatstvo rumunskej kulinárskej tradície a ducha spolupatričnosti. Každý rok príprava a ochutnávanie pasky spája rodiny a priateľov, obnovuje duchovné aj ľudské väzby pri oslave najposvätnejšieho sviatku kresťanstva.



V závislosti od regiónu Rumunska sa recepty na pasku líšia. Niektoré varianty obsahujú orechy alebo čokoládu v tvarohovej plnke, iné používajú iné druhy cesta, napríklad podobné tomu na koláče. Vo všetkých svojich podobách však paska zostáva symbolom pohostinnosti a radosti zo spoločne stráveného času vo svetle Vzkriesenia.


Na cesto sa používajú typické suroviny ako na akýkoľvek veľkonočný mazanec: múka, vajcia, mlieko, maslo a cukor, doplnené o aromatické esencie, ako je vanilka alebo nastrúhaná citrónová kôra. To, čo pasku odlišuje, je jej jedinečná plnka zo sladkého tvarohu, zvyčajne z mäkkého kravského syra, zmiešaného so zakysanou smotanou, cukrom, vajcami a hrozienkami, ochuteného vanilkou alebo citrónovou kôrou. Príprava vyžaduje čas a starostlivosť. Cesto je potrebné dobre spracovať a nechať vykysnúť, zatiaľ čo plnka by mala byť krémová a chuťovo vyvážená. Paska sa formuje do okrúhlej formy, pričom okraje tvorí „stena“ z cesta, do ktorej sa naleje tvarohová zmes. Po upečení získa paska zlatistú farbu a jej bohatá vôňa naplní dom radosťou a očakávaním sviatkov.


Suroviny a príprava

  1. Zohrej mlieko a rozmiešaj v ňom droždie spolu s jednou lyžicou medu. Nechaj zmes aktivovať 10 minút. Vo veľkej mise zmiešaj múku, kakao, zvyšok medu, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky, vanilku a aktivovaný kvas. Cesto mies 10–15 minút a postupne pridávaj rozpustené maslo, kým nebude mäkké, pružné a nelepivé. Prikry cesto a nechaj ho kysnúť 30–40 minút, kým nezdvojnásobí objem.

  2. Zmiešaj tvaroh so zakysanou smotanou, medom, vajcami, vanilkou, citrónovou kôrou, krupicou a prípadne hrozienkami, ktoré boli predtým namočené v rume. Pridaj nasekanú bielu čokoládu a miešaj, kým nebude zmes hladká a homogénna.

  3. Rozdeľ cesto na tri časti: 450 g na základ pasky – ručne ho vytvaruj do kruhu s priemerom približne 30 cm. Približne 300 g na okraj – rozdeľ na tri časti, z každej vytvor povrazec a tie spleť do copu, ktorým obkolesíš základ cesta. 100 g na kríž – rozdeľ na dva povrazce po 50 g, spleť ich a potom vytvor kríž.

  4. Peč pasku v predhriatej rúre na 170 °C po dobu 35–40 minút.

GRIZLY TIP 👉 V závislosti od regiónu Rumunska sa recepty na pasku líšia. Niektoré varianty obsahujú orechy alebo čokoládu v tvarohovej plnke, iné používajú rôzne druhy cesta, napríklad podobné tomu na koláče. Vo všetkých svojich podobách však paska zostáva symbolom pohostinnosti a radosti zo spoločne stráveného času vo svetle Vzkriesenia.


Dobrú chuť!

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!