Kategórie

Magazín

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac: Stredobod rumunskej tradície

Cozonac, dezert, ktorý nesmie chýbať na žiadnej rumunskej oslave, je oveľa viac než len sladkosť – je symbolom štedrej pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento voňavý a nadýchaný koláč s rôznorodými plnkami z orechov, kakaa, želé alebo sladkého tvarohu je stálicou na sviatočných stoloch, pričom každá verzia odráža regionálne chuťové preferencie a osobité úpravy kuchárov.

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska: Srdce veľkonočného stola v rumunskej tradícii

Paska nie je len dezert, ale symbol znovuzrodenia a nádeje. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola, ktorá odráža bohatstvo rumunskej kulinárskej tradície a ducha spolupatričnosti. Každý rok príprava a ochutnávanie pasky spája rodiny a priateľov, obnovuje duchovné aj ľudské väzby pri oslave najposvätnejšieho sviatku kresťanstva.

Višňová RAW torta

Višňová RAW torta

Maškrťte bez obmedzení a výčitiek! Na tejto skvelej višňovej torte si pochutia úplne všetci – nezáleží na tom, či vyznávate vegánsky spôsob stravovania, patríte medzi celiatikov alebo dodržiavate bezlaktózovú diétu.

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo: Čo to znamená a ako na to?

Vegánstvo sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania aj životného štýlu. Nejde však len o výber potravín, ale o komplexnú filozofiu, ktorá sa snaží minimalizovať utrpenie zvierat a dopad na životné prostredie.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte radi marokánky? My tiež! Preto sme sa rozhodli s vami zdieľať recept na ich možno netradičnú verziu – bez lepku a bez pridaného cukru.

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Čo je orechová múka a hlavné druhy

Vyskúšajte orechovú alternatívu bežných pšeničných múk a užite si ich jedinečnú chuť a jemnosť. Vďaka nim môže sezóna zdravého pečenia a nekonečného maškrtenia trvať vlastne nepretržite, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

TOP 5 účinkov kombuchy na naše zdravie

Zázračný nápoj, ktorý čoraz väčšmi dobíja kuchyne vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj pulty supermarketov. Nie je však kombucha ako kombucha. A čo to vôbec kombucha je? Všetko si podrobne vysvetlíme v našom článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúcu pistáciovú roládu s lyofilizovanými malinami. Pustiť sa do nej môžu aj celiaci, pretože sa pečie z bezlepkovej pistáciovej múky.

Arašidová torta

Arašidová torta

Na tejto torte si pochutnáte vy aj celé vaše široké okolie – ak z nej vôbec niečo zostane. Kombinácii arašidov a čokolády totiž odolá len málokto. Navyše si arašidovú tortu pripravíte behom chvíle.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.

Pistáciový chlebík

Pistáciový chlebík

Taký banánový chlebík určite všetci poznáte. Čo ale tentokrát vyskúšať pistáciový? S bielou čokoládou, čučoriedkami a domácim pistáciovým krémom sa premení na neodolateľnú dobrotu.

Jahodové kocky

Jahodové kocky

Lahodný koláč zo špaldovej múky s vrstvou sladkého pudingu a jahôd poteší každého milovníka ovocných chutí.

Letný bowl s tuniakom

Letný bowl s tuniakom

Leto je ideálny čas na ľahké a svieže jedlá, ktoré nás nielen zasýtia, ale aj osviežia. Ako napríklad naša letná miska s tuniakom Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osviežujúci mangový drink priamo vonia letom! Jeho príprava vám zaberie doslova pár sekúnd, naopak radosť z neho potrvá dlho.

Kakao sa prudko zdražuje

Kakao sa prudko zdražuje

Možno ste v poslednej dobe zachytili správy o tom, že cena kakaa stúpa rýchlym tempom. Následkom toho je zvyšovanie cien čokolády a ďalších čokoládových produktov. Čo za tým stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok sa v období Veľkej noci vyskytne zásadná otázka: Čo variť na Zelený štvrtok? Skúste tento rok experiment a uvarte si zelené rizoto.

Mazanec so sušenými marhuľami

Mazanec so sušenými marhuľami

Veľká noc je už za dverami, a preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, aké dobroty budú zdobiť váš sviatočný stôl. Skúste tento rok vsadiť na mazanec so sušenými marhuľami.

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Baránok na veľkonočný stôl jednoznačne patrí. Pečie sa z rôznych ciest, my si dnes ukážeme recept, v ktorom okrem iného figuruje aj mandľová múka.

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

GRIZLY v novom kabáte, vlastne balení

Už to chcelo zmenu! Práve preto sme GRIZLY dobroty začali postupne baliť do úplne nových obalov. Okrem toho, že sú naozaj krásne, majú tiež radu ďalších skvelých vlastností – sú znovuuzatvárateľné a pomáhajú zachovať maximálnu kvalitu a čerstvosť zabaleného produktu.

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

Prečo zaradiť mandle do svojho jedálničku?

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa snažíme zladiť prácou, rodinu a zdravie, nie je jednoduché nájsť tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnováhu. Ich hľadanie sa však môže mnohonásobne vyplatiť – jednou z výživových hviezd sú aj mandle.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu pilaf tvorí ryža, ktorá sa väčšinou restuje na oleji s cibuľou. My si dnes pripravíme ryžový pilaf s hrozienkami a mandľami.

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamové orechy kraľujú orieškovej ríši

Makadamy, makadamiové orechy, makadamský orech… Pod všetkými týmito názvami sa skrývajú jedny a tie isté makadamové orechy. Na prvý pohľad možno menej známe oriešky krásne chrúmu a po prvom ochutnaní si vás ihneď získajú lahodnou maslovou chuťou. Čo sú zač a kde sa pestujú? Radi vám to prezradíme.

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy: Tajomstvo ich pôvodu i pestovania

Kešu orechy sú lahodnou pochúťkou a významným zdrojom živín. Tieto exotické orechy majú svoj pôvod v Južnej Amerike, ale dnes sú pestované v rôznych tropických regiónoch po celom svete. Ako rastie kešu, aké sú kľúčové faktory pre jeho pestovanie a ako prebieha zber? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Božské sušené mango

Božské sušené mango

Mangu sa prezýva ovocie bohov a my nemôžeme inak ako súhlasiť! Naše sušené sladučké mango chutí naozaj božsky.

Január plný zmien

Január plný zmien

S nutričnou terapeutkou Hedvikou sa pozrieme ako na udržateľnú zmenu vo výžive a ktoré potraviny by nemali chýbať vo vašej špajze.

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Vyskúšajte mandle na všetky spôsoby

Mandle a Vianoce patria odjakživa k sebe. Môžete ich využiť na pečenie, krémom zlepiť pečivo, mleté mandle použiť namiesto múky, vyrobiť z nich mlieko alebo ich chrumkať len tak.

RAW datľové tyčinky

RAW datľové tyčinky

Vyskúšajte RAW datľové tyčinky, zaženú chuť na sladké a navyše zasýtia! Ich príprava zaberie pár minút a výsledok stojí za to.

Zásobte sa energiou pre silové aktivity

Hľadáte potraviny pre svoju silu? Čítajte ďalej. Odporučíme vám to najlepšie pre váš silový tréning.

Hľadáte potraviny pre svoju silu? Čítajte ďalej. Doporučíme vám to najlepšie pre váš silový tréning. Najskôr si ale vysvetlíme, ako sa silové aktivity líšia od vytrvalostných, a to hlavne z hľadiska dopĺňania energie a regenerácie.

Čo sú silové športy?

Pohybové aktivity delíme na dve základné kategórie – vytrvalostné a silové. Toto rozdelenie má svoj dôvod, pretože naše telo musí fungovať iným spôsobom pri zdvíhaní ťažkých závaží než pri šliapaní na bicykli. Hlavným rozdielom je zapojenie svalových vlákien. Zatiaľ čo pri silovom tréningu používame rýchle svalové vlákna, pri vytrvalostných športoch sú to svalové vlákna pomalé. Silovým tréningom využívame najväčší potenciál svalov, čo nás stojí veľa energie a spôsobuje ich „poškodenie“, ktoré treba napraviť. Každou takou opravou potom svaly silnejú a rastú.

Čo vám dodá energiu pri silovej aktivite?

Tak ako je potrebné dodávať telu energiu na bazálne funkcie, ako sú tlkot srdca, trávenie a iné, musíme pokryť aj energiu naviac. Či už je to jazda na bicykli alebo zhyby na hrazde, naše telo bude vždy vyžadovať palivo a v prípade jeho nedostatku dokáže brať z rezerv. Tie sú najčastejšie uložené v tuku. Pri silových aktivitách ale telo tieto rezervy väčšinou ignoruje a požaduje iba priame zdroje. Bez nich začíname pociťovať väčšiu a väčšiu slabosť.

Základným palivom pri tomto type aktivít sú cukry (sacharidy). Tie môžu byť jednoduché alebo zložené (polysacharidy). Počas dňa sú ideálne predovšetkým polysacharidy z obilnín a ich alternatív, ako sú ovsené vločky, pšeno, pohánka, quinoa alebo ryža. Iná situácia nastáva pri samotnom silovom športe. Pretože naše svaly pracujú na maximum, potrebujú kvalitný a rýchly zdroj energie. Ten nájdeme práve v jednoduchých cukroch. Vhodné je sušené ovocie a ovocné energetické tyčinky, použiť však môžeme aj sladené iontové nápoje alebo energetické gély. Počítame s tým, že všetky tieto cukry spálime počas svojej aktivity a podporujeme nimi svoj výkon.

Ako sme spomenuli v úvode, pri silovom tréningu svoje svaly poškodzujeme. To v praxi vyzerá tak, že sa nám rýchle svalové vlákna trhajú, čím svaly počas aktivity postupne slabnú a bez dostatočných zdrojov na opravu nás takto poškodené svaly dokážu pekne zabolieť. Preto je dôležité dopĺňať kvalitné bielkoviny. Tie by sme mali mať v jedálničku nielen počas dňa, ale ideálne ich vo veľkej miere telu dodať hodinu po aktivite.

Ako zdroje bielkovín odporúčame oriešky, ktoré zároveň dodajú zdravé tuky, napríklad arašidy alebo mandle. Ďalej sú ideálne strukoviny (červená šošovica a fazuľa). V prípade núdze môžete siahnuť po sušenom mäse alebo proteínovej tyčinke. Ako poslednú variantu vyskúšajte proteínové nápoje, ktoré vám dokážu v jednej porcii dodať veľké množstvo bielkovín bez cukrov a tukov. Tie sú väčšinou obohatené aj o minerály a vitamíny. Určite by ste s nimi však nemali nahrádzať pestrú stravu, ale iba ju doplniť, pokiaľ vám prirodzené zdroje nedostačujú.

Tipy na proteínovú desiatu

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!