Ako si vybrať správnu múku? Nákupný rádca Grizly
Bezlepkové múky, zdravé pečenie aj klasika. Mandľová, kokosová, ovsená, pohánková alebo čiroková? To by aj medveď chvíľu rozmýšľal. ...
Manioková múka (múka z cassava) sa získava z koreňa rastliny manioku. Svoju obľúbenosť si drží už po dlhé tisícročia vďaka svojim skvelým výživovým hodnotám. Je bezlepková a vo veľa receptoch možno múkou z cassava nahradiť pšeničnú 1: 1.
Manioková múka (múka z cassava) sa získava z koreňa rastliny manioku. Svoju obľúbenosť si drží už po dlhé tisícročia vďaka svojim skvelým výživovým hodnotám. Je prirodzene bezlepková a vo veľa receptoch možno múkou z cassava nahradiť pšeničnú 1: 1.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 481 kJ / 354 kcal |
| tuky: | 0 g |
| z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0 g |
| sacharidy: | 86 g |
| z toho cukry: | 1,3 g |
| vláknina: | 6 g |
| bielkoviny: | 1,8 g |
| soľ: | 0,003 g |
Vlastnosti a výhody: manioková múka čiže múka z cassava sa získava z koreňa rastliny manioku, ktorý je tiež známy pod menami cassava, yuca alebo tapioka. Pestuje sa už po dlhé tisícročia a to najmä v tropických oblastiach. Svoju obľúbenosť si exotická múka získala okrem iného pre svoje atraktívne látkové zloženie. Tapioková múka je prirodzene bezlepková a pri pečení má vynikajúce vlastnosti.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Použitie: manioková múka má v kuchyni široké využitie a to obzvlášť pri pečení. Vďaka svojej neutrálnej chuti ju možno využiť na prípravu sladkých i slaných pokrmov a ciest. Je bezlepková, má kypriace aj zahusťovacie vlastnosti. Oceníme ju pri zahusťovanie omáčok, pečení chleba alebo môže nahradiť vaječný bielok pri príprave báboviek, sekanej alebo zemiakových placiek.
Zaujímavé recepty a nápady na pečenie tiež nájdete v našom magazíne.
Poznámka: Múka z koreňa manioku je pre nás v Česku pomerne novinkou, preto zatiaľ nerozlišujeme jej rôzne obdoby. U nás nájdete dva jej druhy - maniokovú (cassava) múku a tapiokovú múku . Rozdiel medzi nimi je v spracovaní. Tapioková múka je vlastne škrob extrahovaný z koreňa manioku procesom prepierania a drvenia. Drť sa následne vyžmýka do škrobovej tekutiny, z ktorej po vyparení vody získame tapiokovú múku. Naopak cassava múka sa vyrába spracovaním celého koreňa, ktorý sa jednoducho olúpe, nasuší a namelie do jemnej konzistencie. To tiež znamená, že v sebe zachová väčšie množstvo vlákniny, má jemne béžovú farbu a hrubšiu konzistenciu ako múka tapioková.
| Výživové údaje na 100 g | |
|---|---|
| Energetická hodnota: | 1 481 kJ / 354 kcal |
| tuky: | 0 g |
| z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0 g |
| sacharidy: | 86 g |
| z toho cukry: | 1,3 g |
| vláknina: | 6 g |
| bielkoviny: | 1,8 g |
| soľ: | 0,003 g |
Bezlepkové múky, zdravé pečenie aj klasika. Mandľová, kokosová, ovsená, pohánková alebo čiroková? To by aj medveď chvíľu rozmýšľal. ...