Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické plody majú svoj pôvod v Južnej Afrike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete.
Ako a kde rastú kešu orechy? Aké sú kľúčové faktory pre ich pestovanie a ako prebieha ich zber? Zistite o tejto superpotravine viac!
Zoznámte sa s Ľadvinovníkom
Premýšľali ste niekedy nad tým, ako kešu rastie? Je plodom Ľadvinovníka západného, stromu, ktorý dorastá až do výšky 12 metrov a svoje meno získal práve vďaka charakteristickému tvaru kešu orechov. V období zberu sú plody, takzvané kešu jabĺčka, žlto-oranžové až červené. Ako a kde ale rastú samotné kešu jadrá – charakteristické polmesiačiky, ktoré tak radi konzumujeme? Ukrývajú sa vo vnútri tvrdej nepožívateľnej škrupiny pod plodom.
Najväčší producenti kešu orechov
Kvalita kešu orieškov závisí pochopiteľne na vhodných podmienkach pre pestovanie samotného Ľadvinovníku. Znalosti o tom, ako Ľadvinovník rastie a ako sa oň starať, sú preto pre pestovateľov veľmi zásadné. Kešu stromom vyhovuje teplé a vlhké podnebné pásmo, preto sa najčastejšie vyskytujú v tropických oblastiach.
Najväčším svetovým producentom kešu orechov je Brazília, ale významné plantáže sa nachádzajú aj v Indii, slnečnom Vietname a Afrike, odkiaľ pochádzajú najobľúbenejšie kešu našich zákazníkov s označením ww320. A práve do Afriky, konkrétne do Kene, sa vydal zakladateľ GRIZLY Dominik, aby sa stretol s našimi africkými dodávateľmi kešu orieškov.
Kešu ww320 je označenie kvality a veľkosti – číslo „320“ značí nadpriemernú veľkosť (presne to znamená, že v jednej libre nájdeme 320 celých jadier) a označenie „ww“ je skratkou anglického výrazu „whole white“, ktorý označuje celé biele (nepopálené) kešu jadrá.
Ako sa pestujú kešu orechy?
Pestovanie kešu vyžaduje prísnu starostlivosť a pozornosť. Poľnohospodári musia vybrať vhodné miesto s teplým a vlhkým podnebím. Kešu stromy preferujú dobre odvodnenú pôdu – prevodnatenie pôdy im škodí. Sadenice sa vysádzajú do pôdy a akonáhle dorastú do výšky približne 1 meter, uskutoční sa prvý orez. Pravidelné zavlažovanie a hnojenie sú kľúčové, aby bol kešu strom zdravý a produktívny. Sadeničky stromov získavajú farmári slovensko-keňskej spoločnosti a samotné pestovanie je potom v ich šikovných rukách. Tým, že našich dodávateľov dobre poznáme, stojíme si za kvalitou dovážaných kešu orieškov.
Ako sa kešu orechy zbierajú?
Zber kešu nie je taký jednoduchý ako u iných orechov. Ich škrupina je totiž jedovatá a spôsobuje podráždenie pokožky. Poľnohospodári musia pri zbere používať ochranné rukavice a ďalšie pomôcky. Po zbere sú orechy sušené na slnku, čo znižuje obsah vlhkosti a pomáha oddialiť ich skazenie.
Keď si budete znovu pochutnávať na týchto charakteristických plodoch, budete už vedieť, ako a kde kešu oriešky rastú a o akú vzácnu potravinu plnú vitamínov a minerálov sa jedná.
Nech už ich radi jete samotné, alebo ich pridávate do svojich obľúbených receptov, u nás kešu oriešky nakúpite vždy v tej najlepšej kvalite!