POSTUP:
- Na začiatok si pripravíme kvások. 100 ml vlažného mlieka v hrnčeku zmiešame s rozdrobeným droždím a lyžicou trstinového cukru. Kvások necháme nakysnúť (cca 10 min).
- Medzitým si v miske zmiešame hladkú múku, polohrubú múku, trstinový cukor, nakrájané marhule, žĺtok, zmäknuté maslo, mletú vanilku a soľ.
- Potom pridáme kvások a vypracujeme cesto v robotovi alebo ručne.
- Hotové cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Potom cesto rozdelíme na štyri pramene a upletieme mazanec. Cesto môžete piecť aj bez pletenia, stačí ho vytvarovať do guľatého bochníku a uprostred nožom narezať kríž.
- Pripravený mazanec necháme na plechu vyloženom papierom na pečenie kysnúť ďalších 30 minút, potom ho potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme pri 180 stupňoch 30-35 minút.
RADA OD MÍŠI 👉 Ingrediencie sú uvedené na jeden menší mazanec, kto by chcel upiecť veľký, prípadne dva menšie, môže množstvo ingrediencií zdvojnásobiť.
Prajeme krásnu Veľkú noc!