🎄 K sviatočnej pohode dobré jedlo patrí
Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou sviatočných dní. Všetko štartuje tradičnou štedrovečernou večerou a následným podnosom s koláčmi, ktorý obvykle nie je osamotený. Ani ďalšie dni nebýva človek ušetrený od prehýbajúcich sa stolov. Rôzne návštevy priateľov a rodinných príslušníkov sa bez dobrého jedla a pitia nezaobídu.
Byť v takom prípade v úlohe hostiteľa so sebou môže priniesť ľahký stres, či všetko zvládnete pripraviť včas a dobre nachystať všetko občerstvenie. Pritom nie je potrebné variť trojchodové menu, stačí dobre premyslený scenár zahŕňajúci rýchlo pripravené jednohubky, slané dobroty či sladkosti. Niekoľko tipov pre vás máme.
Občerstvenie na vianočné posedenie: Tipy a recepty pre inšpiráciu
Ak sa k vám chystá návšteva, pripravte jej pestrý výber slaných a sladkých pochutín a niečo dobré na pitie. Nezabudnite vhodne nakombinovať nealko a alko nápoje. Podnos s dobrotami by mal obsahovať rôzne chute a formy od chrumkavého, cez krémové až po ovocné dobroty. Jedlo servírujte najlepšie na rôznych podnosoch či etažéroch, aby bolo pre všetkých ľahko dostupné.
Ak je to možné, do prípravy zapojte celú rodinu, aby ste na všetko nezostali sami. Našťastie pri tom nemusíte tráviť pol dňa, stačí nájsť vhodné recepty, ktoré vynikajú rýchlou prípravou. Niekoľko sme vám na inšpiráciu spísali.
Slané (ne)vianočné pochúťky
Rozhodne majú na stole svoje miesto, pretože predsa len je toho sladkého v sviatočnom období viac než dosť. Rôzne mini chlebíčky, syrové guľôčky či chipsy, hummus s tyčinkami, nátierky alebo malé wrapy sú tak príjemným chuťovým opakom k podnosu s koláčmi.
1. Syrové chipsy s cesnakovým dipom
Zemiakové lupienky na posedenie s blízkymi jednoducho patria. Čo však tento rok siahnuť po zdravšej variante? Jej výroba je taká jednoduchá, až sa vám tomu nebude chcieť veriť. Poďme na to:
- 20 % alebo 30 % plátky syra Eidam
- korenie podľa chuti
- zakysaná smotana
- cesnak
- soľ
Jednotlivé plátky nakrájajte na trojuholníky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete alebo nemusíte posypať korením podľa svojho gusta (nám sa napríklad osvedčilo grilovacie korenie alebo korenie na pizzu) a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C približne 12 minút (záleží na vašej rúre). Medzitým si do misky pripravte zakysanú smotanu (gramáž je úplne na vás), pridajte pretlačený cesnak, soľ a premiešajte. Garantujeme vám, že potom už si na kupované chipsy ani nespomeniete.
🐻 GRIZLY TIP: Ak sa vám do pečenia nechce, nevadí. Ešte rýchlejšie „pripravíte“ mix rôznych lyofilizovaných, teda mrazom sušených syrov. Náš GRIZLY Mix chrumkavých syrov obsahuje tri obľúbené druhy syrov – ementál, goudu a čedar.
2. Rodinný recept: nátierka Slonie žrádlo
Pre niekoho možno mierne zavádzajúci názov, ale nebojte sa, určite vám nedávame recept na jedlo pre slony. Takto sa totiž volá nátierka, ktorá sa u nás v rodine robí medzi sviatkami a na Silvestra snáď od nepamäti. Rada sa o ňu s vami podelím – na 1 menšiu várku nátierky budete potrebovať:
- 100 až 120 g salámy Junior
- 1 a pol cibule
- 2 väčšie kyslé uhorky
- 1 lyžicu oleja
- 1 a pol kocky cukru
- 1 lyžicu horčice
- 1 lyžicu octu
- 1 malý paradajkový pretlak
- 120 g bieleho jogurtu
- štipku soli
Salámu nakrájajte na drobné rezančeky, hoďte do misy a pridajte cibuľu a uhorky. Pripravte si na sporák hrniec, dajte do neho olej, ocot, cukor, soľ, paradajkový pretlak a horčicu a za stáleho miešania ich spolu povarte. Vzniknutú zmes pridajte do misy, v ktorej už máte premiešanú salámu s cibuľou a uhorkami. Všetko premiešajte a nechajte vychladnúť. Potom pridajte biely jogurt a znovu všetko premiešajte. Pred samotným podávaním odporúčame nátierku nechať uležať v chladničke.
3. Slaný mix: Pripravené behom chvíľky
Slané maškrtenie však nemusí tvoriť len syr alebo nátierka. Vy aj vaša návšteva si určite pochutnáte na našej rade zapečených slaných mixov Salties. Umne v sebe kombinuje oriešky, semienka a zmesi korenia. Pripravujeme ju iba z čistých surovín, bez použitia cukru, lepku a umelých dochucovadiel. Vybrať si môžete z troch príchutí – syrový, provensálsky alebo údený.
4. Slimáky z lístkového cesta
Rýchlou desiatou sú aj slimáky z lístkového cesta. Ich príprava je opäť pomerne jednoduchá – lístkové cesto potrite kečupom, pridáte korenie podľa vlastného gusta, plátky šunky a nastrúhaný syr. Z cesta vytvoríte rolku, pokrájate ju na kolieska, upečiete a je hotovo.
Mimochodom, keby ste sa zháňali po kvalitnom kečupe, nájdete ho u nás v Grizly.
Sladké (ne)vianočné dobroty
Aj keď je pečivo vo vianočnom období naozaj veľa, napriek tomu sa dajú nájsť recepty na pochúťky, ktoré medzi klasických zástupcov vianočného pečiva práve nepatria.
1. Zdravé kokosové guľôčky à la Raffaello
Kto by nepoznal a nemiloval výborné kokosové guľôčky Raffaello. Poďme si však urobiť ich domácu, a ešte k tomu zdravšiu verziu. Na skúšobných 7 guľôčok si pripravte:
- 3 lyžice strúhaného kokosu + niečo navyše na obaľovanie
- 1 lyžicu čakankového sirupu
- 1 lyžicu kokosového mlieka z plechovky
- 1 lyžicu orechového krému (napríklad kešu, mandľového alebo priamo kokosového masla)
- 1 lyžicu mletých mandlí
Všetko zmiešajte dokopy a nechajte chvíľu odležať v chladničke. Ak sa vám bude zdať výsledné cesto príliš riedke, prisypte do neho ešte viac mletých mandlí. Z vychladeného cesta následne urobte guľôčky a obaľte ich v strúhanom kokose. Odporúčame skladovať v chlade.
TIP! Ak chcete, aby vám guľôčky vydržali dlhšie, vynechajte kokosové mlieko a nahraďte ho väčším množstvom orechového krému.
2. Arašidové srdiečka s arašidovým maslom
Pre milovníkov arašidového masla sú ako stvorené. Navyše obsahujú množstvo zdravej energie a načerpáte z nich predovšetkým veľa bielkovín a zdravých tukov. Na výrobu 12 srdiečok budete potrebovať:
- 100 g nepražených arašidov
- 100 g vlašských orechov
- 100 g sušených marhúľ
- 2 lyžice arašidového masla
- 1 lyžičku medu
Sušené marhule nakrájajte, zalejte horúcou vodou a nechajte ich zmäknúť. Pripravte si mixér a najemno rozmixujte arašidy a vlašské orechy. Potom zlejte vodu z marhúľ a tiež ich rozmixujte najemno. Vzniknuté pyré zmiešajte s rozmixovanými orechmi a medom, zmes poriadne premiešajte a dajte ju do mrazničky stuhnúť. Po vytiahnutí cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho srdiečka, ktoré potom znova na chvíľu vložte do mrazničky – lepšie sa vám s nimi bude pracovať pri zlepovaní. Na slepenie budete potrebovať už len tenkú vrstvu arašidového masla.
3. Rýchlovka z datlí
Datle k Vianociam neodmysliteľne patria. Vedeli ste však, že platia za bohatý zdroj energie, minerálnych solí a vitamínu C? To sa hodí, obzvlášť v čase častých rodinných návštev. Preto zavítajte na náš Medvedí blog, kde nájdete recept na datľové energy guľôčky z datlí, mandlí, kakaa a škorice.
🧀 Jednohubky: Rýchle, chutné, návykové
Návykové sú naše jednohubky, avšak v dobrom slova zmysle. Akonáhle ich hostia ochutnajú, už od vás možno nebudú chcieť odísť. Záleží teda na vás, či náš recept vyskúšate, alebo radšej nie.
Jednohubky s nivou a orechmi
Jednoduchá a časovo nenáročná príprava. Aké suroviny bude treba nakúpiť?
- 100 g nivy
- 1/8 masla
- cesnak
- smotanu
- vlašské orechy
- rožky
Všetky suroviny okrem orechov zmiešajte dokopy. Podľa potreby nátierku dochuťte a skladujte v chlade, t. j. najlepšie v chladničke. Podávať ju môžete akokoľvek – u nás bolo zvykom nakrájať rožky na kolieska, natrieť ich nátierkou, navrch ozdobiť vlašským orechom a takto ich nosiť na stôl.
FAQ – Často kladené otázky
Čo pripraviť na vianočné občerstvenie?
Ideálnou voľbou na vianočné občerstvenie je kombinácia sladkých a slaných snackov – napríklad kokosové guľôčky, syrové chipsy, slimáky z lístkového cesta alebo arašidové srdiečka. Všetky dobroty spája jednoduchá a časovo nenáročná príprava.
Aké občerstvenie zvoliť na vianočný večierok?
Na vianočný večierok sa hodia rôzne jednohubky, mini dezerty, wrapy alebo slané krekry. Jedlo by malo byť ľahko servírovateľné a ľahké na prípravu. Tomuto typu občerstvenia sa hovorí aj fingerfood, čo je jedlo, ktoré sa dá vziať do ruky a jesť bez príboru.
Existuje zdravý vianočný snack?
Áno, samozrejme. Môžu ním byť napríklad orechové, kokosové alebo datľové guľôčky. Zdravšou alternatívou ku klasickým zemiakovým lupienkom môžu byť napríklad syrové chipsy z rúry alebo naše slané granoly s tromi príchuťami.
Foto: Grizly, AI generated











