Tradičné linecké pečivo je absolútnou vianočnou klasikou. Trúfame si povedať, že spolu s vanilkovými rožtekmi a napríklad aj vianočkou tvoria základ štedrovečerného stola. Je jasné, že najlepší recept na linecké pečivo má práve vaša babička, preto sa tentokrát pustíme do trochu inej formy. A tou je linecké pečivo z mandľovej múky!
POSTUP:
- Hladkú a mandľovú múku, maslo, žĺtky a práškový cukor spracujeme do hladkého nelepivého cesta.
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 30 minút do chladničky odpočinúť.
- Odpočinuté cesto na ľahko pomúčenej doske vyvaľkáme na asi 3 mm plát.
- Cesto pomocou formičiek vykrojíme do ľubovoľných tvarov.
- Poukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme do ružova.
- Upečené linecké pečivo necháme úplne vychladnúť, vrchnú polovicu posypeme práškovým cukrom, zlepíme marmeládou a máme hotovo!
HONZOVE TIPY pre prácu s lineckým cestom 👇
Studené maslo, rýchlosť a odpočinok v chladničke
Krehké linecké cesto nemá rado dlhé miesenie, teplé maslo ani teplé ruky. Cesto odporúčam spracovať čo najrýchlejšie a zbytočne dlho nemiesiť. Cesto je tiež možné vymiešať pomocou kuchynského robota s plochou metlou, ktorá cesto príliš nezahreje. Výrazne vám to ušetrí čas a špinavé ruky! Hotové cesto nechajte aspoň chvíľu odpočinúť v chladničke, najlepšie však cez noc. Pred spracovaním si dostatočne vopred cesto vytiahnite, aby mierne zmäklo.
Pracujte po kúskoch
Pri práci s cestom je kľúčová rýchlosť spracovania. Linecké cesto nemá rado teplo, a tak je dobré spracovať ho po kúskoch. Ukrojte si časť cesta, tú spracujte a zvyšok nechajte v chlade.
Posypanie vrchného dielu pred zlepením
Posypte vrchnú časť lineckého pečiva ešte pred zlepením, cukor aspoň nepokryje marmeládu a vizuálne to bude vyzerať o niečo lepšie!
Zlepenie marmeládou
Namiesto noža na roztieranie použite cukrárenské vrecko. Marmeládu dajte do vrecka, odstrihnite špičku a naneste na spodný diel lineckého pečiva – ušetrí to čas a mnohokrát aj nervy.
Podložka na pečenie
Každý určite pozná klasický papier na pečenie. Problém je však v tom, že linecké pečivo alebo aj perníčky majú tendenciu sa nafúknuť a zdvihnúť sa. S tým nám pomôže perforovaná silikónová podložka, ktorá zaistí, že každý kúsok lineckého pečiva bude krásne hladký a rovný.
Vaľkanie cesta
Cesto môžete vyvaľkať klasicky na jemne pomúčenej doske. Ďalšou možnosťou je vyvaľkať ho medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Táto metóda zaistí, že sa do cesta nedostane príliš veľa múky navyše.
Prajeme dobrú chuť!