Kategórie

Mandľové linecké pečivo

Mandľové linecké pečivo

Tradičné linecké pečivo v netradičnej forme. Poďte si s nami upiecť linecké z mandľovej múky.


Tradičné linecké pečivo je absolútnou vianočnou klasikou. Trúfame si povedať, že spolu s vanilkovými rožtekmi a napríklad aj vianočkou tvoria základ štedrovečerného stola. Je jasné, že najlepší recept na linecké pečivo má práve vaša babička, preto sa tentokrát pustíme do trochu inej formy. A tou je linecké pečivo z mandľovej múky!

POSTUP:

  1. Hladkú a mandľovú múku, maslo, žĺtky a práškový cukor spracujeme do hladkého nelepivého cesta.
  2. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 30 minút do chladničky odpočinúť.
  3. Odpočinuté cesto na ľahko pomúčenej doske vyvaľkáme na asi 3 mm plát.
  4. Cesto pomocou formičiek vykrojíme do ľubovoľných tvarov.
  5. Poukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme do ružova.
  7. Upečené linecké pečivo necháme úplne vychladnúť, vrchnú polovicu posypeme práškovým cukrom, zlepíme marmeládou a máme hotovo!

    

HONZOVE TIPY pre prácu s lineckým cestom 👇 

Studené maslo, rýchlosť a odpočinok v chladničke

Krehké linecké cesto nemá rado dlhé miesenie, teplé maslo ani teplé ruky. Cesto odporúčam spracovať čo najrýchlejšie a zbytočne dlho nemiesiť. Cesto je tiež možné vymiešať pomocou kuchynského robota s plochou metlou, ktorá cesto príliš nezahreje. Výrazne vám to ušetrí čas a špinavé ruky! Hotové cesto nechajte aspoň chvíľu odpočinúť v chladničke, najlepšie však cez noc. Pred spracovaním si dostatočne vopred cesto vytiahnite, aby mierne zmäklo.


Pracujte po kúskoch

Pri práci s cestom je kľúčová rýchlosť spracovania. Linecké cesto nemá rado teplo, a tak je dobré spracovať ho po kúskoch. Ukrojte si časť cesta, tú spracujte a zvyšok nechajte v chlade.


Posypanie vrchného dielu pred zlepením

Posypte vrchnú časť lineckého pečiva ešte pred zlepením, cukor aspoň nepokryje marmeládu a vizuálne to bude vyzerať o niečo lepšie!


Zlepenie marmeládou

Namiesto noža na roztieranie použite cukrárenské vrecko. Marmeládu dajte do vrecka, odstrihnite špičku a naneste na spodný diel lineckého pečiva – ušetrí to čas a mnohokrát aj nervy.


Podložka na pečenie

Každý určite pozná klasický papier na pečenie. Problém je však v tom, že linecké pečivo alebo aj perníčky majú tendenciu sa nafúknuť a zdvihnúť sa. S tým nám pomôže perforovaná silikónová podložka, ktorá zaistí, že každý kúsok lineckého pečiva bude krásne hladký a rovný.


Vaľkanie cesta

Cesto môžete vyvaľkať klasicky na jemne pomúčenej doske. Ďalšou možnosťou je vyvaľkať ho medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Táto metóda zaistí, že sa do cesta nedostane príliš veľa múky navyše.


Prajeme dobrú chuť!

Autor receptu

Jan Kaláb alias @honza_pece

Pochádzam z moravského mestečka Prostějov a v súčasnosti študujem vysokú školu so zameraním na ekonómiu podniku. Pečenie je mojím veľkým koníčkom, ktorému sa venujem už od roku 2020. Na sociálnych sieťach som sa vlastne ocitol náhodou, keď som sa počas vysielania známej cukrárskej súťaže zapojil do mnohých výziev. Moje výtvory sa páčili nielen mne, ale aj ostatným, a tak som sa rozhodol v pečení pokračovať.

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Osviežujúca jahodová torta

Osviežujúca jahodová torta

Pozývame vás do sveta osviežujúcich chutí s úžasným receptom na nadýchanú jahodovú tortu.

Krehké mandľové Amaretti

Krehké mandľové Amaretti

Je načase oprášiť výbavu na pečenie a pustiť sa do pečenia. Tento rok môžete začať s touto netradičnou cukrovinou, ktorá pochádza až z ďalekého Talianska. Krehké amaretti z našej mandľovej múky prevoňajú váš domov a potešia brušká celej rodiny.  Pripravte si tieto ingrediencie: 100 g mandľovej múky Grizly 300 g múčkového cukru + cukor na posypanie štipka kypriaceho prášku mletá vanilka...

Recepty z mandľovej múky – čokoládový lava cake

Recepty z mandľovej múky – čokoládový lava cake

Famózny lávový koláč alebo lava cake okúzli nielen vás, ale aj vašich blízkych. S pomocou nášho receptu ho zároveň vyčarujete behom chvíľky.

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Recepty z arašidového masla – lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím

Pripravte rodine či priateľom nadýchané lievance z gréckeho jogurtu s arašidovým maslom a ovocím. Uvidíte, že sa po nich hneď zapráši! Recept je pritom jednoduchý.

Kurkuma latté

Kurkuma latté

Vyskúšajte náš recept na lahodné kurkuma latté alebo inak známe ako zlaté mlieko, ktoré zahreje a posilní vašu imunitu.