Dezert alebo raňajky? A čo keď je to oboje? Doprajte si sladké raňajky, z ktorých nemusíte mať výčitky. Prinášame vám jednoduché tipy, vďaka ktorým budú vaše raňajky zdravšie, výživnejšie a zasýtia vás na dlhšiu dobu.
Zdravé sladenie
Rafinovaný cukor sa často označuje ako biely jed, neobsahuje totiž takmer žiadne živiny, zato významne zvyšuje riziko cukrovky a obezity. Našťastie existuje celý rad alternatív, ktoré vaše pokrmy dokážu nielen osladiť, ale navyše im dodajú vlákninu a ďalšie nutričné látky.
Čakankový sirup je doslova sladidlo novej generácie – vyrába sa totiž unikátnou metódou z koreňa čakanky. Sladivosť má rovnakú ako cukor, vyniká vysokým obsahom prospešnej vlákniny a nájdete v ňom len 5% sacharidov . Je vhodný pre diabetikov, neobsahuje lepok, laktózu a na rozdiel od cukru neničí zubnú sklovinu. Využijete ho na sladenie teplých i studených pokrmov, nápojov, palaciniek, jogurtov alebo kaší. Sirupom tiež môžete čiastočne nahradiť aj pokrmový tuk. Vďaka tomu výrazne znížite energetickú hodnotu pokrmu – 1g sirupu nahradí až 4g tuku.
Pridajte proteín
Sladké raňajky sú väčšinou bohaté na sacharidy, dodajú vám teda rýchlo energiu, ale krátko po jedle môžete opäť cítiť hlad. Potrebujete zasýtiť na dlhšiu dobu alebo budovať svalovú hmotu? Zapojte do raňajok bielkoviny! Priamočiara cesta je pridanie práškového proteínu - superrýchla varianta, ktorá zároveň jedlo ochutí. Oriešky obsahujú okrem bielkovín veľké množstvo zdraviu prospešných tukov a minerálov. Skvelou voľbou sú aj orieškové maslá - je libo arašidové, mandľové, kešu či pekanové? K dostaniu je nepreberné množstvo príchutí, takže si každý príde na svoje.
Prečítajte si aj: Ako na proteínové raňajky bez vajec a slaniny
Nezabúdajte na vlákninu
Hoci je vláknina zmes nestráviteľných polysacharidov, je pre vaše telo nesmierne dôležitá. Napomáha tráveniu, viaže na seba toxíny a pôsobí preventívne proti celému radu ochorení. Zvyšuje tiež pocit nasýtenia , čo oceníte najmä pokiaľ sa snažíte schudnúť. Až budete nabudúce piecť, vymeňte napríklad bielu múku za celozrnú, tá navyše okrem vlákniny obsahuje aj množstvo dôležitých minerálov a vitamínov. Skvelým zdrojom vlákniny sú aj semienka - napríklad chia, konopné a ľanové. Použite ich pri pečení, v kašiach alebo pudingu.
Recepty
Teoriu máme za sebou, poďme si to skúsiť v praxi! Pripravili sme pre vás 5 receptov, ktoré si zamiluje celá rodina. Nadýchané banánové lievance s tvarohom, chrumkavá granola a kokosové muffiny už len čakajú, až sa do nich zahryznete.
Banánové lievance so škoricou a tvarohom
Tieto banánové palacinky neobsahujú pridaný cukor, ale sú plné kvalitných bielkovín a ďalších telu prospešných látok. A sú hotové za okamih!
Bezlepkové lievance z tapiokovej múky
Z týchto lievancov nemusíte mať výčitky a určite si na nich pochutnáte. Tapioková múka sa získava z koreňa manioky a je veľmi zdravá. Báječne kyprí a zväčšuje objem, takže lievance budú nadýchané ako obláčiky.
Pšenová kaša s ovocím
Lahodná krémová pšenová je výdatnými raňajkami, ktoré vás zasýtia na dlhú dobu. Pšeno je prirodzene bezlepkové a obsahuje množstvo minerálov a vitamínov.
Müsli tyčinky s jablkami a vlašskými orechmi
Naháňa vás chuť na sladké alebo potrebujete rýchlo doplniť energiu? Vyskúšajte recept na jablčno orieškové müsli tyčinky. Že sa jablká dobre kamarátia s vlašskými orechmi, to je vec istá a daná našou prírodou - oboje sa u nás totiž tradične pestuje a produkuje.
A aké sú vaše obľúbené tipy a recepty na sladké raňajky? Podeľte sa o ne s nami v komentároch.